36. szám 2019.08.27.

Egyesületünk hírei:

1.„NYÁRZÁRÓ” megyei rendezvény.

2. A Békéscsabai klub időpont és helyszínváltozása!

***

MVGYOSZ hírei:

3. Beszámoló az elnökség 2019. augusztus 22-én tartott üléséről.

4. Elnöki beszámoló a 2019. június 14. és augusztus 20. között végzett munkáról

5. A szakmai vezető beszámolója a 2019. június 18. és augusztus 22. között végzett munkáról

6. Hallható kultúra – akadálymentesítés az audionarráció amerikai úttörőjének szemszögéből.

7. A hangomat adom – beszélgetés Csirke Józseffel

Hallható kultúra – akadálymentesítés az audionarráció amerikai úttörőjének szemszögéből

***

Egyesületünk hírei:

 

1.„NYÁRZÁRÓ” megyei rendezvény. A Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete szeretettel meghívja Önt és kedves családját a „NYÁRZÁRÓ” rendezvényünkre!

Időpont:2019. szeptember 10. (kedd)

Helyszín: Sarkad Édenkert tó II.

Program: 9 órától városnézés, 12,10 órától közös ebéd (1000,-Ft/fő), 12:40-től14:30-ig zenés-táncos délután (élőzene), beszélgetés, séta a tó környékén.

Jelentkezési határidő, részvételi díj befizetése:2019. augusztus 30. (péntek) 10 óráig az Egyesületi irodában, 5600 Békéscsaba, Luther u. 13/a.

Tájékoztatás a rendezvényről klubfoglalkozásainkon, Egyesületi

irodában, 66/549-580; 30/ 505-8491 telefonon.

2. A Békéscsabai klub időpont és helyszínváltozása! 2019. szeptember 10. (kedd) „NYÁRZÁRÓ” Megyei rendezvény: Sarkad. Édenkert tó II.

***

MVGYOSZ hírei

3. Beszámoló az elnökség 2019. augusztus 22-én tartott üléséről.

Az augusztusi elnökségi ülésen a szakmai és gazdasági vezető, illetve az elnök beszámolójának elfogadása után a székház felújításáról, a braille-kisrövidírású nyomtatás használatának elhagyásáról, az Óbudai Egyetem által fejlesztett Ariadné vakvezető rendszer támogatásáról, alapszabály módosításról, tagegyesületek ellenőrzése szempontjairól, illetve a Távszem projekt aktuális helyzetéről esett szó.

Elsőként Böröczffí István, a székház felújítás beruházási projekt vezetője számolt be a felújítási tervek állapotáról. Az elmúlt időszakban művészettörténészek végeztek szondázó festő restaurátori kutatásokat az épület falain, ablakkeretein. Mivel rengeteg műemlék szempontból értékes díszítőelemet, festményt találtak, a felújításnál ezek feltárását és megőrzését, illetve bemutatását is figyelembe kell venni. Így a megvalósíthatósági tanulmány rengeteg aspektust kell vizsgáljon, kezdve az akadálymentesítéstől a praktikumon, használhatóságon át a műemlékvédelemig.

Szeptember közepére megszületik a szakemberek konzultációjának végeredménye, amelyből egy pontos funkció-terület-helyiség kiosztás készül. Ez alapján októberre meglesz a vázlatterv, amely már megközelítőleg tartalmazza az épület leendő kinézetét, funkcióit, elrendezését, műszaki tartalmát. December 15. a tervezők határideje, ekkorra már a végleges terv készül el, melyet be is nyújtanak engedélyezésre. Ha az engedélyt megadják, 2020 nyarán elindulhatnak a munkálatok, melyek előreláthatólag 2 évet fognak igénybe venni, erre az időtartamra teljesen ki kell üríteni a székházat, és új helyszínt keresni a szövetség működésére.

