32. szám 2022.06.13.

Heti Események 

 
 

Egyesületünk hírei 

1. Gyulai klub program változás és a felhívás. 
Személyi program változás miatt elmarad a programunkban szereplő Kötegyáni kirándulás, amit augusztus hónapra tettük át. 
Június 14-én a Szabadkígyósi kastélyt fogjuk meglátogatni. A kapott időpont miatt (13 óra) A tervezett indulásunk a gyulai autóbusz pályaudvarról 11,15-kor az 5-ös kocsiállásról lesz.
Mivel a fogadott létszám 25 fő Így előre kérjük a jelentkezést Fazekas Gézánál a +36204442344 telefonszámon június 10-én 10 óráig, hogy a fogadó szervezetet értesíteni tudjuk. Kérjük a sorstársakat, hogy a tagkönyv számukat is közöljék!

 2. Közös strandolás Nagyszénáson 
2022.06.21. én kedden
Indulás a 9 órakor induló járatos autóbusszal  
      

 
3. Nyári Programjaink
Első Program
2022.06.16-án ( csütörtök ) 1 napos kirándulás 
Egerbe.
Második Program
3 napos kirándulás Szekszárd, Villány, Siklós
2022.07.15-16-17. ( péntek, szombat, vasárnap )

Harmadik Program
2022.07.29 (péntek)
Gellértegyháza 

Negyedik Program
Életmódtábor az Egyesület Székházában
és külső helyszineken

Figyelem a Szekszárdi kirándulás határideje Pénteken lejár (06.03)!
Tovább

 


4. Betűfalók 
Online könyvklubba invitálja a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete a könyvbarátokat.
2022. június 20-án Hétfőn, 14.00 órától, a Google Meet rendszerében, a résztvevők kibeszélik az adott közös könyvet, kedvenc olvasmányaikat ajánlják egymásnak és új közös könyvet választanak.
A júniusi közös könyv szerzője, Szentesi Éva, a könyv címe, Pedig olyan szépen éltek.
A Betűfalók online könyvklubban a részvétel ingyenes, de egy aktív email címmel regisztrálni szükséges.
Az online könyvklub napján, küldi ki a meghívólinket Barkó-szabó Judit online könyvtáros.
A jelentkezéseket a latasserultek@vakegy.hu email címen fogadjuk.
 


5. Lélekbonbonok 2022. Június 
A Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete, 2022. június 23-án csütörtökön este 18.00 órától, ismét egy online közösségépítő lélekbonbon programra invitálja az érdeklődőket.
Bemutatjuk Lakatos Norbertet, aki egyedüliként színes lufikat hajtogat formákra, mindezt úgy valósítja meg, hogy nem lát.
A beszélgetőtárs Nemes-Nagy tünde lesz, aki arról is kérdezi majd a „vak lufist” hogyan talált rá-e különleges hobbira.
A Lélekbonbonok júniusi online közösségépítő programon a részvételhez regisztrálni szükséges az alábbiak szerint:
A téma iránt érdeklődő, küldjön egy emailt a program napján 2022. június 23-án délig a latasserultek@vakegy.hu címre, írja meg nevét és aktív email címét, melyre a meghívó linket küldjük ki, a Google Meet rendszerében meghallgatható beszélgetéshez.


6. Az élet napos oldala – Irodalmi pályázat 
A Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesülete a Fény Alapítvánnyal együttműködve pályázatot hirdet látássérült szerzők részére
  „Az élet napos oldala” címmel. 
A pályázatok beérkezési határideje: 2022. szeptember 15.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesülete a Fény Alapítvánnyal együttműködve pályázatot hirdet látássérült szerzők részére. A pályázatra várunk, műfaji megkötés nélkül, minden olyan művet amely vidám hangvételű.
A pályázaton részt vehetnek mindazon 18 éven felüli, Magyarországon vagy a határainkon túli magyar nyelvterületen élő vak, illetve gyengénlátó személyek, akik bármely látássérülteket tömörítő szervezet, szövetség, egyesület tagjai, vagy más módon igazolni tudják látássérültségüket.
Tovább


7. Meghívó Országos-Braille Olvasásversenyre 
A Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete, 2022 nyarán is megrendezi a Braille-Ünnep kulturális hétvégét Nyíregyházán.
2022. augusztus 12-14. között, egy kellemes és vidám hétvégére invitálunk mindenkit, aki támogatja a Braille-kultúrát, szívesen megismerné Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye irodalmi életét és népi kultúráját.
A Braille-Ünnep hétvége keretében, 2022. augusztus 13-án szombaton rendezzük meg az Országos Braille-Olvasásversenyt, ahol a pontírást olvasó versenyzők, Váci Mihály irodalmi életét ismerik meg és egy elbeszéléséből olvasnak részletet.
Tovább


