44. szám 2019.10.21.

Egyesületünk hírei:

 

1. Megjelent a 2020-as Erzsébet-program üdülési pályázat fogyatékkal élők részére, mely beadható 2019. november 28-ig.

Egyesületünk irodájában előzetes telefonos egyeztetés után (66 / 549-580, vagy 30 / 505-84-91), hétfőtől-csütörtökig 8-14 óráig segítséget tudunk nyújtani az alábbiakban:

  • a regisztráció,
  • régi profilban való adatok feltöltése,
  • hozzájáruló nyilatkozat feltöltése,
  • pályázat elküldése

A pályázathoz szükséges:

  • személyes adatok (személyigazolvány, lakcím kártya, adókártya),
  • nyugdíjfolyósító által küldött jövedelemigazolás,
  • fogyatékossági támogatás határozat száma és összege,
  • munkaviszony esetén munkáltatói igazolás (nettó jövedelem),
  • érvényes email cím
  • a kísérő adatai (személyigazolvány, lakcímkártya)

FONTOS: a pályázó jövedelme nem haladhatja meg a 155.000 Ft-ot!
Részletek elérhetők a www.erzsebetprogram.hu weboldalon.
 

2. Visszatekintés (2008-2019) Nagy Zsuzsanna volt egyesületi elnök részéről

Kedves Sorstársaim! Más elfoglaltság miatt nem tudtam részt venni Egyesületünk Fehérbot napi rendezvényén, ezért írtam le érzéseimet, gondolataimat, amit most megosztok köztetek.
Köszönöm Nektek, hogy 2008-tól veletek együtt dolgozhattam, segítettétek munkámat, 2013-ban bíztatok bennem, és alkalmasnak tartottatok méltó elődeim tevékenységének folytatására.
Köszönet, hogy mind végig kitartottatok mellettem, munkátokkal önzetlenül támogattatok. Ezért hálás vagyok a körzeti csoportok vezetőinek, a csoportokban tevékenykedő önkénteseknek, az egyesületi és orosházi kultúrcsoport tagjainak, Egyesületünk pártoló tagjainak, szponzorainak, és végül, de nem utolsó sorban, volt munkatársaimnak.  Ez a pár év egy igazi csapat munka volt!
Sok szép, felejthetetlen pillanatot éltünk meg, számtalan sikeres rendezvényt szerveztünk, bonyolítottunk le EGYÜTT! Az elért eredmények közösek, mindannyiunk érdeme.
KÖSZÖNET és HÁLA, hogy elismertétek törekvéseimet, munkámat és a „Békés Megyei Vakokért” emlékplakett tulajdonosa lehetek, amiben Ti is száz százalékig benne vagytok.
“Ne sikeres ember próbálj lenni, hanem értékes.” (Albert Einstein)
 
  Nagy Zsuzsanna
volt egyesületi elnök
 

3. Békéscsabai Körzeti Csoport klubfoglalkozása

A Békéscsabai Körzeti Csoport 2019. november 5-én 13:30-kor tartja legközelebbi klubfoglalkozását egyesületünk székházában.
A programja: Ady vetélkedő

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a megye minden csoportjából
 

4. Jubileumi rendezvény

Kedves tagjaink, pártolóink! Tisztelettel és szeretettel meghívjuk Egyesületünk „JUBILEUMI RENDEZVÉNYÉRE”, amely 50+15 éves.
Időpont: 2019. november 14. Csütörtök, 09.00-13.00 óra.
Helyszín: Megyei Könyvtár, Békéscsaba, Kiss Ernő u. 3.
 
Kérjük, jelezze részvételi szándékát 2019. október 31-ig, Egyesületünk irodájában, vagy telefonon 66/549-580, 30/505 8491.
 

 

MVGYOSZ hírei:

 

5. Meghívó Prof. Roska Botond előadására


Kedves Tagjaink, Érdeklődők!
Részvételi szándékukat az előadásra kérjük jelezzék, egyesületünk irodájában személyesen, vagy telefonon (66 / 549-580, vagy 30 / 505-84-91), 2019. november 4. hétfő 12 óráig.
Tervezett indulás: Békéscsabai Vasútállomás 2019. november 19. 10:19-es vonattal Budapest Keleti pályaudvarig. Utazáshoz a jegyeket mindenki saját magának vásárolja!

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége meghívja önt Prof. Roska Botond neurobiológus előadására, amelynek témája: Látásvisszaállító génterápia.

Az előadás helyszíne: MVGYOSZ székház, 1146 Budapest, Hermina út 47. Hermina terem.