Döntött az elnökség a Braille-kisrövidírású nyomtatás használatának elhagyásáról az MVGYOSZ nyomdájában. Ez a fiataloknak könnyebbséget jelentene, az idősebb látássérült embereknek viszont nehézséget, így végül e bonyolult szempontrendszer alapján az elnökség megszavazta a teljesírás használatát a továbbiakban.

Beszámolót dr. Nagyné Berke Mónikától, a Távszem szakmai vezetőjétől hallottunk a projekt helyzetéről: minden a terv szerint működik, július 16-án indult el élesben a szolgáltatás, onnantól július végéig több mint 1300 hívást regisztráltak, jelenleg összesen 600 felhasználó töltötte le az alkalmazást. Az első igazán mérhető időszak majd az augusztus lesz, hiszen ez az első teljes hónap, ennek eredményeit kíváncsian várjuk.

Utolsó napirendi pontként az Óbudai Egyetem által fejlesztett Ariadné nevű vakvezető rendszer továbbfejlesztésének MVGYOSZ általi támogatását tárgyalta meg az elnökség, és arra jutott, hogy mindenképp szeretnének anyagilag is hozzájárulni a projekthez, mely nagyban megkönnyítené sok látássérült ember épületen belüli, de akár a továbbiakban épületen kívüli közlekedését is. A rendszer lényege a padlóba épített jeladó és a fehérbotba épített vevő folyamatos kommunikációja, mely által a fehérbottal pásztázó ember végig egy vonalon tud maradni, és ha letér az útról, újra könnyedén megtalálja azt.

Hasonló rendszeren dolgoznak Olaszországban is, de a magyar találmány több funkcióval rendelkezne, így ígéretes fejlesztés, melyet a szövetség mindenképp szeretne támogatni.

Ádám Judit

 

4. Elnöki beszámoló a 2019. június 14. és augusztus 20. között végzett munkáról.

A Nokia az alábbiakkal kereste meg a szövetséget: egy innovációs program keretében felmerült több ötlet is a látássérültek életminőségének javításával kapcsolatban. Ezek IoT/technológia ötletek. (Például: Telefonos alkalmazás, technológiai újítás, okoskijelző stb.). Ahhoz, hogy ki tudjuk választani a megfelelő irányt vagy ötletet, amivel valós segítséget tudnánk nyújtani, szeretnénk megismerni a mindennapi élet során felmerülő igényeket, problémákat. Nagy segítségünkre lenne, ha tudnánk arról beszélgetni, hogy jelenleg milyen alkalmazások, technológiai megoldások (pl.: TextToVoice, tárgy felismerő kamera) használata terjedt el a hétköznapokban. Például ilyesmi témákra gondoltunk: közlekedés, bevásárlás, szórakozás, olvasás, okostelefon használat, tanulás. Az egyeztető megbeszélésen abban állapodtunk meg, hogy a Nokia bekapcsolódik az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Automatika Intézete által kifejlesztett vakvezető rendszer (Ariadné) továbbfejlesztésének támogatásába. Levélben fordultunk az Országos Erdészeti Egyesülethez, amelyben kértük a Book alkalmazás akadálymentesítését. A látássérült diákok részéről igény merült fel növényhatározó akadálymentes applikáció iránt. Az Országos Erdészeti Egyesület birtokában lévő Fa Book nevű applikáció legtöbb funkciója használható látássérültek számára is, tehát részben akadálymentes, azonban a felhasználást megnehezíti, hogy egyes gombok/ikonok nincsenek elnevezve olyan módon, hogy azok a látássérült felhasználók számára is értelmezhetőek legyenek. Egy panaszos azzal kereste meg a szövetséget, hogy járjunk közbe Csömör nagyközség Hősök terének akadálymentesítése érdekében. Levélben tájékoztattuk a polgármester urat a vonatkozó jogszabályokban előírt követelményekről, egyben kértük a beruházás során valósítsák meg az akadálymentesítést is. Az ország licenc meghosszabbításának lassúsága miatt megkerestem a miniszterelnöki megbízott urat. Tájékoztattam a kialakult helyzetről, kérve közreműködését a probléma gyors és hatékony megoldásában. Oka, hogy a közbeszerzési folyamat belső határidői miatt a normál ügymenet lebonyolítási ideje 2‐3 hónap, a lejárati idő pedig vészesen közeledett. Megbíztam Gulyásné dr. Bölkény Ágotát, hogy képviselje az OFT rendkívüli ülésén a szövetséget. Napirenden a közneveléssel összefüggő egyes törvények módosításáról és a nemzeti köznevelés tankönyvellátásáról szóló 2013. évi CCXXXII. törvény hatályon kívül helyezéséről szóló (T/6457. sz.) törvényjavaslat ismertetése szerepelt. Levelet írtunk a MÁV‐START Zrt. elnök‐vezérigazgatójának, amelyben a cég együttműködését kértük budapesti pályaudvarok akadálymentesítésével kapcsolatban.

