35. szám 2019.08.21.

Egyesületünk hírei:

1. „NYÁRZÁRÓ” megyei rendezvény.

***

MVGYOSZ hírei:

2.Akik a távolból helyettünk látnak - Bemutatkoznak a Távszem operátorok.

3. Minden, amit a rokkantsági járadékról tudni kell.

4. Az MVGYOSZ segédeszközboltjának kínálatából.

5. Keressen gyorsan a hangoskönyvek között.

***

Egyesületünk hírei:

1.„NYÁRZÁRÓ” megyei rendezvény. A Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete szeretettel meghívja Önt és kedves családját a „NYÁRZÁRÓ” rendezvényünkre!

Időpont:2019. szeptember 10. (kedd)

Helyszín: Sarkad Édenkert tó II.

Program: 9 órától városnézés, 12,10 órától közös ebéd (1000,-Ft/fő), 12:40-től14:30-ig zenés-táncos délután (élőzene), beszélgetés, séta a tó környékén.

Jelentkezési határidő, részvételi díj befizetése:2019. augusztus 30. (péntek) 10 óráigaz Egyesületi irodában, 5600 Békéscsaba, Luther u. 13/a.

Tájékoztatás a rendezvényről klubfoglalkozásainkon, Egyesületünk

irodájában, 66/549-580; 30/ 505-8491 telefonon.

 

***

MVGYOSZ hírei

2. Akik a távolból helyettünk látnak – Bemutatkoznak a Távszem operátorok.

2019 áprilisában állt munkába az MVGYOSZ-nél az a 15 fő, akikből június végére képzett Távszem operátorok és ügyfélszolgálati munkatársak lettek. Ők már javában biztosítják a Távszem szolgáltatást, vagyis intézik a felhasználók regisztrációját, és ami talán ennél is izgalmasabb: a távolból helyettünk látnak. A Távszemet már használó olvasóinknak a hangjuk és a nevük már ismerős lehet, ha pedig ennél többre is kíváncsiak velük kapcsolatban, akkor jó hírünk van: decemberig mindannyian bemutatkoznak önöknek.

Beszélgetés Kovács Kinga Távszem operátorral

- Kérem, meséljen egy pár szót magáról, szabadidős tevékenységeiről, stb.!

- Kovács Kinga Emese vagyok, 21 éves. Ápolónői végzettséggel rendelkezem, ebből kifolyólag mindig is közel éreztem magam az emberekhez és a mai napig örömmel tölt el, ha segítséget nyújthatok valakinek. Egyik hobbim az olvasás, legjobban a fantasy könyveket kedvelem. Két cicám és egy kutyám van, a cicák állandó játékot igényelnek, a kutyával pedig sokat sétálunk kikapcsolódásképp.

- Mi motiválta önt, hogy a Távszemnél helyezkedjen el?

- Az anyukám a szövetségnél dolgozik, a rendezvényeken büfésként eddig is többször dolgoztam. Így volt alkalmam megismerni a látássérültek mindennapi gondjait. Baráti kapcsolataim is lettek, ezért nagy örömet jelent nekem, hogy segíteni tudok.

- Részesült-e olyan élményben a képzés során, mely megérintette önt, vagy valamiért fontos mozzanat volt az életében?

- A helyzetgyakorlatos oktatások során kiderültek olyan problémák, amik egy látó számára természetesek. Például, hogy mennyire nehéz lehet látás nélkül enni, inni, nem is gondol rá az ember, hogy nem találja vakon a száját egy szívószállal. De egyszerűen egyenesen menni is lehetetlen feladatnak tűnik.

- Valamikor úgy érezzük, kínos segítséget kérni. Került-e ön olyan kellemetlen helyzetbe, amikor jókor jött a segítség? Mi volt az?

- Igen, előfordult, hogy egy számomra kellemetlen helyzetbe kerültem. Például állt a sor a pénztárnál egy szupermarketben és hiányzott még 15 Ft a végösszegből, de nem volt már nálam annyi apró. Pár percig keresgéltem még a pénztárcámban, de csak nem találtam. Közben éreztem, hogy a pénztáros és a többi sorban álló is nyugtalankodik, mire a mögöttem álló úr mosolyogva odaadta a még hiányzó összegű aprót és hozzáfűzte, hogy ne érezzem magam rosszul, bárkivel előfordulhat.

