Az egyesület tisztségviselői és munkatársai

Elnök: Sipos Erika
Alelnök: Szegediné Kónya Éva Melinda

Elnökségi tagok:  
Kissné Rausz Linda
Kvakné Hábli Zsuzsanna
Virág Ida

Felügyelő Bizottsági tagok:
Mucsi Istvánné 
Kovács Mihályné
Szombati Ilona

Kistérségi csoportvezetők:
Ádász István  - Békéscsabai és Békési Kistérség
Szegediné Kónya Éva Melinda  Gyula - Sarkadi Kistérség
Sipos Erika  - Orosháza Kistérség
Nagy Zsuzsanna Szeghalom - Dévaványa - Mezőberényi Kistérség


Sipos Erika - elnök - általános irodai adminisztrátor

Sipos Erika vagyok,1964.augusztus 6-án születtem. Jelenleg Orosházán élek.

Gyerekkoromat Pusztaföldváron töltöttem, ott jártam általános iskolába,hamar kiderült,hogy rövidlátó vagyok,de szemüveggel korrigálni tudták a betegségemet. Kereskedelmi szakközépiskolában érettségiztem,1982-ben, utána irodai munkakörben dolgoztam,2005.októberéig:addigra látásom megromlott és a leszázalékolást javasolta a szemész szakorvos. A fogyatékossági kérelem határozatát kézhez kapva felkerestem a Vakok és Gynegénlátók Békés megyei Egyesületének orosházi körzeti csoportját, ahol szeretettel és gondoskodással fogadtak. Hamar bekapcsolódtam az egyesület helyi és megyei életébe,itt találtam rá a második családomra.

2009-ben sorstársaim megválasztottak a helyi vezetőség tagjának és a megyei küldöttként, valamint felügyelő bizottsági tagként képviseltem a sorstársasaimat. 2016-ban a helyi körzeti csoport vezetőségére kaptam bizalmat és ez évben ismét megerősítettek ebben a tisztségemben sorstársaim.

Elnökként az elődök által megalapított egyesület további sikeres működését elősegítve szakmai és kulturális programokat szervezve, lebonyolítva a látássérültek érdekeit képviselve,szem előtt tartva,mindennapjaikat élhetőbbé tenni.


Szegediné Kónya Éva Melinda - alelnök  - Közösségfejlesztő; rendezvényszervező

1970 Február 17-én születtem Baróton (Erdélyben). 1988-ban érettségiztem a Baróti Szabó Dávid Szakmunkás Gimnáziumban. 1992 augusztusában költöztem Gyulára. Különböző munkahelyeken dolgoztam miközben 2005-ben leszázalékolásra került sor, mert rohamosan romlott a már gyermekkorban kialakult degeneratív rövidlátásom. A munkámat már nem tudtam felelősségteljesen végezni a látásromlás miatt. A munkából való kiesés és az állapot romlás megviselt, de egyben el is gondolkodtatott, HOGYAN TOVÁBB? 2006-ban tagja lettem a Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesületének és bekapcsolódtam a Megyei Kultúrcsoport életébe ahol sok segítséget kaptam sorstársaimtól. Itt tapasztaltam meg, hogy vannak tőlem rosszabb helyzetben is, és mégis élhető, szerethető az élet, ha megtaláljuk benne a helyünket és elfogadjuk azt az állapotot, amiben vagyunk. Meglepő volt számomra, hogy milyen sok hasznos segédeszköz létezik, ami segíti a látássérültek mindennapi életvitelét. 2013 októberétől alkalmazottja is vagyok az egyesületnek és igyekeztem folyamatosan fejleszteni tudásomat. Budapesten a Szent Gergely Népfőiskola képzésein vettem részt esélyegyenlőségi referens és konfliktuskezelési mediátorképesítést szereztem. Célom, hogy tartalommal töltsem meg mindennapjaimat és a lehető legjobbat adjam magamból, ahol vagyok, hasznos tudjak lenni sorstársaink számára.


