37. szám 2019.09.04.

37. szám 2019.09.04.

Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesületének hírlevele.

Egyesületünk hírei:

1. A kihelyezett szeptemberi ügyfélfogadás Orosházán elmarad.

2. Orosházi körzeti csoport klubfoglalkozása.

***

MVGYOSZ hírei:

3. Hallható kultúra – akadálymentesítés az audionarráció amerikai úttörőjének szemszögéből.

4. Amit a rezsiutalványokról jelenleg tudni lehet.

5. Az MVGYOSZ segédeszközboltjának kínálatából.

Hallható kultúra – akadálymentesítés az audionarráció amerikai úttörőjének szemszögéből

***

Egyesületünk hírei:

1. A kihelyezett szeptemberi ügyfélfogadás Orosházán elmarad, a NYÁRZÁRÓ megyei rendezvény miatt.

2. Orosházi körzeti csoport klubfoglalkozása. „Grill-party”

Szeretettel meghívjuk a Szeghalmi Körzeti Csoport tagjait egy közös sütögetésre!

Időpont: 2019.szeptember 17. kedd, 09:00 óra.

Helyszín: Orosháza, Városi Nyugdíjasház, Töhötöm u. 46.

Jelentkezési határidő: 2019.szeptember 6 (péntek) 12:00 óráig Sipos Erikánál, telefon: 30/ 852 3493.

***

MVGYOSZ hírei

 

3. Hallható kultúra – akadálymentesítés az audionarráció amerikai úttörőjének szemszögéből.

2019.szeptember 13. MVGYOSZ székház, Hermina Terem

Meghívó Joel Synder Ph.D., az amerikai Audionarrációs Társaság (Audio Description Associates, LLC) elnökének különleges előadására! Az MVGYOSZ és az AKKU Egyesület örömmel jelenti be, hogy a Budapestre látogató Joel Synder Ph.D. nyitott előadást tart az audionarrációról, kulturális akadálymentesítésről és saját, 38 évnyi szakmai tapasztalatairól. Az ingyenes eseményre 2019. szeptember 13-án, péntek 10:00 órától kerül sor, angol nyelven, tolmács biztosításával. Helyszín a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége székházának Hermina terme (1146 Budapest, Hermina út 47.), az előadás várható hossza 90 perc, szünet nélkül.

Regisztráció: a megfelelő technika biztosítása érdekében a részvétel előregisztrációhoz kötött. Kérjük, részvételi szándékát legkésőbb szeptember 11. délig jelezze a szervezes@mvgyosz.hu címen. A jelentkezéseket Puskás Anett kezeli. A regisztráció során az alábbi adatokra lesz szükségük a szervezőknek: név, szervezet, elérhetőség (telefon vagy e-mail). Emellett kérjük, jelezze, igényel-e tolmácsolást az angol nyelvű előadáshoz. A tolmács készülékek korlátozott száma miatt kérjük, adja meg azt is, rendelkezik-e okostelefonnal, esetleg használta-e már a Sennheiser Mobile Connect applikációját színház audionarráció során. Az applikáció ingyenesen az alábbi linkre kattintva tölthető le: https://play.google.com/store/apps/details?id=de.sennheiser.sst.mobileconnect&hl=en

Az előadóról: Joel Synder 1981 óta végez úttörő munkát a kulturális akadálymentesítés terén. Az eltelt közel négy évtized alatt számos díjban részesült, de ami ennél is fontosabb, nevéhez fűződik az amerikai televíziós műsorok állami szintű narrációja is. A mozgóképek akadálymentesítése mellett dr. Synder és munkatársai múzeumok és különböző látogatóközpontok audionarrációját is létrehozták, többek között a világon elsőként ők írták le a washingtoni Fehér Házat is az érintettek számára, de Synder úrnak köszönhetően például a svájci Genf városa is akadályok nélkül feltárulhat a látássérültek számára.

Dr. Snyder 40 államban, 51 nemzet tagjai számára tartott már képzéseket, Kubától Izlandon át Lengyelországig. Mesterkurzusait Londonban, Prágában és Szent Péterváron hallgathatták, szaktekintélye és munkásságának hatása elvitathatatlan.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt erre a különleges, sok-sok narrációval tarkított, szórakoztató és informatív rendezvényre, mely a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének (MVGYOSZ) támogatásával, az AKKU Egyesület szervezésében valósul meg.

 

 4. Amit a rezsiutalványokról jelenleg tudni lehet.

A napokban jelent meg a sok kétkedést kiváltó, egyben számos kérdést megválaszolatlanul hagyó, a nyugellátásokban és egyes más ellátásokban részesülő személyek részére juttatandó rezsiutalványról rendelkező 202/2019. (VIII. 23.) Kormány rendelet. Az utalványokat övező fokozott érdeklődésre is figyelemmel ezúttal a vonatkozó rendelkezések ismertetésére vállalkozunk azzal, hogy az ott nem szabályozott, azonban már felvetődött kérdésekre vonatkozóan is megkíséreltünk válaszokat keresni.

A rezsiutalvány a kormányrendelet alapján olyan – a Magyar Államkincstár által kibocsátott – papír alapú fizetési eszköz, amely kizárólag az e rendeletben meghatározott szolgáltatások, azaz elektromosáram, illetve földgáz fogyasztás ellenértékének kiegyenlítésére szolgál.

Az arra jogosultak összesen 9000 Ft összegű, 3 darab 3000 Ft címletű utalványt kapnak.