2 Levelet írtunk Budapest Főváros Önkormányzat Polgármesteri Hivatala főjegyző asszonyának és az Innovációs és Technológiai Minisztérium Piacfelügyeleti és Utasjogi Főosztályának, amelyben kértük, hogy a kormányrendelet alapján kedvezményre jogosult látássérült, illetve súlyosan fogyatékos utasok más jogosultakkal azonos módon – külön jegyvásárlás nélkül – vehessék igénybe helyi közlekedésük során a MÁV‐START Zrt. járatait. Mindkét válaszlevélben arról kaptunk tájékoztatást, hogy a jelenleg hatályos jogszabályok ezt nem teszik lehetővé. Részt vettem az LSER2018 program keretében megtartott szakmai napon, ahol előadás hangzott el a MONTÁZS projektről, a fogyatékosságügyi tanácsadók szerepéről és feladatairól, az AAK eszközkölcsönzésről. Megismerhettük az elemi rehabilitációs szakemberképzés részleteit is. Együttműködési megállapodást kötöttünk a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvánnyal. Az alapítvány törekszik arra, hogy az állandó kiállítás tartalmát és a tárlatvezetéseket a látássérültek számára is elérhetővé és élvezhetővé tegye. Emellett a szakmai programok szervezése során is figyelembe veszi a fogyatékossággal élő látogatók szükségleteit. Egyeztető megbeszélést tartottunk a Városliget Zrt. munkatársaival a Vakok Kertje üzemeltetésének átvételéről. A részletek kidolgozását a Liget Zrt. vállalta. A megállapodás a beszámoló elkészültéig nem történt meg. Eredményes volt a dr. Tapolczai Gergely országgyűlési képviselővel folytatott egyeztetés. A képviselő úr tájékoztatott arról, hogy az MVGYOSZ 2020. évi költségvetési támogatása 236,5 millió Ft lesz, a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásának támogatása pedig 2020. évben 43.440,5 Milliárd Ft lesz. Július 16‐án került sor a Távszem szolgáltatás tesztidőszakának sajtónyilvános megnyitójára. Az eseményen részt vett Tapolczai Gergely országgyűlési képviselő, Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkára, Nagy Bercel, a Köztársasági Elnöki Hivatal társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója, az EMMI Fogyatékosságügyi Főosztályának munkatársa, az irányító hatóság munkatársai, a társszervezetek, a tagegyesületek képviselői. A vakvezető kutyák képzésének támogatására adományozási szerződést írtam alá a Cognex Hungary Kft. képviselőjével. Munkatársaimmal részt vettünk a Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT) által szervezett megbeszélésen, amelynek témája az általuk önként vállalt akadálymentesítési ajánlás volt. Az ajánlás tervezetét írásban is véleményeztük. Ismét részt vettünk az EMMI‐ben megtartott elemi rehabilitációs szakmai egyeztetésen. A megbeszélést követően véleményeztük az elemi rehabilitációról szóló törvénytervezetet. Az Államalapító Szent István Király Ünnepének alkalmából meghívást kaptam Magyarország Köztársasági Elnökétől a Sándor‐Palota Tükörtermébe, amely alkalommal részt vettem a Magyar Szent István Rend ünnepélyes átadásán. A legmagasabb állami elismerésben Roska Botond molekuláris és sejtbiológus, a Friedrich Miescher Orvosi Kutatóintézet neurobiológiai kutatócsoportjának vezetője, a Bázeli Egyetem orvostudományi karának professzora részesült, az általa kidolgozott látás‐visszaállító terápiáért, a látás folyamatának a megértése érdekében kifejtett kutatómunkájáért.