Ádász István - esélyegyenlőségi referens

1963-ban születtem Békéscsabán. 1981-ben érettségiztem a békéscsabai Rózsa Ferenc Gimnáziumban, majd autószerelői szakmunkás végzettséget szereztem. Tanulmányaimat követően 1983-tól a Körös Volán munkatársa voltam, de sajnos a látásom nagymértékben romlani kezdett, ezért 1989-től rokkantnyugdíjas lettem. 2005-ben végeztem a Tessedik Sámuel Főiskola Gazdasági Főiskolai Karán az intézményi kommunikátor szakon, jeles eredménnyel. 1988-tól vagyok tagja a Vakok és Gyengénlátók megyei szervezetének. 1997-től elnökségi tagként tevékenykedtem, majd 2004-től, a megalakuló, önállóvá váló egyesület alelnöke lettem. Munkámmal szeretném elősegíteni a látássérültek, azon belül a vakok érdekképviseletének erősítését. Kultúrcsoportunk vezetésével pedig a sorstársaim egyéni és közösségi megnyilvánulási lehetőségeit kívánom növelni, és fejleszteni.  

Ádász István - Békéscsabai Kistérségi Körzeti Csoport Vezetője  


Barta Gáborné - rehabilitációs mentor - tanácsadó, pályázati referens

1967-ben születtem Békéscsabán. Jelenleg itt élek kis családommal. A 635.sz. Kulich Gyula Ruhaipari Szakközépiskola, Női ruhakésztő szakma megszerzését követően a Sebes György Közgazdasági és Külkereskedelmi Szakközépiskolában érettségiztem. Majd Budapesten a Kulich Gyula Ruhaipari Szakközépiskolában Ruhaipari technikus végzettséget szereztem meg.

2007-ben végeztem a Tessedik Sámuel Főiskola Egészségügyi Fakultás Általános Szociális Munkás szakán, Gyulán. Végzettségemmel a békési Lazarus Kft-nél kezdtem dolgozni. Rehabilitációs szakemberként a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásával és rehabilitációjával kapcsolatos feladatokat láttam el. Munkám mellett Foglalkozási rehabilitációs tanácsadó diplomát szereztem 2010-ben az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Karán.

2019 szeptemberétől a Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesületénél állok alkalmazásban. Az Egyesület tevékenységét korábbi években figyelemmel kísértem, számos programjukat.

 Rehabilitációs tanácsadó és mentorként arra törekszem, hogy az egyesület komplex rehabilitációs szolgáltatást tudjon nyújtani a látássérült személyeknek, ezzel is elősegíteni társadalmi integrációjukat. Hiszem, hogy a látássérült emberek is ugyanolyan értékes tagjai társadalmunknak, és a közösségi célok segítik helyzetük kedvezővé alakítását.


Bálintné Kovács Ildikó – Irodai, Humánpolitikai adminisztrátor, Ügyfélszolgálati munkatárs

1959.08.06-án születtem Pusztaföldváron.

1977-ben érettségiztem Gyulán, az Erkel Ferenc Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskolában. Ebben az évben kezdtem el dolgozni a József Attila Tüdőkórházban.

1980-ban férjhez mentem és Újkígyósra költöztünk.

Született két gyermekem, akik már azóta felnőttek és önálló életet élnek.

Újkígyóson az Élelmiszer Feldolgozóban helyezkedtem el, üzemi ápolónőként.

Majd válásom után Békéscsabára költöztem és a Menekülteket Befogadó Állomáson dolgoztam 12 évig.

Innen az utam a Gyulai kórházba vezetett. 

Mindig is a betegápolás volt, amit igazából a hivatásomnak éreztem.

A Traumatológia és az Érsebészet úgynevezett Interdiszciplináris osztályán kaptam munkát, ahol megismertem, milyen egy igazán jó csapatban komoly, felelősségteljes munkát végezni.

2009-ben volt egy balesetem, ami megváltoztatta az életemet. Sorozat boka és spirál lábszártörést szenvedtem.

Sajnos a lábam nem bírta a 12 órás munkabeosztást és a gyakori beteg emelgetések következtében több gerincsérvem is kialakult, emiatt nem kaptam meg az egészségügyi alkalmasságot a további munkavégzéshez.

2015-ben egészségi állapotom romlása miatt leszázalékoltak és azóta rokkantsági ellátást kapok.

Közben 2015-ben újra férjhez mentem.

2017. október 1.-től dolgozom az Egyesületben.

