60. szám 2023.10.16.

Kérjük Adója 1% -val támogassa Egyesületünk működését!


Heti Események  

 


Egyesületünk hírei 

1. Az orosházi körzeti csoport Fehérbot Napi rendezvénye
2023. október 17-én, kedden 9.30-kor kezdődik
Program: Helyi kultúrcsoport műsora és, 
az orosházi származású, egykori olimpikon, triatlonista
Góg Anikó két rövid, látássérülteknek hasznos, egyben
szórakoztató  kisfilmjének levetítése
Helyszín: Justh Zsigmond Városi Könyvtár, Orosháza, Kossuth u. 1-3.

Mindenkit szeretettel várunk!

 


2. Október 15. - a Fehér Bot napja.
Színházunk narrált előadásokkal és kulisszajárással igyekszik különlegesebbé tenni a színházlátogatást látássérült vendégeink számára. Varga Ildikó Gyuláról éppen a Chipping Cleghorn Gazette-el ismerkedik - Komáromi Anett a Gyilkosság meghirdetve díszletét és kellékeit mutatta meg neki előadás előtt. Színművésznőnk kiemelkedő figyelemmel és szeretettel fordul fogyatékossággal élő embertársaink felé - példát mutatva ezzel mindannyiunknak.
Tovább

 


3. A Fény Alapítvány és a Net-média Alapítvány online angol nyelvtanfolyamot hirdet!
A szervezők várják mindazon látássérült személyek jelentkezését, akik hosszabb távon és kitartóan szándékoznak angolt tanulni.
A tanfolyam online formában a Zoom program használatával kerül megvalósításra, hogy az ország bármely részéről esélye legyen becsatlakozniuk az érintetteknek.
A tanfolyam időtartama heti egyszeri két óra, Az órák időpontja a jelentkezőkkel együtt kerül kialakításra - figyelembe véve a többség időbeosztását. A tanfolyam szintfelmérést követően indul intenzív haladást biztosítva. A jelentkezéseket a kriszta@vakrep.hu e-mail címen, vagy a +36-20-996-8466 telefonszámon fogadja Máj Kriszta (angol tanár, gyógypedagógus) 2023.
november 30-ig. A tanfolyam költsége 5000 Ft havonta, a fennmaradó összeggel a Fény Alapítvány támogatja a résztvevőket.

 


4. Arc és Indiai fejmasszázs
Minden héten csütörtökön, 10:00 - 14:00 ig, sok szeretettel várom, azon kedves érdeklődőket, akik relaxálni, feltöltődni vágynak, akár Frissítő arcmasszázs, akár Indiai fejmasszázs keretein belül. A kezelés ára: 2000 Ft, az egyesület tagjainak: 1500 Ft
érdeklődni, és időpontot egyeztetni a 06 30 997 68 14 es telefonszámon, Pelyák Bohus Beánál lehet.

 


5. Szeretnénk a vak vagy gyengénlátó kismamákat/kispapákat megörvendeztetni
Október a látás hónapja. Ezért szeretnénk a vak vagy gyengénlátó kismamákat/kispapákat megörvendeztetni azzal a hírrel, hogy már Ők is „láthatják” babájukat még a megszületése előtt.
Ultrahang felvétel alapján elkészítjük babájuk arcmakettjét így számukra is megadatik az a boldog érzés amit látó társaik a születés előtt átélnek.
SAMSUNG 3D Belly Baby születése audió-narrációval - YouTube


 


6. A Békéscsabai Körzeti Csoport Vetélkedőt szervez
2023.11.07 délután 13 órai kezdettel, Petőfi 200, Madách 200, Himnusz 200, Címmel. 
Két fős csapatok jelentkezését várjuk Szabó Tiborné, nél.
Tel.: +36305669047

 


7. Új Lélekbonbon októberben
Kik a Lélekbonbonok?
Látássérültek, akik gazdag életúttal, önbizalommal, megvalósított célokkal, álmokkal, érdekes foglalkozással, kreatív hobbikkal élik mindennapjaikat, munkájukkal, művészetükkel, kimagasló tehetségükkel és tevékenységeikkel köztünk élnek, példaképek.
Október hónapban számos világnapot ünnepelhetünk, ahogyan a zene világnapját is, melyhez lélekbonbonunk is kapcsolódik.
2023. október 18-án szerdán este 18.00 órától, 60 perces online beszélgetés keretében ismerhetjük meg Szluka Lídia énekművész, Kántor és Orgonista  életmeséjének néhány mozzanatát.
Beszélgetünk az Aranyharang díjról, a hangszerek királynőjéről az orgonáról, példaképekről, a zenetanulás rögös de még is csodálatos útjáról, a külföldi ösztöndíjas évekről.
A Google Meet video rendszerében megvalósuló online közösségépítő program keretében, Nemes-Nagy tünde házigazda mellett, a résztvevők is feltehetik kérdéseiket, ha a program napján délig, regisztrálnak, az alábbiak szerint:
Elektronikus levelet küld az érdeklődő a latasserultek@vakegy.hu email címre, az online program napján délig, megírja benne nevét és egy aktív email címet, ahová elküldjük a beszélgetéshez csatlakozó linket.
A Lélekbonbonok online közösségépítő program, a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete által megvalósuló online közösségi program, melynek korábbi beszélgetései, újra meghallgathatóak az Egyesület youtube csatornáján.
Nemes-Nagy Tünde
Programszervező

 


8. Felhívás Tagdíj fizetésre
Felhívjuk Tagtársaink figyelmét, hogy a 2024 évre szóló tagdíjat, Egyesületünk Székházában,
Ügyfélfogadási időben, 2023.10.10 -től befizethetik.

 

Az MVGYOSZ hírei

9. Nyolcan vettek át díjat az MVGYOSZ fehérbot napi ünnepségén
Október 13-án partnerei, tagegyesületeinek képviselői részvételével rendezte meg a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége a Vakok Kertjében az idei fehérbot napi ünnepségét. Az eseményen három Braille-emlékérmet és öt Hangomat adom díjat is átadtak.
Tovább

 10. Héthetes kvízjáték az MVGYOSZ székházáról
Régóta követi az MVGYOSZ történetét? Sok információval rendelkezik a szövetség Hermina úti székházáról? Érdekli az építészet? Ha három igennel válaszolt, javasoljuk, hogy tudását mérje le az október 13-án indult Székház-kvízen, amelyen értékes nyereményekkel gazdagodhat.
Tovább

 


11. Elkezdődött Zuglóban a Mobi-pontok tervezése
Az MVGYOSZ érdekképviseleti munkájának köszönhetően Budapest XIV. kerületében elkezdődött a rollerek, elektromos kerékpárok és más megosztott használatú járművek parkolóinak tervezése. A kivitelezés 2024 tavaszán várható. A látássérült emberekért működő intézmények 100 méteres körzetében nem létesíthető Mobi-pont.
Tovább

 


12. Együtt a jövőnkért 2023. október – Akadálymentesség a digitális térben
A technológia fejlődésével a látássérült emberek egyenlő esélyű hozzáférését gátló akadályok rendszere is megváltozott. Mennyire akadálymentes ma a közoktatás és az ügyintézés? Az épített környezet digitalizálódása milyen kihívások elé állítja az akadálymentesítési szakembereket, és hogyan lehet ezekre a kihívásokra felkészülni?
Tovább
2023 Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete - Készítette: PixelRain.hu