Ideje: 2019. november 19-én 14:00 óra

Roska Botond és kutatócsoportja feltérképezték, hogyan nyerik ki a vizuális információt a környezetből a látórendszer különféle sejtjei. A molekuláris mechanizmus alapján kidolgoztak egy olyan génterápiát, amely visszaállíthatja azok látását, akik genetikai rendellenesség miatt lettek látáskárosultak. A svájci kutatócsoport a sérült szemideghártya, a retina megfelelő sejtjeinek működésébe való beavatkozással képesek eljuttatni a vizuális információt a betegek központi idegrendszerébe.

A terápia lényege, hogy a retina felépítésének a vizsgálata mellett a kutatócsoport kifejlesztett egy olyan számítógéppel tervezett szintetikus vírust, amely be tud jutni az összes retinasejtbe, de ott egyéb módon nem avatkozik be a sejtek működésébe. Az általuk fejlesztett vektorvírusok génterápiás hatóanyagokat tudnak szállítani, és azt is megoldották, hogy utóbbiak kizárólag abban a sejttípusban kezdjenek működni, amelyik a látásromlásért felelős. A többi, egészségesen működő sejtben pedig nem történik változás.

A fejlesztés 13 éve után elkezdték a klinikai vizsgálatokat Londonban, illetve Franciaországban. Eddig mintegy tucatnyi látáskárosult ember kapta meg az általuk fejlesztett génterápiás oltást, várhatóan ugyanennyi embert vonnak be a franciaországi kísérletekbe is. Ha a klinikai kísérletek sikerrel zárulnak, kezdődhet az ipari termelés.

Az előadást követően az előadó válaszolni fog az előzetesen megküldött kérdésekre. Kérjük, hogy a professzor úr részére feltenni kívánt kérdéseket 2019. november 10-ig küldjék meg a szervezes@mvgyosz.hu e-mail címre.

Az előadás ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.
A terem befogadóképessége miatt az előadáson csak előzetesen leadott regisztrációval lehet részt venni.
http://www.mvgyosz.hu/tudjon-meg-tobbet-hu/erdekkepviseleti-hirado-hu/akadalymentesites-az-eloadomuveszet-teruletein-ii-konferencia/
 

6. A jövő kilátásai weboldal

Bemutatásra került A jövő kilátásai weboldal az MVGYOSZ A fehérbot nemzetközi napja című rendezvényén, október 14-én.
A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének A jövő kilátásai weboldala a látássérült fiatalok oktatásának és tanulásának segítését, valamint beilleszkedésük megkönnyítését szolgálja.
Az oldal címe http://jovokilatasai.mvgyosz.hu/ nevet viseli, mely utal az MVGYOSZ ifjúsági projektjére, melyben létrejött, illetve a fiatal generációra, akiknek az akadálymentes oktatását biztosítani kell, hogy a jövőjük szép kilátások elé nézzen.
A weboldalhoz egy bemutató videó is készült Czinege Levente rádiós műsorvezető segítségével, mely a következő linken érhető el: http://jovokilatasai.mvgyosz.hu/2019/10/14/a-jovo-kilatasai-weboldal-bemutatasa/ A videóban az oldal célja mellett bemutatásra kerül az oldal célcsoportja, menüsora, a menüpontok tartalma, a weboldal legfontosabb lehetőségei.
A weboldalon megtalálható a szövetség logója mellett egy, A jövő kilátásai projektet szimbolizáló piktogram. A piktogramot A jövő kilátásai piktogram-tervező pályázata során választották ki. A piktogram egy becsukott sárga könyv képe, melynek címlapján nagy pontírás szerepel. A pontírás két betű – különböző színekkel jelölve – összeolvadása egy karakterként, ami azt jelenti, hogy ugyanabban az egy Braille-karakterben van mind a két betű. A betűk a “j” (piros szín), és a “k” (kék szín), melyek a jövő kilátásai szavakat jelképezik. A pontokban matematikai műveletjelek olvashatóak. A j betű pontjaiban második helyen összeadás, negyedik helyen osztás (per jel), ötödik helyen szorzás (x jel). A k betű pontjaiban első helyen hatványozás, harmadik helyen kivonás látható. A piktogramot Koppányi Noémi, 18 éves gimnazista készítette el. Jutalma egy 30000 Ft értékű könyvutalvány volt. Ezúton is gratulálunk neki!
Puskás Anett
érdekképviseleti előadó és ifjúsági referens
 

7. Novemberben ismét jön a nyugdíjprémium vagy az egyszeri juttatás, valamint a nyugdíj kiegészítés

A korábbi évekhez hasonlóan azok, akik nyugdíjban, illetve valamilyen egyéb – alább részletezendő – ellátásban részesülnek, november hónapban a havi ellátásuk mellett adott esetben kétféle plusz juttatásra is számíthatnak.