3 Nemzetközi események Az Angliai Vakok Szövetsége kérte, hogy csatlakozzunk a Biztonságos városi környezet érdekében indított petíciójukhoz és támogassuk azt. Az ENSZ fogyatékosügyi stratégiájával foglalkozó konferenciáján tettek ígéretet arra, hogy 2019. július 8‐áig aláírásokat és támogatókat gyűjtenek, amelyet továbbítani fognak az ENSZ‐nek. A támogatás szövege: Az Angliai Vakok Szövetsége olyan világot akar, amelyben a vak, siketvak, látássérült, fiatal és időskorú, fogyatékossággal élőknek ne kelljen a közös használatú tereket megosztaniuk az úttesten közlekedő járművekkel. Természetesen mi is csatlakoztunk a világ minden részéről érkezett 219 támogatóhoz. Felvette a kapcsolatot az MVGYOSZ‐szel és az AKKU Egyesülettel Joel Synder, az Audio Description Associates (ADP) alapítója és vezetője, aki szívesen tartana egy előadást az MVGYOSZ tagjai számára a narrációról. Tudni kell róla, hogy ő az audionarráció legrégebbi amerikai képviselője. Az érdekképviseleti szervezetek mellett a rendezvényre meghívjuk a Magyarországon audionarrációval foglalkozó szakembereket is. A rendezvény tervezett programja: 1. Bárki számára nyitott előadás Synder úr úttörő munkájáról és az audionarráció múltjáról, valamint jelenéről. 2. Kerekasztal beszélgetés és workshop a magyarországi narrátor szakma tagjai számára. A rendezvény tervezett időpontja szeptember 13. Az elmúlt évben arról nyilatkoztunk, hogy támogatjuk a Vasutak Nemzetközi Szövetsége (International Union of Railways, röviden: UIC) által koordinált, az Európai Unió kutatási és innovációs keretprogramja, a Horizon 2020 keretében lebonyolítandó PROACTIVE Projektet, azt fontosnak tartjuk. Ennek következményeként a projektbe a szervezők meghívták az MVGYOSZ‐t is. A projekt témája a különböző, a vegyi, biológiai, sugárzási és nukleáris katasztrófahelyzetek esetén a mentésért és katasztrófahelyzet kezelésért felelős intézmények és szervezetek intézkedésinek vizsgálata a fogyatékossággal élők szemszögéből. A PROACTIVE Projekt célja az, hogy javuljon az ilyen katasztrófahelyzetekre való felkészültség, hogy az illetékesek minél inkább képesek legyenek a társadalom nagyobb, egymástól nagymértékben eltérő csoportjait hatékonyan kezelni.

