64. szám 2023.11.06.

Kérjük Adója 1% -val támogassa Egyesületünk működését!


Heti Események  

 


Egyesületünk hírei 

1. Látogatás a Fővárosi Nagycirkuszban
Egyesületünk, 2023.11.19-én (vasárnap) 15:00 kezdettel, Látogatást szervez a Fővárosi Nagycirkusz
Csodaláda című előadására.
Jelentkezési határidő: 2023.11.10 az Egyesület elérhetőségein.
Indulás a Cirkuszba, 2023.11.19-én 10:20 kor Békéscsabáról induló vonattal.
Találkozó 10:00-10:15 ig a Vasútállomás aulájában. (Lépcsők előtt)
Élelmezéséről, utiköltségéről, mindenki maga gondoskodik.
Visszaindulás előreláthatólag a 18:10 kor induló vonattal.

Az előadás leírása:
Mit rejthet a porond közepén az a hatalmas láda? Milyen kincsek vannak benne? És a többiben? Kisebben-nagyobban? Ládában és ládikóban?
Nem titok, de cirkuszi varázslat: számtalan csodát. Kisebbet és nagyobbat! Egészen aprót és egészen nagyot! Hiszen ilyen a cirkusz! Az a hely, ahová ha belépsz, csodák történnek veled, és a csodákat viszed magaddal, amikor az előadás után kilépsz majd a cirkusz kapuján.
A Fővárosi Nagycirkusz cirkuszi csodaládája is megannyi titkot rejteget: világhírű artisták mutatnak majd meg egy olyan varázslatos világot, amelyben a béke, az egyensúly, a játékosság, a bizalom, és persze a humor és a nevetés játssza a főszerepet.
Szédületes levegőszámok, lenyűgöző mutatványok, bámulatos trükkök, ügyes kutyák és nyargaló paripák várják a nagyérdeműt, akiket a világ egyik legjobb bohócpárosa, Anton & Viktor Franke kalauzol végig az előadáson.
És hogy mit rejt még ez a láda? Az igazi titkot: a szeretet titkát. Csodálkozunk, nevetünk, és azon kapjuk magunkat, hogy mosolyogni kezdünk, egymásra nézünk, megfogjuk feleségünk-férjünk kezét, édesanyánk-édesapánk ölébe kéredzkedünk, összehunyorítunk a gyermekeink-unokáink kócos-copfos feje fölött.
Ezt a titkot rejti még a karácsonyi csodaládánk: azt az ajándékot, hogy tudjuk egymást szeretni, tudunk egymásra figyelni, meg tudjuk ölelni egymást. Ez a nagy titka a karácsonynak is, és ezt az ajándékot szeretné adni a Fővárosi Nagycirkusz a közönségnek.

 

 

2. Vetélkedő!
Emlékeztetjük a jelentkezőket, hogy a Békéscsabai körzeti csoport, Petőfi 200, Madách 200, Himnusz 200, címmel 2023.11.07-én délután 13 órai kezdettel, az Egyesületünk Székházában vetélkedőt szervez, melyre szeretettel várunk benneteket.

 
3. Felhívás gyógycipő készítésére!
Felhívjuk kedves tagtársaink figyelmét, hogy 2023.11.13-án 15:00 kor Békéscsabán, a Kinizsi utcában, és Gyulán (Zöldkereszt Orvosi Rendelő, 5700 Gyula, Béke sugárút 39.) 11.20-án 16:00 lesz Gyógycipő felíratás.
Közgyógy ellátási igazolványra, a felíratás ingyenes, TB támogatásra 50% -os kedvezményt kaphatnak.
Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a felíratás teljes menetéről fényképdokumentációkat készítenek.


4. A Fény Alapítvány és a Net-média Alapítvány online angol nyelvtanfolyamot hirdet!
A szervezők várják mindazon látássérült személyek jelentkezését, akik hosszabb távon és kitartóan szándékoznak angolt tanulni.
A tanfolyam online formában a Zoom program használatával kerül megvalósításra, hogy az ország bármely részéről esélye legyen becsatlakozniuk az érintetteknek.
A tanfolyam időtartama heti egyszeri két óra, Az órák időpontja a jelentkezőkkel együtt kerül kialakításra - figyelembe véve a többség időbeosztását. A tanfolyam szintfelmérést követően indul intenzív haladást biztosítva. A jelentkezéseket a kriszta@vakrep.hu e-mail címen, vagy a +36-20-996-8466 telefonszámon fogadja Máj Kriszta (angol tanár, gyógypedagógus) 2023.
november 30-ig. A tanfolyam költsége 5000 Ft havonta, a fennmaradó összeggel a Fény Alapítvány támogatja a résztvevőket.