Nyugdíjprémium vagy egyszeri juttatás

Nyugdíjprémiumot akkor kell fizetni, ha a bruttó hazai termék változatlan áron számított növekedésének a tárgyévben várható mértéke meghaladja a 3,5%-ot, és az államháztartás egyenleg célja várhatóan teljesül (1997. évi LXXXI. törvény 101. § (5) bekezdése). Mint ahogy az elnevezés is utal rá, a nyugdíjprémium a nyugellátásokhoz (saját jogú, illetve hozzátartozói nyugdíjak) kapcsolódik. Éppen ezért a 2019. évi nyugdíjprémiumról és egyes más ellátások után járó egyszeri juttatásról rendelkező 237/2019. (X. 16.) kormányrendelet alapján az ott előírt feltételek fennállta esetén a nyugdíjasok prémiumra, azok pedig, akik valamilyen egyéb  ellátásban részesülnek – a prémiummal azonos módon kiszámított – ún. egyszeri juttatásra jogosultak.
Nyugdíjprémiumra azok számíthatnak, akik novemberben saját jogú (például öregségi) nyugdíjat, illetve hozzátartozói nyugellátást (özvegyi nyugdíj, árvaellátás stb.) kapnak és erre az ellátásra a tavalyi évben is már legalább 1 napig jogosultak voltak.
Egyszeri juttatásra jogosultak mindazok, akik november hónapban a kormányrendelet 3. §-ában felsorolt ellátások valamelyikében – közülük ezúttal a legfontosabbakat kiemelve – részesülnek (például rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, rokkantsági járadék, fogyatékossági támogatás, vakok személyi járadéka, hadigondozotti pénzellátások, stb.). Az egyszeri juttatás tehát azt is megilleti, akinek az ellátását ebben az évben állapították meg. Mivel olvasóink közül többen jogosultak rá, fontos megemlíteni, hogy a család támogatási ellátások körébe tartozó magasabb összegű családi pótlékra a tárgyalt kifizetés természetesen most sem vonatkozik.
A nyugdíjprémium, illetve egyszeri juttatás mértéke a november havi ellátás 25%-ának, legfeljebb 20.000 forintnak az 1,1-szerese. Ez azt jelenti, hogy a prémium, illetve egyszeri juttatás maximális összege 22.000 Ft lehet akkor is, ha az ellátás összegének 25%-a ennél magasabb. Sőt ennél az összegnél az sem kaphat többet, aki egyidejűleg több – prémiumra, illetve egyszeri juttatásra egyaránt jogosító – ellátásban is részesül, mivel ezeket összeadva kell az egyösszegű kifizetés mértékét kiszámítani.
Fogyatékossági támogatás, illetve vakok személyi járadéka esetében ezek októberi összege alapján számítandó ki az egyszeri juttatás.
Nyugdíjprémiumra, illetve egyszeri juttatásra nem tarthat igényt az, aki novemberben nem kapott ellátást például azért, mert az arra való jogosultság év közben megszűnt.