- Munkája során történt-e vicces, humoros eset?

- Az egyik hívó fél olyan kérdést tett fel, amihez a szobában kellett körbenézni a kamerával. Nem vette észre, hogy a háttérben tartózkodott valaki, aki csak alsónadrágot viselt. Jeleztem a hívó félnek, de szerencsére humorral kezelte a dolgot.

- Egy beszélgetés időtartama korlátozott?

- Igen. Egy hívás maximum időtartamát 20 percben állapítottuk meg. Ha ez idő alatt nem sikerült az adott problémát megoldani, amivel a látássérült személy felhívott minket, és tudjuk, kellene még pár perc, hogy eredményesen befejezzük a segítségnyújtást, akkor túlléphető ez az időkeret.

- Minden operátornak kell éjszakai műszakot is vállalni, pl. kisgyerekeseknek is?

- Nem. A beosztásunkat illetően nagyon rugalmasak és segítőkészek a főnökségnél. A messziről bejáróknak és/vagy kisgyerekeseknek nem kell éjszakai műszakot vállalniuk, ha nem szeretnének.

- Milyen céljai vannak a közeljövőt illetően?

- Terveimben mindenképp szerepel a továbbtanulás. Pár évet adok magamnak, amíg eldöntöm, hogy az egészségügy mely területén szeretnék dolgozni.

Terveihez és munkájához sok sikert kívánunk!

Árvay Mária

 

3. Minden, amit a rokkantsági járadékról tudni kell.

Bár egy köztudottan régi ellátásról van szó, a tapasztalatok mégis azt mutatják, hogy sokan még mindig nem pontosan ismerik a rá vonatkozó szabályozást, gyakran pedig összemossák ezt az ellátást más ellátásokkal, leginkább a rokkantsági ellátással. Ez az oka annak, hogy ezúttal talán a megszokottnál is részletesebb ismertetésre vállalkozunk e témában, amit a hírlevél következő számában folytatunk. Szó lesz a rokkantsági járadékra jogosultság feltételeiről, a mellette történő munkavállalásról, de a hozzá kapcsolódó adókedvezményekről, egyéb jogosultságokról, valamint az igénylésre vonatkozó rendelkezésekről is.
 

Kik igényelhetik?

A rokkantsági járadék – szemben a nyugellátásokkal, illetve a megváltozott munkaképességűek ellátásaival – szolgálati idő, illetve biztosításban töltött idő hiányában is igényelhető. Arra ugyanis az a személy lehet jogosult, akinek egészségi állapota 25 éves korának betöltése előtt olyan mértékben megromlott, hogy egészségkárosodása legalább 70%-ban fennáll. Látható tehát, hogy ez az ellátás azoknak is segítséget jelenthet, akik fiatal korban egészségkárosodottá váltak, ugyanakkor életkoruknál fogva, vagy más okból dolgozni nem tudtak, ezért biztosítási idővel sem rendelkeznek. Nem jogosult viszont rokkantsági járadékra az, aki nyugellátásban, baleseti nyugellátásban (az árvaellátás és az özvegyi nyugdíj is nyugellátásnak minősül),  valamint a megváltozott munkaképességűeknek járó ellátások valamelyikében (rehabilitációs, illetve rokkantsági ellátás) részesül. Ennek kapcsán ugyanakkor fontos utalni arra is, hogy vannak viszont egyéb ellátások, mint pl. a fogyatékossági támogatás, vagy a magasabb összegű családi pótlék, amelyek ezzel az ellátással együtt is igénybe vehetők.

A rokkantsági ellátással ellentétben a rokkantsági járadék összege nem függ az igénylő jövedelmétől, azt a jogszabály egységesen határozza meg. A 2019. január 1-jétől megállapításra kerülő ellátás havi összege 37.350 Ft.

