17. szám 2022.03.16.

Heti Események

1. Online Ügyfélszolgálat
Kísérleti jelleggel, elindítottuk az Online Ügyfélszolgálatunkat, ezen a linken lehet elérni.
Az ügyfélszolgálat elérhető hétköznapokon 9 től 11 ig
Tovább

 

Körzeti csoportok éves taggyűléseinek helye és időpontja

2.Orosháza: 2022. március 22. (kedd) 9 óra, Orosháza Városi Könyvtár, Kossuth u. 3.
Szeghalom: 2022. március 29. (kedd) 9 óra, Művelődési Központ, Tildy u. 30.

 

Egyesületünk hírei

3. Kérjük, hogy adója 1%-val támogassa Egyesületünket
hogy mi is segíthessük sorstársainkat:
mindennapi élethelyzetük, szabadidő eltöltésük javításában,
kulturális rendezvényeken való részvételben,
segédeszköz vásárlásához szükséges anyagi támogatásban,
Egyesületünk működési feltételeinek javításával magasabb szintű szolgáltatás biztosításában.
Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete
5600 Békéscsaba, Luther u. 13./a. 
Adószám: 18388965-2-04
Tovább
 
4. 2022 es megyei információs levél
Tisztelt Sorstársunk!
Egyesületünk elnöksége tájékoztatja Önt a 2022. évre tervezett programjainkról, rendezvényeinkről és közérdekű információkról. Kérjük, év közben is folyamatosan kísérje figyelemmel tájékoztatónkat, hírleveleinket, facebook oldalunkat, youtube csatornánkat és honlapunkat, hogy ne maradjon ki semmiből. Évközben informálódjon irodánkban vagy a körzeti csoport vezetőjénél, mivel a pályázatok függvényében a rendezvények módosulhatnak, előfordulhat, hogy a kirándulások költségeihez, a tagoknak is hozzá kell járulnia, valamint a levélben megjelölt időpontok és helyszínek évközben változhatnak.
Tovább
 
5. Lélekbombonok
A Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete, 2022. április 7-én csütörtökön este 18.00 órától, ismét izgalmas és feltöltő online közösségépítő programra invitálja az érdeklődőket, a Google Meet rendszerébe.
Ez úttal egy tréning résztvevője lehet az érdeklődő, melyből kiderül, hogyan tudja megváltoztatni az életét pozitív irányba, szó lesz anyagi és érzelmi biztonságról, időbeosztásról, és feladatgazdálkodásról.
Aki bemutatja a saját és környezetében több ember életét is pozitív irányban megváltoztató megoldást, látássérült sorstársunk, Botond.
Az online közösségépítő programon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, melyet az alábbiak szerint tud megtenni.
Amennyiben érdekli a fenti téma, küld egy elektronikus levelet a latasserultek@vakegy.hu címre,
A tárgymezőbe beírva a Lélekbonbonok szót,
A levéltörzsben megadja nevét és aktív email címét ahová a program napján, azaz 2022. április 7-én 13.00 óra után a meghívólinket kiküldjük.
 
6. Betűfalók
A Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete, ez úton ajánlja az érdeklődők figyelmébe, a Betűfalók online könyvklubot.
2022. március 28-án hétfőn, 14.00 órától, a Google Meet rendszerében ismét találkozhatnak a könyvbarátok.
A közös könyvet ezúttal, Varga Ildikó Gyulán élő könyvbarátunk ajánlotta: Szerző, Cécile Aubry  a könyv címe, Belle és Stébastian.
A következő online könyvklubra házifeladatot is adott Barkó-szabó Judit a Betűfalók ötletgazda könyvtárosa.
A résztvevők készüljenek egy krimivel, mely a lelket „Marcangolja”
Az online könyvklubba az alábbiak szerint várjuk a jelentkezést:
latasserultek@vakegy.hu
 email címre küldendő levél tárgyába a jelentkező írja be, hogy Betűfalók. A levéltörzsbe írja meg aktív email címét ahová a csatlakozási linket küldjük,
a program napján, 13.00 órát követően és ne felejtse el a nevét is megadni.
 