Egyösszegű kifizetés

Ha a fogyasztói árak növekedésének tárgyévben várható mértéke legalább 1 százalékponttal meghaladja a januári nyugdíjemelés mértékét, akkor november hónapban – január 1-jére visszamenőleges hatállyal – kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtani. Ha pedig az eltérés mértéke az 1 százalékpontot nem éri el, akkor novemberben az egész évre járó különbözetet egy összegben kell kiutalni (1997. évi LXXXI. törvény 62. § (3) bekezdés). Minthogy a szóban forgó eltérés mértéke ezúttal csupán 0,7 százalék, vagyis 1 százalékpont alatt van, ezért a  nyugellátások és egyes más ellátások 2019. novemberi kiegészítéséről rendelkező 238/2019. (X. 16.) kormányrendelet alapján novemberben csak egyösszegű kifizetésre és nem visszamenőleges emelésre kerülhet sor.
Az egyösszegű kifizetés mértéke a november hónapra járó ellátás 8,4 százaléka azzal, hogy aki több erre jogosító ellátást is kap, a kifizetés mindegyikkel összefüggésben külön-külön megilleti.
Az egyösszegű kifizetésre az tarthat igényt, aki nyugellátásban (öregségi, özvegyi nyugdíj, árvaellátás, stb.), vagy egyéb ellátásban – közülük most is csak a fontosabbakat említve – (rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, rokkantsági járadék, fogyatékossági támogatás, vakok személyi járadéka, hadigondozottak pénzellátásai, stb.) részesül és ezen ellátás 2019. január 1. előtti időponttól került megállapításra.
Természetesen azokat is megilleti az egyösszegű kifizetés, akiknek bár idén állapítottak meg például rokkantsági ellátást, azonban előtte szintén rokkantsági ellátást, esetleg rokkantsági járadékot kaptak.
Többen lesznek olyanok is, akik az egyösszegű kifizetésnek csak időarányos részére tarthatnak igényt. Ide tartoznak például azok, akiknek az ellátásra való jogosultsága év közben szűnt meg, vagy akiknek idén állapítottak meg például özvegyi nyugdíjat, de az elhunyt jogszerző 2019. január 1. előtt öregségi nyugdíjban, esetleg korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban részesült.
Figyelem! Az egyösszegű kifizetés időarányos részének kifizetését külön kérni kell, azt nem utalják automatikusan. Ha az ellátásban részesült személy év közben elhunyt, akkor vele együtt élt közeli hozzátartozói, ilyenek hiányában örökösei kérhetik az egyösszegű kifizetés időarányos részének kiutalását.
Végül fontos említést tenni arról is, hogy a mostani egyösszegű kifizetés egy hónapra eső része, ami 0,7 százalék, 2020. januárjában épül be emelésként az ellátások összegeibe, még az éves nyugdíjemelés végrehajtását megelőzően.
Összegezve: november hónapban az arra jogosultak mind a nyugdíjprémiumot vagy az egyszeri juttatást, mind pedig az egyösszegű kifizetést megkapják, 2020. január 1-jétől pedig az egyösszegű kifizetés egy hónapra eső része (0,7 százalék) emelésként beépül az ellátások összegeibe.
Gulyásné dr. Bölkény Ágota
 

8. Akik a távolból helyettünk látnak – Bemutatkoznak a Távszem operátorok

2019 áprilisában állt munkába az MVGYOSZ-nél az a 15 fő, akikből június végére képzett Távszem operátorok és ügyfélszolgálati munkatársak lettek. Ők már javában biztosítják a Távszem szolgáltatást, vagyis intézik a felhasználók regisztrációját, és ami talán ennél is izgalmasabb: a távolból helyettünk látnak. A Távszemet már használó olvasóinknak a hangjuk és a nevük már ismerős lehet, ha pedig ennél többre is kíváncsiak velük kapcsolatban, akkor jó hírünk van: decemberig mindannyian bemutatkoznak Önöknek.
Beszélgetés Tóth Zoltán Távszem operátorral
 
- Kérem, meséljen egy pár szót magáról, szabadidős tevékenységeiről, stb.
- Tóth Zoltán vagyok, 22 éves. Vidéki vagyok, csak nemrég költöztem Budapestre. Végzettségem informatikus rendszergazda. Szabadidőmben szeretek kerékpározni és van egy kutyám.
- Ha pár szóban kellene nyilatkozni a személyiségéről, mi az, amit fontosnak tart magáról elmondani?
- Kedves, empatikus és megértő embernek tartom magam. Mindemellett jó hallgatóság is vagyok.
- Mi a véleménye a humor gyógyító erejéről?
- Bizonyos esetekben humorral föl lehet oldani a feszültséget, ami az adott helyzetben kialakul. Bizony, néha nem árt magunkon is nevetni egy kicsit.
- Mi motiválta önt, hogy a Távszemnél helyezkedjen el?
- Szeretek segíteni mindenkinek, amiben csak tudok, és ez motivált arra, hogy jelentkeztem operátornak.
- A szakmai képzés alkalmából szerzett-e személyre szóló, életét meghatározó élményeket?
- Hatalmas élmény volt számomra a Láthatatlan Kiállítás, amely megmutatta mindazon nehézségeket, amelyekkel a látássérültek nap mint nap találkoznak.
- „Az élet néha fura helyzetekbe sodor. (...) Az igazi bátorság az, ha beismerjük, hogy segítség kell, és kezet nyújtunk érte.” (Sue Thomas - FBI c. film). Mi jut erről eszébe?
- Soha nem tudhatjuk, hogy mikor lesz szükségünk segítségre, de mikor arra kerül a sor, akkor kérjük és fogadjuk is el.
- Mit üzen az olvasóknak?
- Azt javaslom az olvasóknak, hogy minél többen próbálják ki és használják is a Távszem alkalmazást, mert hatalmas segítség lehet.
Valóban az! Köszönjük, hogy Ön is részese ennek a csodálatos csapatnak!
Árvay Mária

2021 Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete - Készítette: PixelRain.hu