Itt kívánunk utalni arra, hogy a rokkantsági járadék teljes egészében mentes a végrehajtás alól. Ez azt jelenti, hogy ha a járadékosnak van valamilyen végrehajtható tartozása, az a járadék terhére nem tiltható le.

A járadékot, ha annak feltételei fennállnak, az igénybejelentés hónapját megelőző hatodik hónap első napjától, de legkorábban az igénylő 18. életévének betöltésétől lehet megállapítani.
 

Munkavállalás a járadék mellett.

Ebből a szempontból a rokkantsági járadékosok egyszerűbb helyzetben vannak a nyugdíjasokhoz, vagy megváltozott munkaképességűeknek járó ellátásban részesülőkhöz képest, hiszen ők mindenféle korlátozás nélkül, bármilyen munkáltatónál vállalhatnak munkát. Ez azt jelenti, hogy a járadék melletti munkavégzés esetén sem időbeli, sem pedig jövedelembeli korlátozás nincs.

További pozitívum, hogy – ellentétben a rokkantsági ellátásban részesülőkkel – a rokkantsági járadékosok munkajogi szempontból sem minősülnek nyugdíjasnak, így rájuk a nem nyugdíjas munkavállalókra vonatkozó munkajogi szabályok vonatkoznak. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy a rokkantsági járadékos munkavállaló munkáltatója nem mondhatja fel a határozatlan időtartamú munkaviszonyt indokolás nélkül; továbbá a munkáltató felmondása, illetve jogutód nélküli megszűnése esetén őt is megilleti a végkielégítés.

Ha a rokkantsági járadékos személyt akkreditált munkáltató kívánja foglalkoztatni, akkor vele összefüggésben is igénybe veheti mindazokat a támogatásokat, melyek a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása esetén megilletik.

Bonyolultabb a helyzet a szociális hozzájárulási adókedvezmény esetében, amelyet a munkaadó nem vehet igénybe pusztán azon az alapon, hogy a munkavállaló rokkantsági járadékos. Ehhez az szükséges, hogy az érintett személy rendelkezzen komplex minősítéssel is. A szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény alapján ugyanis a szociális hozzájárulási adóhoz kapcsolódó kedvezmény szempontjából – egyebek mellett – az minősül megváltozott munkaképességűnek, akinek az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 60%-os, vagy kisebb mértékű. Ebből viszont az következik, hogy azoknak a rokkantsági járadékosoknak, akik még nem rendelkeznek komplex minősítéssel, célszerű ezt beszerezniük annak érdekében, hogy munkáltatójuk igénybe vehesse velük kapcsolatban az adókedvezményt.

(folytatjuk)

Gulyásné dr. Bölkény Ágota

jogtanácsos

 

4. Az MVGYOSZ segédeszközboltjának kínálatából.

Feltöltöttük társasjátékkészletünket. Ha szeretnénk agyunkat egy kicsit megtornáztatni, ha egyedül vagyunk vagy társaságban, akkor az alábbi fából készült játékok kellemes kikapcsolódást nyújthatnak.

A játékokat szövetségünk munkatársa készíti. Kialakításuk alkalmas arra, hogy látássérült és látó ember együtt, de akár külön-külön is élvezhesse a játékok nyújtotta örömöket.

 

Ki nevet a végén? Ár: 6100 Ft.

Maya társasjáték Ár: 2800 Ft.

Kígyók és létrák társasjáték Ár: 5700 Ft.

Sudoku Ár: 8890 Ft.

12 táblás logikai fa kirakó játék Ár: 2510 Ft.

Scrabble, játék a betűkkel társasjáték Ár: 8890 Ft.

Pontról pontra társasjáték Ár: 19.990 Ft.

Tili-toli logikai kirakós játék 3*3 és 4*4 Ár: 2300 Ft, és 3175 Ft.

Felújított versenysakk Ár: 6350 Ft.

Boszorkánykút logikai társasjáték Ár: 3175 Ft.

Duo + Malom és Remete társasjáték Ár: 5520 Ft.