8. Látássérülteknek rendezendő reflexzónás talpmasszázs tanfolyamról. 
"Tisztelt Tagok!
Engedjétek meg, hogy figyelmetekbe ajánljam a Kormányhivatal által bejegyzett felnőttképzési nyilvántartási számmal rendelkező felnőttképző szervezésében hirdetett, Tanúsítványt adó, reflexzónás technikán alapuló talpmasszázs tanfolyamunkat, ami 2022. szeptember 16-17-18-án kerül megrendezésre Hortobágyon. Igény esetén, ugyanabban a vendégházban, ahol a tanfolyam lesz, szállást is tudunk biztosítani a tanulóknak.
Ez a talpmasszázs tanfolyam kifejezetten a vak- és gyengénlátó tanulóink speciális igényeihez igazodva, maximális odafigyeléssel és törődéssel felépített, megfelelő tempóban haladó elméleti- és gyakorlati oktatást foglalja magában. A tanfolyamra vakvezető kutya is hozható.
A 3 napos, 30 órás tanfolyam díja 47 000,- Ft, mely összeg tartalmazza a digitális tananyag, a jegyzetek, a kidolgozott modulok, a talptérképek, a krémek, olajok, valamint a Tanúsítvány költségét is.
A képzés elvégzése után, a megszerzett Tanúsítvánnyal és tudással, egyéni vállalkozás indítható, vagy akár alkalmazottként is el tudsz helyezkedni szépségszalonokban, fürdőkben, wellness hotelekben.  Vállalkozóvá válásod esetén TEÁOR illetve ÖVTJ szám kiválasztásában, valamint a vállalkozás indításával kapcsolatos kérdésekben örömmel segítek!
Ezen hirdetés megosztói között 1 db ingyenes tanfolyami részvételt sorsolunk ki.
A szerencsés nyertes neve a tanfolyam előtt 4 nappal jelenik majd meg a Facebook oldalunkon.
A tanfolyamhoz nem szükséges védettségi igazolvány!
Várom megtisztelő érdeklődéseteket, jelentkezéseteket.
Tovább
 


9. YouTube csatornánk hírei 
Kelemen Györgyné Edit: Angyalka
Tovább


A Kézművesség a "Ködön át" kiállítás záró eseménye
Tovább

Libegővel a János Hegyre
Tovább

Kérem Iratkozzanak fel Youtube Csatornánkra a videók megnézése közben a Feliratkozás gomb ra kattintva
Ezzel támogatva minket abban, hogy továbbra is minőségi tartalmat szolgáltathassunk, minden kedves érdeklődőnek.

 


10. Segédeszköz kölcsönzés és vásárlás 
Egyesületünknél segédeszköz kölcsönözhető, és támogatásra vásárolható az MVGYOSZ segédeszköz boltjában az Egyesületi tagok részére.
Tovább
 


11. Online Ügyfélszolgálat 
Kísérleti jelleggel, elindítottuk az Online Ügyfélszolgálatunkat, ezen a linken lehet elérni
Az ügyfélszolgálat elérhető hétköznapokon 9 től 11 ig
Tovább

 

 Az MVGYOSZ hírei

 

12. Az MVGYOSZ is részt vesz a „Tégy egy lépést” esélyegyenlőségi napokon
Június 10-én és 11-én sokszínű programmal várja a városligeti Millennium Háza az érdeklődőket. A „Tégy egy lépést” címmel meghirdetett esélyegyenlőségi eseménysorozaton többek között díjmentesen látogatható koncertek, szemléletformáló előadások és bemutatók várják az érdeklődőket.
Tovább
 


13. Felmérést készítettünk az adaptált tankönyvek használatáról
Májusban online kérdőívben kérte az MVGYOSZ a látássérült középiskolások véleményét és tapasztalatait az adaptált tankönyvek használhatóságáról. Összefoglaló cikkünkből az is kiderül, kik lettek a kutatáshoz kapcsolódó sorsolás nyertesei.
Tovább
 


14. Egyre népszerűbb az új hangoskönyv-lejátszó
Mint azt már több fórumon beharangoztuk, az MVGYOSZ hangoskönyvtára új lejátszót vezetett be 2022-ben. A szövetség munkatársai hosszas mérlegelés után találták meg a kifejezetten e célra fejlesztett eszközt, most annak jártunk utána, hogy fogadták az olvasók a változást.
Tovább
 


15. Újabb Okosmorzsával gazdagodott a Digitális Tudástár
Mali Attila legfrissebb írása arra ad választ, hogy hogyan osztható meg az internetkapcsolat eszközök között, amikor nincs Wi-Fi-hálózat a közelben.
Tovább
 


16. Szkennelés másképp: hordozható olvasókamerát próbál ki a Gépház csapata
A látássérült emberek számára fejlesztett eszköz egy hagyományos szkennerhez képest igen kis méretűre összecsukható, használata könnyű és gyors, és hogy hogyan működik a gyakorlatban, műsorunkból kiderül.
Tovább
 


17. Hat hét, hat láb – Elköszön a Kutyajó-kvíz
A vakvezetőkutyák világnapján indított kvízjátékban hat héten keresztül vakvezetőkutyás kérdéseket tett közzé az MVGYOSZ. Lássuk a feladványokat, a válaszokat, és hogy kik azok, akik mind a hat kérdésre helyest választ adtak!
Tovább
2022 Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete - Készítette: PixelRain.hu