4 Azzal a kérdéssel/kéréssel kereste meg az MVGYOSZ‐t az Ausztriai Vakok és Gyengénlátók Segélyegyesülete, hogy szeretnének velünk együttműködni, és ennek lehetőségeiről Budapesten tárgyalni. A segélyszervezet egy 1935‐ben alapított független, nonprofit szervezet. Több mint 4500 taggal Ausztria legnagyobb önsegélyző szervezete, céljuk tagjaik életminőségének és életkörülményeik javítása. A találkozó időpontjának meghatározása folyamatban van. Az Írországi Vakok Szövetsége azzal kereste meg a szövetséget, hogy tárgyaljuk meg egy magyarországi jótékonysági kiskereskedelmi vállalkozás közös kialakításának lehetőségeit. Az ajánlatot tanulmányozzuk. Vélhetően az októberi EBU közgyűlésen kezdjük meg a megbeszéléseket.

dr. Nagy Sándor
elnök

 

5. A szakmai vezető beszámolója a 2019. június 18. és augusztus 22. között végzett munkáról.

Annak ellenére, hogy az év ezen időszaka – főként a nyári szabadságolások miatt – a legtöbb helyen nem eredményez jelentős változásokat, az MVGYOSZ-néhány területen jelentős előrelépés történt. Bár személy szerint, mint szakmai vezető nem vagyok érintett a Távszem projektben, a zártkörű alkalmazás tesztelési folyamatban én is részt vehettem. MVGYOSZ Szolgáltatóközpont. Az ügyfélfogadó tér kiszolgálópultja feletti mennyezeti kubatúrára nagyméretű és nagy kontrasztú betűkkel felirat került:Louis Braille Könyvtár Bodor Tibor Hangoskönyvtár Segédeszközbolt A feliratokat – az én terveim és útmutatásom, valamint az arculati kézikönyv alapján – Cserpán Zoltán készítette és Drippey Béla színezte és szerelte fel. Végre teljes egészében átkerültek a földszinti helyükre a Braille-könyvek. Azon művek esetében, ahol három kölcsönözhető példány is rendelkezésre állt, egy példány selejtezésre kerül. Ennek oka az, hogy nincs valódi igény adott könyv egy időben három kölcsönző számára történő kiadására, illetve egy-egy Braille-könyv elég nagy helyet foglal el, és feleslegesen nem tárolunk szükségtelen példányokat. A leselejtezett, de ép példányokat nem dobjuk ki, hanem felajánljuk a Szerbiai Vakok Szövetsége Braille-könyvtárának. A hangoskönyv kölcsönzés esetében továbbra is nő az Appstoreból és a Google Play áruházból letöltött alkalmazások száma. Ezekből az adatokból ugyan nem tudjuk megállapítani, hogy hány sikeres regisztráció követte a letöltést, illetve hány hangoskönyvet kölcsönöztek ki online, de év végére (remélem) ez is lekérdezhető lesz. A segédeszköz ellátás a meghirdetett nyitvatartási időben zökkenőmentesen zajlik. A teljeskörű magyar beszéd támogatással rendelkező, klasszikus fizikai billentyűzettel ellátott mobiltelefon honosítása folyamatban van. Terv szerint szeptember hónapban (a végefelé) kerülhet eladásra az első 20 db. Az MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központjában több átadó tanfolyam is zajlott, illetve zajlik. Az idei harmadik sikeres közlekedésbiztonsági vizsga is megtörtént. Egy külföldi adományozó támogatásával 1.400. 000 Ft értékben vásároltunk tárgyi eszközöket, amelyek a nemrégiben teljesen felújított és átalakított, az átadó tanfolyamokon és az utógondozásban résztvevőknek rendelkezésére álló mikro „szimulációs otthonok” berendezési tárgyai. Új ágyak, ágyneműk, asztalok, székek és egyéb kis bútorok, konyhai kis gépek, lakberendezési tárgyak biztosítják a szolgáltatást igénybe vevő látássérültek otthonos érzést nyújtó körülményeit. Befejeződött a főépület irodájának korszerűsítése. Új, a hely kihasználása és a funkcionalitás szempontjából a mai követelményeknek megfelelő bútorzat került a helyiségbe, tekintettel a dolgozói létszámra és az épület fizikai adottságaira. Öt egészséges, fekete labrador retriever született a tenyésztési programunk keretében.

