Regisztráció Prof. Roska Botond neurobiológus előadására

Kedves Tagjaink, Érdeklődők!
 
Prof. Roska Botond előadására (2019.11.19) részvételi szándékukat jelezzék egyesületünk irodájában személyesen, vagy telefonon (66 / 549-580, vagy 30 / 505-84-91), 2019. november 4. hétfő 12 óráig. A regisztrációt az egyesületünkben elvégezzük!
 
Az előadás ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.
A terem befogadóképessége miatt az előadáson csak előzetesen leadott regisztrációval lehet részt venni.
 
Tervezett indulás: Békéscsabai Vasútállomás 2019. november 19. 10:19-es vonattal Budapest Keleti pályaudvarig. Utazáshoz a jegyeket mindenki saját magának vásárolja!
 
Az előadás helyszíne: MVGYOSZ székház, 1146 Budapest, Hermina út 47. Hermina terem.
 
Ideje: 2019. november 19-én 14:00 óra
 
Roska Botond és kutatócsoportja feltérképezték, hogyan nyerik ki a vizuális információt a környezetből a látórendszer különféle sejtjei. A molekuláris mechanizmus alapján kidolgoztak egy olyan génterápiát, amely visszaállíthatja azok látását, akik genetikai rendellenesség miatt lettek látáskárosultak. A svájci kutatócsoport a sérült szemideghártya, a retina megfelelő sejtjeinek működésébe való beavatkozással képesek eljuttatni a vizuális információt a betegek központi idegrendszerébe.
 
A terápia lényege, hogy a retina felépítésének a vizsgálata mellett a kutatócsoport kifejlesztett egy olyan számítógéppel tervezett szintetikus vírust, amely be tud jutni az összes retinasejtbe, de ott egyéb módon nem avatkozik be a sejtek működésébe. Az általuk fejlesztett vektorvírusok génterápiás hatóanyagokat tudnak szállítani, és azt is megoldották, hogy utóbbiak kizárólag abban a sejttípusban kezdjenek működni, amelyik a látásromlásért felelős. A többi, egészségesen működő sejtben pedig nem történik változás.
 
A fejlesztés 13 éve után elkezdték a klinikai vizsgálatokat Londonban, illetve Franciaországban. Eddig mintegy tucatnyi látáskárosult ember kapta meg az általuk fejlesztett génterápiás oltást, várhatóan ugyanennyi embert vonnak be a franciaországi kísérletekbe is. Ha a klinikai kísérletek sikerrel zárulnak, kezdődhet az ipari termelés.
 
Az előadást követően az előadó válaszolni fog az előzetesen megküldött kérdésekre. Kérjük, hogy a professzor úr részére feltenni kívánt kérdéseket 2019. november 10-ig küldjék meg a szervezes@mvgyosz.hu e-mail címre.
2020 Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete - Készítette: PixelRain.hu