48. szám 2019.11.18.

Egyesületünk hírei

 

1. Jubileumi rendezvény köszönet
A Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesületének Elnöksége nevében szeretnénk minden megjelent résztvevőnek megköszönni, hogy jelenlétével hozzájárult a Jubileumi rendezvényünk sikeréhez. Külön köszönet illeti a fellépőket, akik előadásukkal emelték a rendezvény színvonalát.

Bízunk benne jól érezték magukat, és sikerült a régi baráti kapcsolatokat újraélni, illetve új ismeretségeket kialakítani.

 

2. Süssük meg együtt Egyesületünk mézeskalácsát
Egyesületünk Adventi ünnepségére süssük meg együtt a szerény vendéglátásul szolgáló mézeskalácsot.
Minden körzeti csoportból várunk 1 fő sütni szerető sorstársunkat.

Helyszín: Egyesületünk székháza, Békéscsaba, Luther u. 13/A (Szív utca felőli bejárat)
Dátum: 2019. december 3-án (kedd) 8:30-tól

 

3. Békéscsaba Körzeti Csoport klubfoglalkozása
Az év utolsó összejövetele felkészülés és ráhangolódás a karácsonyra. Az ünnepi asztal terítéséhez, díszítéséhez adnak ötletet a Békéscsabai SZC Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskola diákjai és felkészítő tanárai.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.
Helyszín: Egyesületünk székháza, Békéscsaba, Luther u. 13/A (Szív utca felőli bejárat)
Dátum: 2019. december 3-án (kedd) 13:00

 

4. Díszítsük ki együtt Egyesületünk mézeskalácsát
Várjuk a jelentkezését az ügyeskezű, kreatív sorstársaiknak, akik szívesen kipróbálnák a mézeskalács díszítést.
Helyszín: Egyesületünk székháza, Békéscsaba, Luther u. 13/A (Szív utca felőli bejárat)
Dátum: 2019. december 4-én (szerda) 8:30-tól

 

5. Tagdíjbefizetés 2020. évre
Kedves Tagjaink! 
2020 évi tagdíjakat, pártolói díjakat az alábbi helyeken lehet befizetni.
- Egyesületünk irodájában, Békéscsaba Luther u.13/a, ügyfélfogadási napokon: hétfőtől-csütörtökig 8-14 óráig.
- Helyi klubfoglalkozásokon.
- Kihelyezett ügyfélfogadási napokon. Orosházán, minden hónap második keddjén 9-12 óráig a Városi Könyvtárban, Kossuth u. 3 sz.
- Gyulán, minden hónap harmadik szerdáján 8-11 óráig az Erkel Ferenc Művelődési Központ, Béke sgt. 35 sz. 102 termében.
- Postai úton, levél faladásban. 

 

6. Decemberi nyitvatartás
Kedves Tagjaink, Érdeklődők!
Tájékoztatjuk Önöket arról, hogy 2019. december 19-én (csütörtök) lesz az utolsó ügyfélfogadási-, és munkanap az Egyesületben. Legközelebb január 2-án várjuk tagjainkat.

 

MVGYOSZ hírei

 

7. LESEK konferencia – Semmivé válnak az akadályok
Évről évre olyan segédeszközök, technológiai újítások és szolgáltatások válnak elérhetővé a látássérült emberek számára, melyek használata nagyban megkönnyíti, kényelmesebbé teszi az életüket.

Ezek az eszközök most már olyan iramban érkeznek, hogy szinte alig van érintett, aki az összes tárgy létezéséről, funkciójáról és beszerezhetőségéről tudna, illetve az összes szolgáltatást ismerné.

A LESEK, azaz a Látássérült Emberek Segédeszköz Konferenciája azzal a céllal szerveződött, hogy ezeket az eszközöket összegyűjtse és minél szélesebb körben bemutassa az érdeklődők számára.

Tovább a rendezvényre

 

8. Akadályok nélkül – A BKK és a Járókelő Közhasznú Egyesület közös kampánya
Az Európai Unió által finanszírozott Inclusion projekt keretében a Budapesti Közlekedési Központ szeretné jobban megismerni, hogy a város hogyan tud a speciális igényekkel rendelkezők (mozgásukban korlátozottak, vakok és gyengénlátók, babakocsis szülők, turisták) számára minél jobb feltételeket biztosítani a közösségi közlekedésben. Ezért a BKK Zrt. és a Járókelő Közhasznú Egyesület közös kampányt indított, melynek célja, hogy feltárjuk a vakok és gyengénlátók, a mozgásukban korlátozottak, a babakocsival vagy nehéz csomaggal közlekedők, a turisták és a huzamosabb ideig Budapesten tartózkodó külföldieknek a közösségi közlekedés használatához kapcsolódó speciális igényeit és a közlekedésükhöz szükséges speciális szolgáltatásokat.

Ennek érdekében a Járókelő Közhasznú Egyesület honlapján olyan bejelentő felületet hozott létre, amelyen keresztül az INCLUSION projekt célcsoportjai bejelenthetik a budapesti közösségi közlekedés egyenlő esélyű hozzáférésével, akadálymentességével kapcsolatos észrevételeiket, de akár a jó példáikat is.