5. A Telefotel információs vonala, új tartalommal gazdagodott.
A 2-es gomb alatt található hipermarketek listáját bővítettük, a Privát üzletlánc akciós kínálatával, így már 7 bolt termékei közül tud válogatni.
A Telefotel információs vonala a +3642-220-640-es telefonszámon érhető el, hétről hétre aktuálisan változó tartalommal, a nap 24 órájában.
Telefotel, Csak hallgatni kell!

 6. "Láthatatlan Budapest" Címmel hirdet vers- és novellaíró pályázatot a Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesülete
A pályázat feltételei
• A pályázaton bárki indulhat, tagsági jogviszonytól függetlenül
• Egy pályázó legfeljebb három pályaművet küldhet be
• A pályaművek műfaja: vers vagy novella
• Novella esetén a terjedelem legfeljebb 10000 karakter
• Fontos, hogy a mű kötődjön a 150. születésnapját ünneplő Budapesthez, valamint hogy megjelenjen benne az ép látású és látássérült emberek közötti kapcsolat is.
A Pályázat benyújtásának módja
Kérjük, hogy a beérkező pályaműveket jeligével lássák el, hogy az elbírálás során megőrizhessük anonimitásukat.
• A pályázatra szánt műveket eljuttathatják hozzánk elektronikusan egy e-mail csatolmányaként, word formátumban. Ebben az esetben az e-mail törzsében írják meg nekünk nevüket, lakcímüket, telefonos elérhetőségüket, valamint a választott jeligét, amivel a pályaműveket beküldik. Kérjük, hogy a pályaműveken személyes adatokat ne tüntessenek fel, azon csak a jelige szerepeljen!
Az e-mailt az
info@herminaegyesulet.hu
címre küldjék, 2023. október 2 és 2024. január 2 között. A tárgy mezőben tüntessék fel, hogy „Láthatatlan Budapest”
• Papír alapon is eljuttathatják hozzánk műveiket a fenti időszakban, ebben az esetben a
1143 Budapest, Gizella út 19/B. Fszt/2.
címre küldjék a levelet. A borítékban külön lapon tüntessék fel adataikat (név, lakcím, telefonszám, valamint a választott jelige). A pályaművekre kizárólag a választott jeligét írják föl! A borítékra írják rá, hogy „Láthatatlan Budapest”
A pályázat elbírálása
A beérkező pályaműveket 3 tagú zsűri bírálja el. A legjobbnak ítélt verseket, novellákat a Helma Kiadó gondozásában, antológiába szerkesztve jelentetjük meg, Braille, síkírású és elektronikus kiadványként.
Az eredményhirdetésre, melyen a beérkezett művekből felolvasást is tartunk, 2024. februárjában kerül sor.
Hozzájáruló nyilatkozat
A pályázat beküldésével a pályázó kifejezett hozzájárulását adja ahhoz, hogy a pályázat kiírója a beküldött művét a szerző megjelölésével közösségi oldalain (weboldal, Facebook, YouTube) megjelentesse, illetve ahhoz is, hogy a 3 tagú zsűri javaslata alapján az antológiába bekerülő műveket a Helma Kiadó gondozásában Braille-, síkírású és elektronikus formában kiadja a szerző nevének feltüntetésével.

 