Úgy érzem, a munkaköröm kicsit kapcsolódik az egészségügyhöz. Nagyon szívesen segítek mindenben a hozzám forduló embereknek. Örülök, ha munkám során bárkinek is segítségére lehetek.


Filyó Ildikó általános irodai adminisztrátor és személyi segítő

Filyó Ildikó vagyok, 1974. október 21-én születtem Békéscsabán, és jelenleg is itt élek párommal és két gyermekünkkel.

1995-ben Békéscsabán a Trefort Ágoston Szakgimnáziumban érettségiztem.

1998-ban Gyulán Ügyintéző-titkár végzettséget szereztem.

2007-ben a Tessedik Sámuel Egészségügyi Fakultás Általános szociális munkás szakán záróvizsgát tettem.

2009-ben a Szent István Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi kar képzésén

Rehabilitációs mentor végzettséget szereztem.

2019-ben Békéscsabán a Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági

Szakközépiskolában Pénzügyi és Számviteli ügyintézőként végeztem.

1999. februárjától a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége Békés Megyei Szervezeténél helyezkedtem el, mint adminisztrátor. Az egyesület életében bekövetkezett változások után 2004-től irodavezető munkakört láttam el.

2016-ban egy új területen próbáltam ki magam, a családi vállalkozásunkban kezdtem el dolgozni.

2019. szeptemberétől részmunkaidőben ismét az Egyesületnél dolgozom adminisztrátorként és személyi segítőként.

A látássérültek érdekében végzett tevékenységet nem munkának érzem, úgy gondolom, az Egyesületnél megtaláltam a hivatásomat.


Kvakné Hábli Zsuzsanna elnökségi tag 

Debrecenben születtem 1981-ben.Orosházán élek,férjem és két gyermekem van. 2005-ben leukémiás letten,majd 2006-ban esés következményeként bevérzett a szemem  és szinte elvesztettem a látásom..

2011-töl vagyok az Egyesület tagja és az első pillanattól bekapcsolódtam a kultúrális életbe.  3 éve szervezem a műsorokat  az orosházi körzeti csoportban.Fontosnak tartom a szemléletformálást,érzékenyitést,rendszeresen részt veszek az iskolák meghívásárasaját ötleteimmel is színesítve ezeket a találkozásokat.

2016-tól az orosházi csoport vezetőségi tagjaként tevékenykedem,2019-ben az orosházi csoportvezető helyetteseként ,megyei küldött,országos küldöttként és elnökségi tagként képviselem a tagok érdekeit és kultúrális tevékenységemnel ötleteimmel segítem az Egyesület munkáját !Jó egy csoporthoz ,egy közösséghez tartozni ahol az ember újra  élhet teljes életet.


Lévai József - Braille oktató

1950-ben születtem Budapesten, ahonnan hamarosan Lökösházára költözött a család. Egy pap közbenjárásának köszönhetően a Vakok Általános Iskolájába kerültem, majd Debrecenben kitanultam a kárpitos szakmát, 1971-ig itt is dolgoztam. Ezután Békéscsabára költöztem és további 20 évig folytattam a szakmát. Rokkantnyugdíjazásomat követően 1992-től lettem a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége Békés megyei szervezete titkára 11 évig. Ugyancsak 1992-től kezdtem oktatni a Braille írást és olvasást a megyében élő látássérülteknek, és látóknak is. Eddig közel 50 fő részére tartottam oktatást. Az irodalmat gyermekkorom óta szeretem, könnyen tanultam verseket, és írtam is néhányat. Ezek közül néhány megjelent a Vakok Világa c. folyóiratban, valamint 2 kötetben: az egyik 1994-ben jelent meg "Fehér bottal, tollal és akarattal" címen, a másik kötet a "Tollal a fény peremén" című antológia, mely 1998-ban került kiadásra Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége fennállásának 80. évfordulója alkalmából.  1992-től 10 évig vezettem a Kultúrcsoportot, és nemcsak az Egyesület rendezvényein léptünk fel, hanem bemutatkoztunk különböző városi és megyei események alkalmával is, valamint sikereket értünk el, és rendszeres résztvevői voltunk a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége budapesti és nagykanizsai seregszemléin is.