A kampány végén feldolgozzák a beérkezett információkat, amelyeket később a közösségi közlekedési szolgáltatások fejlesztési javaslataiba beépítenek.

A bejelentő felület itt érhető el: https://jarokelo.hu/akadalyoknelkul
Ezúton kérjük, éljenek a bejelentési lehetőséggel!

dr. Albert Judit
innovációs főmunkatárs / esélyegyenlőségi referens
Mobilitásstratégia Stratégia és Innováció
Budapesti Közlekedési Központ

 

Az MVGYOSZ szolgáltatásai

 
9. Okosmorzsák
Az Okosmorzsák rövid híreket tartalmaz majd a számítógépek, okostelefonok világának újdonságairól, valamint hasznos tippeket és trükköket arról, hogy hogyan lehet az akadálymentes IKT eszközöket a legkönnyebben és leghatékonyabban kezelni, használni.

Emellett természetesen továbbra is igénybe vehető személyre szabott szolgáltatásunk, melynek keretében az iPhone, az androidos eszközök és a képernyőolvasóval történő számítógép használatát segítünk elsajátítani.

Erről további részleteket az MVGYOSZ honlapján, az Amit adunk/Látássérülteknek/Okosklub weboldalon lehet olvasni.

Angyal Gábor
szakmai vezető

 

10. A VoiceOver rotor használata
A VoiceOver rotor segítségével módosíthatjuk az iPhone-on futó VoiceOver működését, mint például a beszéd sebességét, a gépelés típusát, stb.

Amikor a VoiceOver fut, lehetőség van a rotor használatára.

A rotor olyan, mint egy képzeletbeli tárcsa. Két ujjunkat a képernyőre helyezve tudjuk elforgatni a rotort, mintha egy tényleges tárcsát forgatnánk. Úgy is kivitelezhető a forgatás, hogy egy pillanatra a képernyőre helyezzük két ujjunkat, majd hirtelen elforgatjuk az ujjainkhoz képest a telefont, végül rögtön elengedjük a képernyőt. A rotor mindkét irányba forgatható.

Ha pl. a VoiceOver beszédének sebességét szeretnénk gyorsan módosítani, akkor forgassuk a rotort a beszédsebesség rotorbeállításra, ekkor egy pillanatra meg is jelenik a képernyőn a beszédsebesség felirat, majd hamar el is tűnik. Ezután egy ujjal felfelé vagy lefelé legyintve tudjuk a beszéd sebességét állítani. Ha a telefon alkalmazásban a kontaktok lap van kiválasztva, és a rotort a címsorok értékre tekerjük, akkor egyujjas felfelé vagy lefelé legyintéssel a kívánt kezdőbetűre ugorhatunk. Innen jobbra söpörve könnyebben találhatjuk meg a kívánt nevet. Fontos, hogy a fent leírt módszer csak akkor működik, ha nem vagyunk benne egyetlen kontaktunk adataiban sem. Meghatározhatjuk, hogy milyen beállítások legyenek kint a rotoron úgy, hogy a beállítások/általános/kisegítő lehetőségek/VoiceOver/rotor menüpont alatt ki-be kapcsolgatjuk azokat a dolgokat, amit gyorsan el szeretnénk érni.

Bővebb információ a rotor használatáról
Berkó Norbert

 

11. Túl a hatezredik híváson – Távszem nyilvános tesztidőszak a számok tükrében
Már a nyilvános tesztidőszak harmadik hónapjában teljesült a pályázatban vállalt hívásszám. A hat hónapos tesztidőszak végére minimum 3600 hívással kalkulált a Távszem projekt pályázatíró csapata, ám a negyedik hónap végére már a hatezer hívást is meghaladtuk.

A Távszem szolgáltatás iránti érdeklődés nemcsak töretlen, hanem folyamatosan növekszik. Jöjjön most egy kis összefoglaló a számok bűvöletében:
Tovább a cikkre

 

12. Akik a távolból helyettünk látnak – Bemutatkoznak a Távszem operátorok
Beszélgetés Rasztotzky-Lukács Marianna Távszem operátorral

„Mozgássérültként élem az életem, így az eddig megszerzett tudást, tapasztalatot széleskörűen tudom használni a Távszem projektben. Ebben a munkában leginkább azt kedvelem, hogy segíthetek a sorstársaimnak, sok erőt adhatok a mindennapi kihívások leküzdésében, professzionális segítségnyújtással és sok humorral. Így itt a hátrányom előnnyé válik és alakul. Ezért is választottam ezt a szakmát hivatásomként. Egy régi kedves barátnőm küldte el nekem az álláslehetőséggel kapcsolatos felhívást. Elolvasva azt, egyértelmű volt számomra, hogy ilyen testhezálló munka ritkán adódhat az életemben. A felhívásban minden előnyként feltüntetett személyiségi jellemző és tapasztalattal kapcsolatos elvárás illet rám. Nagy izgalommal és tettre készen vártam, hogy elkezdhessek dolgozni. A szociális munka egyedi lehetőségét vélem benne felfedezni testre szabottan (sok mozgás nélkül segíthetek sorstársaimnak).”
Tovább a beszélgetésre

2021 Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete - Készítette: PixelRain.hu