7. Szakmai Konferencia a Semmelweis Egyetemen
A Retina Magyarország felhívását továbbítjuk
2023.11.10.  -ÉN 10:00  ÓRAKOR,  A SIKETVAKOK ORSZÁGOS EGYESÜLETE ÉS  A  SEMMELWEIS  EGYETEM  SZEMÉSZETI  KLINIKÁJA  ( BETEGEK  ÉS  SZAKEMBEREK  SZÁMÁRA ) SZAKMAI  KONFERENCIÁT  TART,  MELYEN  AZ  ÉRINTETT  BETEGEK (ÉS KÍSÉRŐIK  IS)  INGYENESEN  VEHETNEK  RÉSZT.  A  KONFERENCIA  EGYIK  KIEMELT  TÉMÁJA  A  GENETIKAI  HÁTTERŰ  RETINA  BETEGSÉGEK  DIAGNOSZTIKÁJA,  TERÁPIÁJA  ÉS  REHABILITÁCIÓJA  LESZ.  A  PONTOS  PROGRAMOT LÁSD LENTEBB.  A  RENDEZVÉNY  HELYSZÍNE : SEMMELWEIS EGYETEM 
ELMÉLETI  ORVOSTUDOMÁNYI KÖZPONT (EOK) 
BUDAPEST 1094 TŰZOLTÓ U. 37-47.
REGISZTRÁLNI  AZ info@siketvakrehab.hu CÍMEN  VAGY  NÁLAM IS  (HUNDZSA  GYULA  MOB: +3630 4781793 ) LEHET!
A konferencia programja:
10:00 Köszöntő - Csizi Péter Szociális Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkár 
10:15 Megnyitó – Dr. Nagy Zoltán Zsolt SE Szemészeti Klinika Igazgató egyetemi tanár, Szemészet    Szakmai Grémium elnöke
10:30 Dr Roska Botondról szóló film előzetese - Téglásy Ferenc filmrendező 
10:40 Kora gyermekkori szűrés jelentősége öröklődő retinabetegségek esetén - Dr. Knézy Krisztina klinikai főorvos 
11:00 A genetikai szűrés helyzete Magyarországon – Dr Szabó Viktória adjunktus 
11:20 Öröklődő retinabetegségek diagnosztikája és terápiás lehetőségei napjainkban - Dr. Zobor Ditta egyetemi docens 
11:40 Kávészünet – ismerkedés a kihelyezett standokkal – optikai segédeszköz forgalmazók, hallókészülék forgalmazók, elemi rehabilitációs szolgáltatók
12:40 Hallás- és látássérüléssel járó genetikai szindrómák fül- orr gégészeti ellátása – Dr Gáborján Anita egyetemi adjunktus
13:00 Látássérültek érdekképviselete Magyarországon - Dr Nagy Sándor Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének Elnöke
13:20 Elemi Rehabilitációs Szolgáltatások elérhetősége Magyarországon – Szilaj Zsolt Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai 
      Intézet Látássérültek Elemi Rehabilitációs Módszertani Központ vezetője
13:40 A Siketvakok Országos Egyesülete Elemi Rehabilitációs Központjának bemutatása – Királyhidi Dorottya Siketvakok Országos Egyesülete Szakmai vezető
14:00 A siketvak (látás- és hallássérült) emberek érdekképviselete, a Siketvakok Országos Egyesülete bemutatása – Gangl Tamás elnök
14:20 A Konferencia zárása – Királyhidi Dorottya Siketvakok Országos Egyesülete Szakmai vezető
A  KONFERENCIÁN  JELNYELVI  TOLMÁCSOT  ÉS  FELIRATOZÓ TOLMÁCSOT  BIZTOSÍTUNK!
A RENDEZVÉNYRŐL VIDEO/HANG  ANYAG,  ÉS  NYOMTATOTT SZÖVEGES  ÁTIRAT IS  ELÉRHETŐ LESZ!
GYERTEK  MINÉL  TÖBBEN!


8. Felhívás Tagdíj fizetésre
Felhívjuk Tagtársaink figyelmét, hogy a 2024 évre szóló tagdíjat, Egyesületünk Székházában,
Ügyfélfogadási időben, 2023.10.10 -től befizethetik.

Az MVGYOSZ hírei

9. Pénztárcanyitogató 20%-os napok a segédeszközboltban
Szeret időben felkészülni az ünnepekre? Akkor ennek a hírnek most örülni fog. Az MVGYOSZ 20%-os akciót hirdet a segédeszközboltban kapható termékekre 2023. november 13. (hétfő) és november 24. (péntek) között a készlet erejéig. Állítsa össze a bevásárlólistát időben, és veszítse el az árak egyötödét!
Tovább

 


10. Ha november, akkor újra itt a LESEK
Ebben az évben is megrendezi a Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesülete a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége fővédnökségével a Látássérült Emberek Segédeszköz Konferenciáját, a LESEK-et. Az idei eseményre november 18-án 10 órától 16 óráig kerül sor a Vakok Általános Iskolája Nádor termében.
Tovább
2024 Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete - Készítette: PixelRain.hu