Kissné Rausz Linda - elnökségi tag 

1977. augusztus 29-én születtem Gyulán. Itt is érettségiztem 1995-ben a Nicolae Bálcescu Román Gimnáziumban.
Első diplomámat a békéscsabai Körös Főiskola tanítói szakán szereztem ember és társadalom műveltségi területen, majd egy 9 hónapos intenzív angol nyelvtanfolyamon vettem részt. Ezután felköltöztem Budapestre, ahol a Citibank központjában először nagyösszegű hitelkártya-tranzakciók engedélyezésével és -csalások megelőzésével, majd árutőzsdei ügyletek lebonyolításával foglalkoztam.
Mivel honvágyam volt és gyermekkorom óta rendőr szerettem volna lenni, úgy gondoltam szerencsét próbálok itthon. Sikerrel jártam, így lettem 2001. év közepétől a Gyulai Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának baleset-megelőzési előadója, majd főelőadója. A Rendőrtiszti Főiskola tiszti átképzőjét 2002-ben végeztem el, mely után egyből megkaptam a tiszti, idővel a főtiszti kinevezést és itt dolgoztam leszázalékolásomig.
2016-ban elvégeztem a Szent István Egyetem szociális gerontológia szakát, illetve egy masszőr tanfolyamot. Férjemmel és két gyermekünkkel Gyulán élünk, itt dolgozom könyvtárosként 2018. szeptemberétől a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban.
A Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Szervezetének, majd jogutódjának 2000. óta vagyok tagja. Látásom az évek során egyre inkább megromlott, beszűkült, így még inkább át tudom érezni sorstársaim problémáit és amiben csak tudok, segíteni szeretnék nekik. Fentiek érdekében a 2019. május 31-i Tisztségviselő Választáson elfogadtam az elnökségi tagságra vonatkozó jelölést, illetve az országos küldötti felkérést. Közintézményekben, rendezvényeken érzékenyítések szervezésével és lebonyolításával, illetve szemész orvosok, asszisztensek, nővérek tájékoztatásával szeretném Egyesületünk arculatát mind' szélesebb körben megismertetni, bemutatni, ezáltal a tagságunk létszámát növelni, korfánkat fiatalítani, egyben szemléletet formálni.


Kovács Mihályné - felügyelő bizottsági tag

Kovács Mihályné (lánykori nevem: Seres Jolán) 1944.08.18-án születtem Gerendáson.  Az általános iskolai  tanulmányaim befejezését követően a Kemény Gábor Szakközépiskolában érettségiztem 1962-ben. Azóta dolgozom (jelenleg is), időközben mg-i mérlegképes könyvelői képesítést szereztem.  

A Vakok Egyesületéven a férjem, Kovács Mihály látássérülése kapcsán kerültem kapcsolatba több mint 30 éve, aki a Gyulai csoport  alapító tagja és aktívan részt vett az Egyesület munkájában.  Halála után sem szakadt meg a kapcsolatom az Egyesülettel, munkámból eredően igyekszem meggyőzni az embereket arról, hogy az adójuk 1%-val támogassák a látássérült embereket. Ellenőrző bizottsági tagként igyekszem munkámat a legjobb tudásom szerint ellátni.


Mucsi Istvánné - felügyelő bizottsági elnök

1956-ban születtem Bélmegyeren. Itt jártam általános iskolába is. 8 éves voltam, mikor baleset érte az egyik szememet. Azután fokozatosan gyengült a másik szemem is. Ma már aliglátó vagyok. Mínusz dioptriás szemüvegem miatt mindig visszahúzódó voltam. Felnőtt koromban, munka mellett szereztem szakmát, majd leérettségiztem.
1989. óta vagyok tagja az egyesületnek. Azóta a közösség átformált. Megtanultam elfogadtatni magam, megtanultam másokért is dolgozni, más embereknek segíteni. Előbb megbízottként dolgoztam Békésen, ahol 65-70 fő volt a körzetemben.
1994 –től a békéscsabai körzeti csoport vezetője lettem, majd elnökségi tagnak választottak 1998-ban. Az idők során rájöttem arra, hogy a látássérülteknek az egyesületi élet, a klubfoglalkozásokon való részvétel egy közösségformáló szerepet tölt be. Szeretem az embereket, a közösségi programokat, a kirándulásokat.
27 évig dolgoztam a Békéscsabai Konzervgyárban, az utolsó 10 évben mint telefonközpont kezelő. 2000.február óta vagyok leszázalékolva. Jelenleg rokkantsági ellátás mellett dolgozom egy megváltozottmunkaképességü dolgozókat foglalkoztató Kftnél, mint rehabilitációs mentor.
Munkámhoz tartozik a megváltozott munkaképességű munkavállalók beilleszkedésének elősegítése, mentális, szociális segítségnyújtás, jogszabályok ismertetése és annak alkalmazásának segítése. Harmadik ciklusban választott meg a tagság a Felügyelő Bizottságtagjának. Igyekszem minden tudásom és 30 éves tapasztalatom felhasználásával az egyesület elnökségének munkájátsegíteni.


