Az Egyesület munkatársai

Ádász István - esélyegyenlőségi referens

1963-ban születtem Békéscsabán. 1981-ben érettségiztem a békéscsabai Rózsa Ferenc Gimnáziumban, majd autószerelői szakmunkás végzettséget szereztem. Tanulmányaimat követően 1983-tól a Körös Volán munkatársa voltam, de sajnos a látásom nagymértékben romlani kezdett, ezért 1989-től rokkantnyugdíjas lettem. 2005-ben végeztem a Tessedik Sámuel Főiskola Gazdasági Főiskolai Karán az intézményi kommunikátor szakon, jeles eredménnyel. 1988-tól vagyok tagja a Vakok és Gyengénlátók megyei szervezetének. 1997-től elnökségi tagként tevékenykedtem, majd 2004-től, a megalakuló, önállóvá váló egyesület alelnöke lettem. Munkámmal szeretném elősegíteni a látássérültek, azon belül a vakok érdekképviseletének erősítését. Kultúrcsoportunk vezetésével pedig a sorstársaim egyéni és közösségi megnyilvánulási lehetőségeit kívánom növelni, és fejleszteni.  

Ádász István - Békéscsabai Kistérségi Körzeti Csoport Vezetője  

 

Barta Gáborné - rehabilitációs mentor - tanácsadó, pályázati referens

1967-ben születtem Békéscsabán. Jelenleg itt élek kis családommal. A 635.sz. Kulich Gyula Ruhaipari Szakközépiskola, Női ruhakésztő szakma megszerzését követően a Sebes György Közgazdasági és Külkereskedelmi Szakközépiskolában érettségiztem. Majd Budapesten a Kulich Gyula Ruhaipari Szakközépiskolában Ruhaipari technikus végzettséget szereztem meg.

2007-ben végeztem a Tessedik Sámuel Főiskola Egészségügyi Fakultás Általános Szociális Munkás szakán, Gyulán. Végzettségemmel a békési Lazarus Kft-nél kezdtem dolgozni. Rehabilitációs szakemberként a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásával és rehabilitációjával kapcsolatos feladatokat láttam el. Munkám mellett Foglalkozási rehabilitációs tanácsadó diplomát szereztem 2010-ben az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Karán.

2019 szeptemberétől a Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesületénél állok alkalmazásban. Az Egyesület tevékenységét korábbi években figyelemmel kísértem, számos programjukat.

 Rehabilitációs tanácsadó és mentorként arra törekszem, hogy az egyesület komplex rehabilitációs szolgáltatást tudjon nyújtani a látássérült személyeknek, ezzel is elősegíteni társadalmi integrációjukat. Hiszem, hogy a látássérült emberek is ugyanolyan értékes tagjai társadalmunknak, és a közösségi célok segítik helyzetük kedvezővé alakítását.

 

Bálintné Kovács Ildikó – Irodai, Humánpolitikai adminisztrátor, Ügyfélszolgálati munkatárs

1959.08.06-án születtem Pusztaföldváron.

1977-ben érettségiztem Gyulán, az Erkel Ferenc Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskolában. Ebben az évben kezdtem el dolgozni a József Attila Tüdőkórházban.

1980-ban férjhez mentem és Újkígyósra költöztünk.

Született két gyermekem, akik már azóta felnőttek és önálló életet élnek.

Újkígyóson az Élelmiszer Feldolgozóban helyezkedtem el, üzemi ápolónőként.

Majd válásom után Békéscsabára költöztem és a Menekülteket Befogadó Állomáson dolgoztam 12 évig.

Innen az utam a Gyulai kórházba vezetett. 

Mindig is a betegápolás volt, amit igazából a hivatásomnak éreztem.

A Traumatológia és az Érsebészet úgynevezett Interdiszciplináris osztályán kaptam munkát, ahol megismertem, milyen egy igazán jó csapatban komoly, felelősségteljes munkát végezni.

2009-ben volt egy balesetem, ami megváltoztatta az életemet. Sorozat boka és spirál lábszártörést szenvedtem.

Sajnos a lábam nem bírta a 12 órás munkabeosztást és a gyakori beteg emelgetések következtében több gerincsérvem is kialakult, emiatt nem kaptam meg az egészségügyi alkalmasságot a további munkavégzéshez.

2015-ben egészségi állapotom romlása miatt leszázalékoltak és azóta rokkantsági ellátást kapok.

Közben 2015-ben újra férjhez mentem.