Farakás logikai társasjáték Ár: 4890 Ft.

Terelgető társasjáték Ár: 5335 Ft.

Négyelős logikai társasjáték Ár: 4190 Ft.

Pókjáték Ár: 6400 Ft.

Rókavadászat társasjáték Ár: 2515 Ft.

Korong piramis társasjáték Ár: 4980 Ft.

Tactil logikai társasjáték Ár: 2600 Ft.

Mester logikai társasjáték Ár: 3940 Ft.

Dominó (tapintható) Ár: 2990 Ft.

Rubik kocka (tapintható) Ár: 2420 Ft.

Magyar kártya (tapintható) Ár: 6000 Ft.

Dobókocka (tapintható) Ár: 1200 Ft.

Vak pingpongütő (soft) Ár: 2160 Ft.

Benedek Zoltán

 

5. Keressen gyorsan a hangoskönyvek között.

Már megszokhatták a kedves olvasók, hogy a hírlevélben  rendszeresen tájékoztatást adunk az MVGYOSZ online hangoskönyvtára körüli eseményekről. Van amikor arról számolunk be, hogy hány olvasója van a Bodor Tibor Hangoskönyvtár online változatának, és van amikor a feltöltött könyvek számáról adunk tájékoztatást. A háttérben folyamatosan dolgozunk azon, hogy önök egyre kényelmesebben tudják használni az alkalmazást. Most viszont nemcsak azoknak van örömhírünk, akik online hallgatják a könyveket, hanem minden személyesen, vagy postai úton kölcsönző olvasónak is jó hírrel szolgálunk. A több mint 500 fő önkéntes felolvasónak köszönhetően hétről hétre bővül a könyvtár állománya. Így a katalógus is folyamatosan gyarapszik. Egyre több könyv kerül be a táblázatba, és ez miatt nehezedik a használhatósága. Arra gondoltunk, hogy megkönnyítjük a művek közötti barangolást. Az MVGYOSZ honlapján a főoldalon érhető el a Bodor Tibor Hangoskönyvtár leírása, melyet ha megnyitnak, akkor egy keresővel találják szembe magukat. Már nem az xls táblázatot kell letölteni, ha választani szeretnének a közel 4000 hangoskönyv és 300 rádiójáték közül, hanem gyorsan, kényelmesen egy kereső segítségével rákereshetnek a kívánt műre. A szerző, a mű címe, vagy felolvasó szerint lehet keresést indítani. Így gyorsan és könnyen hozzájuthatnak például ahhoz az információhoz is, hogy az önök által kedvelt felolvasó milyen könyveket olvasott fel. A kereső azonnal megmutatja, hogy az elolvasni tervezett könyv szerepel-e az állományban, továbbá megtudhatják a felolvasó személyét, a könyv műfaját és a leltári számot is. Arról is tájékoztatást kapnak, hogy a felolvasott könyv milyen formában található meg a hangoskönyvtárban. Három féle változatban érhető el a felolvasott mű: CD, online vagy CD és online változat. Érdemes rendszeresen rákeresni a kívánt könyvre, mert hétről hétre változik a könyvek elérhetősége, mivel a munkatársak folyamatosan írják ki CD-re az új könyveket, illetve az online könyvtárba is folyamatosan kerülnek be a régi és az új művek egyaránt. Így elképzelhető, hogy ami még az egyik héten nem érhető el csak CD-n, az már a következő héten, de akár már a másnapi keresés során hozzáférhető online változatban is.

Bízunk benne, hogy a kereső fejlesztésével megkönnyítettük a könyvek közötti eligazodást, és reméljük, hogy ez által a könyv kiválasztásában is segítségükre lehettünk.Az MVGYOSZ hangoskönyvtára alkalmazással kapcsolatos észrevételeiket az mvgyosz.hu oldalon lévő üzenetküldő űrlapon  keresztűl várjuk, hangoskönyv alkalmazás tárgy megjelöléssel.

Jó olvasást kívánunk!

Nagyné Berke Mónika

MVGYOSZ munkatárs

 

2020 Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete - Készítette: PixelRain.hu