7. Haydn, Bartók és Csajkovszkij darabok a Keller Quartet előadása.
Keller András egyszer így nyilatkozott: „Nekünk megadatott ez a csodálatos dolog, hogy van egy Bartókunk. […] Bartók egyszerre magyar és európai. Egyszerre kelet és nyugat, ami mi vagyunk. Mi. A mi hazánk. Nem csak az elhelyezkedésünk miatt. Itt minden e két pólus között forog. […] Azt szeretném elérni, hogy […] fedezzék fel azt a végtelen nemességet, ami az ő zenéjében jelen van. Azért vittem el mindenhová a zenéjét, hogy jobban megértsék.” És viszi még el a mai napig is. Március 24-én Békéscsabán sem marad a nagyérdemű Bartók mű nélkül, hiszen Haydn és Csajkovszkij mellett a magyar komponista 3. vonósnégyese is hallható lesz a Keller Quartet előadásában.
Előadás ideje:2022.03.24. - csütörtök 19:00
Helye: Békéscsaba, Csabagyöngye Kulturális Központ

MŰSOR:
Haydn: D-dúr vonósnégyes, op. 76. No. 5
Bartók: 3. vonósnégyes
Csajkovszkij: D-dúr vonósnégyes, op. 11.
Egyesületünk Tagjai 50% os jegyárkedvezményre jogosultak.

Tovább
 
8. Felhívás Irodalmi művek Felolvasására
Tisztelettel kérjük azon sorstársak figyelmét, akik szeretnék hogy irodalmi alkotásaikat, a Jókai Színház művészei felolvassák, az alábbi címre küldhetik el az elkészült  műveiket word dokumentumban csatolva, vagy a levél törzsében az alábbi címre:
bekesivakok@gmail.com
Határidő: Március 31.
 
9. YouTube csatornánk hírei
Kelemen Györgyné Edit: Lányok a koleszban
Tovább
Kérem Iratkozzanak fel Youtube Csatornánkra a videók megnézése közben a Feliratkozás gomb ra kattintva
Ezzel támogatva minket abban, hogy továbbra is minőségi tartalmat szolgáltathassunk, minden kedves érdeklődőnek.

Debreceni Kirándulás Videó-összefoglalója
Tovább
 


10. Balatonboglári üdülő
Az MVGYOSZ évtizedek óta biztosít üdülési lehetőséget látássérült tagjainak és kísérőiknek, családtagjaiknak. A szövetség 1969-től használja a balatonboglár, Kodály Zoltán u. 43. szám alatti üdülőt, ami 2013. óta az MVGYOSZ tulajdonában van. Az üdülő közvetlenül a vízparton található, saját stranddal rendelkezik, biztosítva ezzel a zavartalan pihenést és kikapcsolódást vak és gyengénlátó vendégeinek. Nem véletlen, hogy vannak köztük, akik évek vagy évtizedek óta visszatérnek.
Tovább
 
11. Ezeken a helyeken zajlik gyűjtés az ukrán menekültek megsegítésére Békésben
Békés megyében is sokan igyekeznek segíteni a Magyarországra érkező ukrán menekülteknek. Több város és szervezet is beszállt az adományok gyűjtésébe. Összegyűjtöttünk ezek közül néhányat.
Tovább
 
 

 Az MVGYOSZ hírei

12. Magas rangú állami kitüntetést vett át az MVGYOSZ elnöke
Dr. Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének, valamint a Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesületének elnöke, az Országos Fogyatékosügyi Tanács társelnöke részére a látássérült emberek társadalmi integrációja és esélyegyenlőségének megteremtése érdekében három évtizede odaadóan végzett, példaértékű szakmai és érdekvédelmi tevékenysége elismeréseként Magyarország köztársasági elnöke a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozott. Az elismerést 2022. március 11-én Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere adta át a Pesti Vigadóban a szövetség elnökének.
Tovább

 


13. Megkezdődik a használt BlindShell 1-es telefonok értékesítése
Az MVGYOSZ január 18. és 28. között lehetővé tette a felhasználók részére, hogy a hibátlan BlindShell Classic 1-es készülékeket 2-es típusra cseréljék. Ezzel a lehetőséggel több, mint száz látássérült személy, illetve szervezet élt. A becserélt készülékek átnézett, tisztított állapotban már megvásárolhatóak az MVGYOSZ segédeszközboltjában.
Tovább

 
14. Kiegészítő újdonságok a BlindShell 2 készülékhez a webáruházban
Egyre népszerűbb az MVGYOSZ által honosított BlindShell Classic 2-es nyomógombos okostelefon, amelyhez már kiegészítők is elérhetők az MVGYOSZ segédeszközboltjában.
Tovább

15. Heti könyvajánló Örökzöld meseregény a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban
L. Frank Baum: Óz, a nagy varázsló (1900)
Felolvassa: Mácsai Pál
Az Ózt nemrégiben kislányom olvasta fel fejezetenként a családnak, és a 122 éves meseregény nemcsak őt, de minket, felnőtteket is lenyűgözött. Hogyhogy nem tudunk ráunni erre a molyrágta sztorira, mikor gyakran a legkorszerűbb narratív receptek alapján kikevert gyerekkönyvek bizonyulnak működésképtelennek?
Tovább


 
2023 Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete - Készítette: PixelRain.hu