2017. október 1.-től dolgozom az Egyesületben.

Úgy érzem, a munkaköröm kicsit kapcsolódik az egészségügyhöz. Nagyon szívesen segítek mindenben a hozzám forduló embereknek. Örülök, ha munkám során bárkinek is segítségére lehetek.

 

Filyó Ildikó általános irodai adminisztrátor és személyi segítő

Filyó Ildikó vagyok, 1974. október 21-én születtem Békéscsabán, és jelenleg is itt élek párommal és két gyermekünkkel.

1995-ben Békéscsabán a Trefort Ágoston Szakgimnáziumban érettségiztem.

1998-ban Gyulán Ügyintéző-titkár végzettséget szereztem.

2007-ben a Tessedik Sámuel Egészségügyi Fakultás Általános szociális munkás szakán záróvizsgát tettem.

2009-ben a Szent István Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi kar képzésén

Rehabilitációs mentor végzettséget szereztem.

2019-ben Békéscsabán a Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági

Szakközépiskolában Pénzügyi és Számviteli ügyintézőként végeztem.

1999. februárjától a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége Békés Megyei Szervezeténél helyezkedtem el, mint adminisztrátor. Az egyesület életében bekövetkezett változások után 2004-től irodavezető munkakört láttam el.

2016-ban egy új területen próbáltam ki magam, a családi vállalkozásunkban kezdtem el dolgozni.

2019. szeptemberétől részmunkaidőben ismét az Egyesületnél dolgozom adminisztrátorként és személyi segítőként.

A látássérültek érdekében végzett tevékenységet nem munkának érzem, úgy gondolom, az Egyesületnél megtaláltam a hivatásomat.

 

Lévai József - Braille oktató

1950-ben születtem Budapesten, ahonnan hamarosan Lökösházára költözött a család. Egy pap közbenjárásának köszönhetően a Vakok Általános Iskolájába kerültem, majd Debrecenben kitanultam a kárpitos szakmát, 1971-ig itt is dolgoztam. Ezután Békéscsabára költöztem és további 20 évig folytattam a szakmát. Rokkantnyugdíjazásomat követően 1992-től lettem a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége Békés megyei szervezete titkára 11 évig. Ugyancsak 1992-től kezdtem oktatni a Braille írást és olvasást a megyében élő látássérülteknek, és látóknak is. Eddig közel 50 fő részére tartottam oktatást. Az irodalmat gyermekkorom óta szeretem, könnyen tanultam verseket, és írtam is néhányat. Ezek közül néhány megjelent a Vakok Világa c. folyóiratban, valamint 2 kötetben: az egyik 1994-ben jelent meg "Fehér bottal, tollal és akarattal" címen, a másik kötet a "Tollal a fény peremén" című antológia, mely 1998-ban került kiadásra Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége fennállásának 80. évfordulója alkalmából.  1992-től 10 évig vezettem a Kultúrcsoportot, és nemcsak az Egyesület rendezvényein léptünk fel, hanem bemutatkoztunk különböző városi és megyei események alkalmával is, valamint sikereket értünk el, és rendszeres résztvevői voltunk a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége budapesti és nagykanizsai seregszemléin is.

 

Sándorné Kovács Jolán - szociális munkás

Sándorné Kovács Jolán vagyok, 2019 szeptember 1-én kezdtem el dolgozni szociális munkásként a Békéscsabai Vakok és Gyengénlátók egyesületénél. 
1962-ben születtem Gyulán, jelenleg Orosházán élek. Újkígyósi származású vagyok, házasságom révén kerültem Orosházára. Férjezett vagyok, két felnőtt gyermekem van. 
Korábban titkárnőként dolgoztam a Békéscsabai Előre SP Sportkubban, majd a KEMIKÁL Építőipari Vállalat újkígyósi gyárában. Ezt követően mezőgazdasági vállalkozóként tevékenykedtem. Ezután szereztem a Debreceni Egyetem Nyíregyházi Főiskolai Karán szociális munkás végzettséget. Később idősgondozásban tevékenykedtem, ezzel egy időben E kategóriás ápolói végzettséget is szereztem. 
Célom, hogy az egy Egyesület tagjait a legjobb tudásom szerint segítsem. 

 

Sipos Erika - elnök - általános irodai adminisztrátor

Sipos Erika vagyok,1964.augusztus 6-án születtem. Jelenleg Orosházán élek.