Ki jogosult rá

Az utalványra az lehet jogosult, akinek 2019 májusában a kormányrendelet által felsorolt nyugellátások, illetve nyugdíjszerű és egyéb ellátások valamelyikét folyósították; ezek közül példálózó jelleggel csak néhányat említünk meg, koncentrálva most elsősorban azokra, melyekben olvasóink jellemzően részesülhetnek: öregségi nyugdíj, özvegyi nyugdíj, árvaellátás, rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, fogyatékossági támogatás, rokkantsági járadék, vakok személyi járadéka stb.

E szabályozásból több dolog is következik:

– Akinek csupán 2019. május 31. utáni időponttól állapítottak meg valamilyen ellátást, az utalványra nem lehet jogosult.

– Ezzel szemben aki szeptemberben már nem részesül ellátásban, azonban azt májusban még kapta, az igényt tarthat az utalványra is.

– Kérdés – és erre a kormányrendelet nem ad választ –, hogy ha a május hónapban ellátásban részesült személy időközben elhunyt, örökösei igényt tarthatnak-e az utalványra. Ez utóbbi probléma kapcsán feltehetően a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága foglal majd állást.

Az utalvány természetesen akkor is csak 9000 Ft összegben jár, ha a jogosult egyébként több, arra jogosító ellátásban részesül.

Az utalványt szeptember hónapban postai kézbesítés útján juttatják el. Fontos azonban felhívni a figyelmet arra, hogy az e feladatot ellátó Magyar Posta a kézbesítést kizárólag egyszer kísérli meg. Ha ennek során az utalványt valaki nem tudja átvenni, a postás – az egyéb küldeményekhez hasonlóan – értesítést hagy hátra, mely alapján néhány napig a postán az még átvehető. Akinél ez sem járható út, annak az ismételt kiküldés iránti kérelmet a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságánál kell előterjeszteni, azonban nagyon fontos, hogy erre csak november 30-áig van lehetőség. A határidő jogvesztő jellegének rögzítése azt jelenti, hogy aki eddig az időpontig nem kéri az ismételt kiküldést, később már nem teheti ezt meg.

Az utalvány felhasználása

A jogosultak elektromos áram, illetve gáz számlájuk kiegyenlítésére használhatják az utalványt 2020. március 31-éig.

Csekken történő fizetés esetén különösebb probléma nincs is ezzel, hiszen ennek feladásakor a postán az érintett átadhatja az utalványt is, ilyenkor ezzel fizeti a számla ellenértékét. A gond itt akkor lehet, ha a fizetendő díj összege nem éri el a 3000 Ft-ot. Ez esetben vagy nem lehet az utalvánnyal fizetni, vagy pedig azt csak a szolgáltató ügyfélszolgálatán lehet megtenni, ahol az utalvány többletként jelentkező részét a következő havi fogyasztásra számolják el.

Bonyolultabb a helyzet azok esetében, akik a rezsit utalással fizetik. Nekik, ha az utalványt szeretnék felhasználni mindenképp be kell menniük a szolgáltató ügyfélszolgálatára, ahol az utalvány ellenértékét jóváírják folyószámlájukon. Elképzelhető lehet olyan megoldás is, hogy – az egyébként utalással fizető fogyasztók – most csekket kérnek a szolgáltatótól annak érdekében, hogy utalványukat felhasználhassák. Persze a postára ilyen esetben is be kell menni.

A szabályozás alapján természetesen arra is van lehetőség, hogy az – egyébként nem névre szóló – utalványt valakinek (pl. családtag, ismerős stb.) átadjuk, aki azzal a saját rezsi költségét tudja fizetni.

A rezsiutalvány felhasználhatóságának további részleteiről a postának hirdetményt, a szolgáltatóknak pedig tájékoztatót kell közzétenniük – egyebek mellett – honlapjukon is.

Ilyen tájékoztató jelen anyag lezárásáig nem jelent meg, ezért amennyiben a későbbiekben nyilvánosságra kerülő tájékoztató lényeges további információkat tartalmaz, arról egy későbbi hírlevélben számolunk majd be.

 Gulyásné dr. Bölkény Ágota

 

5. Az MVGYOSZ segédeszközboltjának kínálatából.

Fém tok iPhone 8 Plus készülékhez

http://www.mvgyosz.hu/wp-content/uploads/2019/08/Fém-tok-iPhone-8-Plusz-készülékhez-200x289.jpg

Ár: 1900 Ft.

A termék különlegessége, hogy a készülék tetejét, alját és oldalait védő fém keret mágnessel rögzül a készülék hátulját védő fémlaphoz. A termék színe fekete. Kompatibilis készülék: iPhone 8 Plus.

 

Edzett üveg kijelző védő iPhone 8 készülékhez

http://www.mvgyosz.hu/wp-content/uploads/2019/08/Edzett-üveg-kijelzővédő-iPhone-8-készülékhez-200x310.jpg

Ár: 1900 Ft.

A termékkel megvédhetjük készülékünk kijelzőjét a külső fizikai behatásoktól, szennyeződésektől.

Benedek Zoltán

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Balog Tamás, az MVGYOSZ új Szolgáltató központjában, az alábbi nyitva tartás szerint:
kedden 10:00-től 18:00-ig,
csütörtökön 9:00-17:00-ig (ebédszünet: 12:00-12:30-ig) és
pénteken 8:30-12:30-ig.

A termékek utánvéttel is megrendelhetők! Felhívjuk a figyelmet, hogy az utánvéttel történő vásárlás során a termék vételárán és a csomagolási költségen
(150 Ft) kívül a postásnál történő fizetéskor a posta a pénzkezelésért felárat számít fel a csomag értékétől és a fizetendő díjtól függően.

Tájékoztatom a vásárlókat, hogy a vásárlás megkönnyítése érdekében bevezettük a bankkártyás fizetést.

 

2020 Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete - Készítette: PixelRain.hu