Nyilvánossági kommunikáció. A beszámoló időszak időtartamának jelentős részét töltöttem a vakvezetokutya.hu honlap kialakításának tervezésével, és az azon megjelenítendő tartalmak megírásával. A honlapot hamarosan publikussá tesszük. Fejlesztettük – felhasználói vélemények és észrevételek alapján – az mvgyosz.huhonlap Braille- és hangoskönyvtár szolgáltatás aloldalait. Készülőben van egy honlap A jövő kilátásai (a középiskolában és felsőoktatási intézményekben tanuló látássérülteket érintő) projekthez is. A projektet Puskás Anett menedzseli. Az MVGYOSZ Facebook oldalán megjelenő (legtöbb) bejegyzést készítő kommunikációs munkatárs számára alkalmanként Teemu ötleteket javaslok, illetve a bejegyzések elkészítését briefeléssel segítem.

Angyal Gábor
szakmai vezető

 

6. Hallható kultúra – akadálymentesítés az audionarráció amerikai úttörőjének szemszögéből.

2019.szeptember 13. MVGYOSZ székház, Hermina Terem

Meghívó Joel Synder Ph.D., az amerikai Audionarrációs Társaság (Audio Description Associates, LLC) elnökének különleges előadására! Az MVGYOSZ és az AKKU Egyesület örömmel jelenti be, hogy a Budapestre látogató Joel Synder Ph.D. nyitott előadást tart az audionarrációról, kulturális akadálymentesítésről és saját, 38 évnyi szakmai tapasztalatairól. Az ingyenes eseményre 2019. szeptember 13-án, péntek 10:00 órától kerül sor, angol nyelven, tolmács biztosításával. Helyszín a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége székházának Hermina terme (1146 Budapest, Hermina út 47.), az előadás várható hossza 90 perc, szünet nélkül.

Regisztráció: a megfelelő technika biztosítása érdekében a részvétel előregisztrációhoz kötött. Kérjük, részvételi szándékát legkésőbb szeptember 11. délig jelezze a szervezes@mvgyosz.hu címen. A jelentkezéseket Puskás Anett kezeli. A regisztráció során az alábbi adatokra lesz szükségük a szervezőknek: név, szervezet, elérhetőség (telefon vagy e-mail). Emellett kérjük, jelezze, igényel-e tolmácsolást az angol nyelvű előadáshoz. A tolmács készülékek korlátozott száma miatt kérjük, adja meg azt is, rendelkezik-e okostelefonnal, esetleg használta-e már a Sennheiser Mobile Connect applikációját színház audionarráció során. Az applikáció ingyenesen az alábbi linkre kattintva tölthető le: https://play.google.com/store/apps/details?id=de.sennheiser.sst.mobileconnect&hl=en

Az előadóról: Joel Synder 1981 óta végez úttörő munkát a kulturális akadálymentesítés terén. Az eltelt közel négy évtized alatt számos díjban részesült, de ami ennél is fontosabb, nevéhez fűződik az amerikai televíziós műsorok állami szintű narrációja is. A mozgóképek akadálymentesítése mellett dr. Synder és munkatársai múzeumok és különböző látogatóközpontok audionarrációját is létrehozták, többek között a világon elsőként ők írták le a washingtoni Fehér Házat is az érintettek számára, de Synder úrnak köszönhetően például a svájci Genf városa is akadályok nélkül feltárulhat a látássérültek számára.

Dr. Snyder 40 államban, 51 nemzet tagjai számára tartott már képzéseket, Kubától Izlandon át Lengyelországig. Mesterkurzusait Londonban, Prágában és Szent Péterváron hallgathatták, szaktekintélye és munkásságának hatása elvitathatatlan.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt erre a különleges, sok-sok narrációval tarkított, szórakoztató és informatív rendezvényre, mely a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének (MVGYOSZ) támogatásával, az AKKU Egyesület szervezésében valósul meg.

