Tájékoztatás a "Távszem" projektről

Tisztelt Egyesületi Tagok!

 

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2018. január 1-jével elindult a Távoli segítségnyújtás látássérült embereknek - Távszem című, EFOP-1.1.5-17-2017-00001 kódszámú projekt. A két éven át futó program keretében az MVGYOSZ partnerei és alvállalkozói közös munkájának eredményeként olyan online szolgáltatást hoz létre, melynek segítségével a vak és gyengénlátó felhasználók okos eszközükön keresztül kaphatnak gyors és szakszerű segítséget egy látó személytől olyan mindennapi élethelyzeteikben, melyekre a már jól ismert technikai eszközök, pl. színfelismerő, szkenner, stb. sem nyújtanak még megoldást.

A távsegítség legfontosabb előnye, hogy a személyi segítség biztosítása során a látássérült személy és a látó segítő közti fizikai távolság jelentéktelenné válik, így egy Budapesten dolgozó operátor akár egy órán belül nyújthat segítséget egy szombathelyi, szegedi és miskolci igénylőnek.

A Távszem szolgáltatást professzionális segítők működtetik majd a nap 24 órájában, a hét minden napján, hogy valóban akkor jöjjön a segítség, amikor arra szükség van.

Örömmel tájékoztatunk benneteket, hogy a projekt finanszírozását biztosító támogatási szerződést megkötöttük, illetve a Centenáriumi év megnyitásával párhuzamosan lezajlott a projekt hivatalos nyitórendezvénye is, melyet a sajtó nagy érdeklődése kísért.

A projektmenedzsment az elmúlt napokban több neves hazai sajtóorgánumban is nyilatkozott a Távszem projekt céljairól és jelentőségéről, így többek között az M1 és a Kossuth Rádió is foglalkozott a témával. Tekintettel arra, hogy az internet lehetőségeinek maximális kihasználására építő és az online szolgáltatások valamennyi előnyét a látássérült emberek részére biztosítani szándékozó programot indítunk, rendkívül fontosnak tartjuk a folyamatos online kommunikációt, a szolgáltatás igénybevevőinek és a Szövetség partnereinek naprakész és modern eszközökkel történő tájékoztatását a projekt előrehaladásáról, a fejlesztés fejleményeiről.

Ennek érdekében már létrejött a Távszem projekt Facebook oldala, melyen nem csak a projekttel kapcsolatos hivatalos információkat tesszük elérhetővé, hanem a fejlesztésről szóló sajtómegjelenésekről, eseményekről is beszámolunk, illetve máshol nem elérhető izgalmas tartalmakat is megosztunk, beszélgetéseket generálunk az érdeklődőkkel.

A Távszem projekt Facebook oldala az alábbi linken érhető el: https://www.facebook.com/tavszem/ Nem titok, hogy a projekt legfőbb kedvezményezettjei a látássérült személyek lesznek, akik nem csupán a Távszem szolgáltatás igénybevevőivé válhatnak, hanem 800-an közülük ingyenesen tartós használatba vehetnek egy-egy okostelefont is, vállalva ezzel, hogy részt vesznek a Távszem szolgáltatás tesztelésében.

A nyilvános tesztidőszak várhatóan 2019. második félévében zajlik majd, amit számos előkészület, beruházás, szoftver- és tananyagfejlesztés, képzés és folyamatos tájékoztatási tevékenység előz majd meg.

A Távszem projekt keretében minden MVGYOSZ tagegyesületet egy-egy mentor kiképzésével és foglalkoztatásával támogatunk, akik napi 4 órában, távmunkában végzik majd tevékenységüket. A mentorok feladata lesz az okos eszközök, illetve a Távszem alkalmazás eljuttatása és használatának betanítása az ezt igénylő egyesületi tagok részére, illetve ők segítik majd a folyamatos kapcsolat fenntartását a tagegyesületek és a projekt csapata között. A mentorok munkavégzéséhez a projekt során számítógépet, okostelefont és irodaszer csomagot is biztosítunk.

A Távszem szolgáltatás kialakításával és a projekt megvalósításával kapcsolatos részletes tájékoztatás és a személyes kapcsolat kialakítása, megerősítése érdekében a kétéves megvalósítási időszak során összesen három alkalommal, a projekt egy-egy fontos mérföldkövéhez elérkezve tájékoztató rendezvényeket tartunk a tagegyesületeknél. Az első ilyen rendezvénysorozatra a projekt ütemterve alapján 2018. tavaszán kerül sor. A rendezvények időpontját és helyszínét minden tagegyesülettel külön egyeztetjük.

Üdvözlettel: Dr. Nagy Sándor - elnök

Gulyás Zsuzsanna - projektmenedzser

Dr. Nagyné Berke Mónika - szakmai vezető

Dr. Verdes Zsuzsanna - pénzügyi vezető

Erhart Péter - szolgáltatásvezető

Németh Orsolya - társadalmi kapcsolatok referense

Dénes Dóra - szakmai asszisztens

Baráth Bernadett - szolgáltatásvezetői asszisztens

2018 Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete - Készítette: PixelRain.hu