Gyerekkoromat Pusztaföldváron töltöttem, ott jártam általános iskolába,hamar kiderült,hogy rövidlátó vagyok,de szemüveggel korrigálni tudták a betegségemet. Kereskedelmi szakközépiskolában érettségiztem,1982-ben, utána irodai munkakörben dolgoztam,2005.októberéig:addigra látásom megromlott és a leszázalékolást javasolta a szemész szakorvos. A fogyatékossági kérelem határozatát kézhez kapva felkerestem a Vakok és Gynegénlátók Békés megyei Egyesületének orosházi körzeti csoportját, ahol szeretettel és gondoskodással fogadtak. Hamar bekapcsolódtam az egyesület helyi és megyei életébe,itt találtam rá a második családomra.

2009-ben sorstársaim megválasztottak a helyi vezetőség tagjának és a megyei küldöttként, valamint felügyelő bizottsági tagként képviseltem a sorstársasaimat. 2016-ban a helyi körzeti csoport vezetőségére kaptam bizalmat és ez évben ismét megerősítettek ebben a tisztségemben sorstársaim.

Elnökként az elődök által megalapított egyesület további sikeres működését elősegítve szakmai és kulturális programokat szervezve, lebonyolítva a látássérültek érdekeit képviselve,szem előtt tartva,mindennapjaikat élhetőbbé tenni. 

 

Szegediné Kónya Éva Melinda - alelnök  - Közösségfejlesztő; rendezvényszervező

1970 Február 17-én születtem Baróton (Erdélyben). 1988-ban érettségiztem a Baróti Szabó Dávid Szakmunkás Gimnáziumban. 1992 augusztusában költöztem Gyulára. Különböző munkahelyeken dolgoztam miközben 2005-ben leszázalékolásra került sor, mert rohamosan romlott a már gyermekkorban kialakult degeneratív rövidlátásom. A munkámat már nem tudtam felelősségteljesen végezni a látásromlás miatt. A munkából való kiesés és az állapot romlás megviselt, de egyben el is gondolkodtatott, HOGYAN TOVÁBB? 2006-ban tagja lettem a Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesületének és bekapcsolódtam a Megyei Kultúrcsoport életébe ahol sok segítséget kaptam sorstársaimtól. Itt tapasztaltam meg, hogy vannak tőlem rosszabb helyzetben is, és mégis élhető, szerethető az élet, ha megtaláljuk benne a helyünket és elfogadjuk azt az állapotot, amiben vagyunk. Meglepő volt számomra, hogy milyen sok hasznos segédeszköz létezik, ami segíti a látássérültek mindennapi életvitelét. 2013 októberétől alkalmazottja is vagyok az egyesületnek és igyekeztem folyamatosan fejleszteni tudásomat. Budapesten a Szent Gergely Népfőiskola képzésein vettem részt esélyegyenlőségi referens és konfliktuskezelési mediátorképesítést szereztem. Célom, hogy tartalommal töltsem meg mindennapjaimat és a lehető legjobbat adjam magamból, ahol vagyok, hasznos tudjak lenni sorstársaink számára.

 

Vas Erzsébet Judit - épületgondnok és takarító

 

Zsibrita András - informatikus

1984-ben születtem Orosházán, Csanádapácán élek párommal és kislányunkkal.
2004-ben a Vásárhelyi Pál Műszaki Szakközépiskolában Közlekedésépítő, útépítő technikus szakon végeztem; majd az Euro-Oktaeder Emeltszintű Szakközépiskolában Számítástechnikai programozás szakon.
Évekig szoftverfejlesztő programozó-, keresőoptimalizáló (SEO), valamint IT support szakemberként dolgoztam.
2010-től harmadik mandátummal a Csanádapácai Választási Bizottság tagja vagyok, helyi jótékonysági és kulturális rendezvények szervezésében rendszeresen részt veszek.
Nem dohányzom, és nem iszok alkoholt, nincsenek egészségre káros szenvedélyeim.  
Szinte minden érdekel, aminek köze van a kreativitáshoz, webfejlesztéshez, vagy az Internethez. Jól értek az összes népszerű böngésző, levelező program beállításához, valamint Office és LibreOffice, Windows operációs rendszerek használatához és karbantartásához. Programozóként elsajátítottam a logikus, rendszerszerű gondolkodásmódot, az önálló, precíz munkavégzést és problémamegoldó képességet. A rám bízott feladatot mindig a legjobb tudásom szerint igyekszem elvégezni.

 

2020 Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete - Készítette: PixelRain.hu