 

7. A hangomat adom – beszélgetés Csirke Józseffel.

Beszélgetéssorozatunk olyan önkéntes felolvasókkal készül, akik a Bodor Tibor Kulturális Egyesületben dolgoznak, s örvendeztetnek meg bennünket újabb és újabb hangoskönyvekkel. Fogadják az interjúkat olyan szeretettel, amilyen örömmel felolvasóink nyilatkoznak.

– Kérem, meséljen egy kicsit magáról, mindennapjairól, munkájáról, szabadidős tevékenységeiről, stb.

– Üdvözlöm az olvasókat, Csirke József vagyok, debreceni 30 éves informatikus és könyvtárpedagógus. Az egyetem elvégzése után informatikatanárként dolgoztam a város különböző középiskoláiban. Hiába élveztem azonban a tanítást, és hiába élvezték a diákok az együtt töltött órákat, az oktatási rendszerünk nem támogatja az újító gondolatokat, nem támogatja a minőségi munkát és nem segíti azokat a tanárokat, akiknek a legfontosabb a diák maga. Így pár év elteltével másik szenvedélyem felé fordulva egy amerikai cég magyar leányvállalatánál helyezkedtem el játéktervezőként; jelenleg mobiljátékok fejlesztésével foglalkozom. A játékok egyébként is végigkísérték életemet, akár hobbiról, akár munkáról volt szó, a játékosítva tanítás (gamification) ugyanúgy fontos szempont volt korábbi éveimben, mint a barátokkal történő kikapcsolódás, gyakorta akár számítógépek, akár modern társasjátékok segítségével. A játék során ugyanis tanulunk, új képességeket sajátítunk el, jobban megismerjük magunkat és egymást, miközben valójában azt érezzük, hogy kikapcsolódtunk. A játékok között pedig két igazi kedvencem van: a kooperációs, azaz együttműködésen alapuló társasjátékok, valamint a történetet elmesélő tematikus játékok, amik valahol a szerepjátékokat helyezik egy zártabb rendszerbe. Így kedvenceim között van a Robinson Crusoe, a Mansions of Madness, a Sherlock Holmes Detective, vagy a Nemo’s War. Remélem, már ebből a négy címből is érződik, hogy milyen közel állhatnak egymáshoz a könyvek és a játékok. Az eredeti alkotások szerzői nem kisebb nevek, mint Daniel Defoe, Howard Philipp Lovecraft, Arthur Conan Doyle, Jules Verne. Az irodalmat pedig nagyon szeretem, nem véletlen, hogy az informatika mellett könyvtárpedagógus is vagyok. Így a játékok lett az a világ, ahol találkozhat az informatikus énem a bölcsész énemmel.

– „Az olvasás – ha élvezetet okoz – segít élni. Átélni és túlélni is.” (Vekerdy Tamás) Hogyan vélekedik erről?

– Két oka van annak, hogy olvasunk. Az első, hogy információt szerzünk. Tudni akarunk. Akár azt, hogy melyik utcában vagyunk éppen, akár azt, hogy mit posztolt ki a barátunk a közösségi oldalára, akár azt, hogy mi a húsos palacsinta receptje. A második oka viszont a szórakozás. Ahogy valaki sorozatot néz, vagy egy új helyre utazik, esetleg beül egy kávézóba, ahol még nem járt. Új élményeket várunk és bízunk benne, hogy kapunk is új gondolatokat, érzéseket. Az új élmények pedig – akár az olvasásból merítjük, akár más tevékenységből – segítenek élni, megélni, átélni és túlélni. Ennek egyszerű oka van: befogadunk új élményeket és az új élmények alakítanak minket.

– Mit jelent önnek az olvasás?