Sándorné Kovács Jolán - szociális munkás

Sándorné Kovács Jolán vagyok, 2019 szeptember 1-én kezdtem el dolgozni szociális munkásként a Békéscsabai Vakok és Gyengénlátók egyesületénél. 
1962-ben születtem Gyulán, jelenleg Orosházán élek. Újkígyósi származású vagyok, házasságom révén kerültem Orosházára. Férjezett vagyok, két felnőtt gyermekem van. 
Korábban titkárnőként dolgoztam a Békéscsabai Előre SP Sportkubban, majd a KEMIKÁL Építőipari Vállalat újkígyósi gyárában. Ezt követően mezőgazdasági vállalkozóként tevékenykedtem. Ezután szereztem a Debreceni Egyetem Nyíregyházi Főiskolai Karán szociális munkás végzettséget. Később idősgondozásban tevékenykedtem, ezzel egy időben E kategóriás ápolói végzettséget is szereztem. 
Célom, hogy az egy Egyesület tagjait a legjobb tudásom szerint segítsem. 

 


Szombati Ilona - felügyelő bizottsági tag

Szombati Ilona vagyok, 1975.05.10. születtem Szeghalmon, Vésztői származású vagyok, ott éltem 25 éves koromig, azóta Békésen élek felnőtt lányommal és élettársammal. Iskoláim: a gyomaendrődi Kner Imre Kereskedelmi Szakközépiskolában középfokú kereskedelmi végzettséget szereztem 1989- 1993-ig, majd eladóként dolgoztam, 2008-2011-ig munka mellett elvégeztem Békéscsabán a Szent István Egyetemen az Andragógia szakot, művelődésszervező és személyiügyintéző szakirányon is.
Megváltozott munkaképességű vagyok 25 éves korom óta, megtanultam együtt élni, megélni és túlélni dolgokat. Mindig is magas volt a szociális érzékenységem, érdekel más emberek sorsa, szeretek segíteni, ahol tudok. Jelenleg rehabilitációs tanácsadóként dolgozom egy megváltozott munkaképességű embereket is foglalkoztató cégnél. Kollegáim között több gyengénlátó is van, így kerültem kapcsolatban a Vakok és Gyengénlátók Egyesületével. Közvetlen kolleganőm kérésére vállaltam el, hogy részt vegyek a Felügyelőbizottság munkájában. Bízom benne, hogy szakmai tudásomat és tapasztalatomat felhasználva segítségére leszek az Egyesület Vezetőségének.


Virág Ida - elnökségi tag

Virág Ida vagyok, 1956-ban születtem Nagyszénáson. 1974-ben érettségiztem. Több munkahelyem is volt dolgoztam kereskedelemben vendéglátásban, de legtöbbet irodai munkát végeztem. A gyerekkorom óta meglévő rövid látásom az évek folyamán fokozatosan romlott és sajnos több szembetegség is jött hozzá. Amikor már nem tudtam a munkámat ellátni, rokkantnyugdíjas lettem.   Három évvel ezelőtt a jobb szememre teljesen elveszítettem a látásomat és a bal szememmel is csak nagyon minimálisat látok.  Akkor ez nagyon megviselt de szerencsére megkaptam Nikitát a vakvezető kutyusomat és teljesen megváltozott az életem.  2005 óta vagyok tagja az egyesületnek. Ebben az évben a sorstársaim az Orosházi körzeticsoportban küldöttnek választottak és a májusi választáson elnökségi tag is lettem.

Az elnökség munkáját a legjobb tudásom szerint fogom segíteni.

 

2019 Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete - Készítette: PixelRain.hu