– Az olvasással vagyunk képesek a kívülről érkező ingereket a legmélyebben magunkba szívni. Ez az, ami miatt a mai napig nem csillapodik a filmek és könyvek közötti vita. Egy mozgókép sosem lesz képes olyan mélységekbe eljutni, mint egy könyv, mert más ingereket, más dimenziókat mozgat meg bennünk. Nagyon szeretem a filmeket, saját filmes bloggal rendelkezem, de a legjobb film is csupán egy kiváló marhahúsból készült fantasztikusan finom hamburger; míg a jó könyv az egy ötfogásos fejedelmi vacsora a város legjobb éttermében. Számomra az olvasás azt jelenti, hogy időt fordítok saját magamra, hogy nem arra vagyok kíváncsi, mit akar nekem mondani egy alkotó, hanem arra vagyok kíváncsi, mit látok én bele az előttem feltáruló történetbe. Az olvasás azt a kérdést teszi fel újból és újból, hogy „Ki vagyok én?”.

– Mióta olvas fel hangosan? Hogyan jutott erre az elhatározásra?

– Két éve készítettem el az első hangoskönyvem, az oka pedig meglehetősen prózai: szeretek új dolgokat kipróbálni, megnézni, vajon képes lennék-e rá. Különösen igaz ez, ha bizonyítani is szeretnék vele magamnak. Egy középiskolai szép beszéd versenyen ugyanis elkövettem egy kapitális hibát és a felolvasás kezdetén rosszul ejtettem ki a szerző nevét. A zsűri nevetését hallva tudtam, hogy bármilyen lesz is a felolvasásom, nem kapok majd jó értékelést. Az utolsók közé kerültem és többet a közelébe sem kerültem az ilyen megmérettetéseknek. Tíz év elteltével meg akartam mutatni – leginkább magamnak –, hogy mekkorát tévedtek. Így készült el egyik kedvenc könyvem hangos verziója, a Madrapur, Robert Merle-től, ami a főleg játékokkal foglalkozó Youtube csatornámon meg is hallgatható (Game Obscura a csatorna neve).

– Eddig milyen típusú könyveket olvasott fel?

– Többnyire Lovecraft novelláit olvastam fel, illetve egy megkeresés miatt szórakoztató szakirodalommal is foglalkoztam. Ilyen szempontból csak két feltételem van: érdekeljen a mű és illeszkedjen hozzám. Ezért utasítottam el több felkérést is romantikus lányregényre: egy olyan mű, amelynek női főszereplője van, nem hiszem, hogy az én hangommal és érzelemvilágommal jó párosítás lenne.

– Hallgatott már hangoskönyveket mások tolmácsolásában?

– Igen, Kern András felolvasásait nagyon szeretem, annak ellenére, hogy sokszor úgy érzem, túl sok hangjátékot tesz bele a művekbe. Egy időben Paulo Coelho műveit hallgattam így.

– Mit üzen az olvasóknak?

– Egy üzenetem van, az pedig az, hogy mindenki igyekezzen megtalálni azt, amivel szeret foglalkozni. Legyen az akár befogadó szórakozás (mint az olvasás, vagy a filmnézés), akár aktív alkotói tevékenység (mint az írás, festés, vagy a hangosolvasás), akár valami egészen más őrültség. Engem Isten áldása kísér, mert azzal foglalkozhattam mindig is, amit szerettem és mert olyan barátok, családtagok vesznek körbe, akik támogatnak ebben. E nélkül nem lenne teljes az élet. És bízom benne, hogy én is tudok másoknak jó érzéseket, élményeket, gondolatokat adni, akár a hangoskönyvek, akár más alkotások, tevékenységek által.

Jó olvasást, felolvasást, könyvhallgatást kívánok, remélem, ezek által mindenki kicsit közelebb kerül önmagához és ahhoz a csodálatos világhoz, amely körülvesz bennünket.

Csodálatos dolog, hogy azzal foglalkozhat, ami a hobbija is. Ehhez kívánunk sok erőt, kitartást. Kívánjuk a kitűzött célok elérését, vágyak teljesülését!

Árvay Mária

2020 Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete - Készítette: PixelRain.hu