49. szám 2019.11.25.

Egyesületünk hírei

 
1. Süssük meg együtt Egyesületünk mézeskalácsát
Egyesületünk Adventi ünnepségére süssük meg együtt a szerény vendéglátásul szolgáló mézeskalácsot.
Minden körzeti csoportból várunk 1 fő sütni szerető sorstársunkat.

Helyszín: Egyesületünk székháza, Békéscsaba, Luther u. 13/A (Szív utca felőli bejárat)
Dátum: 2019. december 3-án (kedd) 8:30-tól

 
2. Békéscsaba Körzeti Csoport klubfoglalkozása
Az év utolsó összejövetele felkészülés és ráhangolódás a karácsonyra. Az ünnepi asztal terítéséhez, díszítéséhez adnak ötletet a Békéscsabai SZC Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskola diákjai és felkészítő tanárai.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.
Helyszín: Egyesületünk székháza, Békéscsaba, Luther u. 13/A (Szív utca felőli bejárat)
Dátum: 2019. december 3-án (kedd) 13:00

 
3. Díszítsük ki együtt Egyesületünk mézeskalácsát
Várjuk a jelentkezését az ügyeskezű, kreatív sorstársaiknak, akik szívesen kipróbálnák a mézeskalács díszítést.
Helyszín: Egyesületünk székháza, Békéscsaba, Luther u. 13/A (Szív utca felőli bejárat)
Dátum: 2019. december 4-én (szerda) 8:30-tól

 
4. Tagdíjbefizetés 2020. évre
Kedves Tagjaink! 
2020 évi tagdíjakat, pártolói díjakat az alábbi helyeken lehet befizetni.
- Egyesületünk irodájában, Békéscsaba Luther u.13/a, ügyfélfogadási napokon: hétfőtől-csütörtökig 8-14 óráig.
- Helyi klubfoglalkozásokon.
- Kihelyezett ügyfélfogadási napokon. Orosházán, minden hónap második keddjén 9-12 óráig a Városi Könyvtárban, Kossuth u. 3 sz.
- Gyulán, minden hónap harmadik szerdáján 8-11 óráig az Erkel Ferenc Művelődési Központ, Béke sgt. 35 sz. 102 termében.
- Postai úton, levél faladásban. 

 
5. Decemberi nyitvatartás
Kedves Tagjaink, Érdeklődők!
Tájékoztatjuk Önöket arról, hogy 2019. december 19-én (csütörtök) lesz az utolsó ügyfélfogadási, és munkanap az Egyesületben. Legközelebb január 2-án várjuk tagjainkat.
 

MVGYOSZ rendezvényei

 
6. Reménykeltő szavak, biztató eredmények – dr. Roska Botond tartott előadást a látásvisszaállító génterápiáról
Roska professzor huszonöt év után most először tartott tudományos előadást anyanyelvén. Megnyerő és közérthető stílusa hamar elvarázsolta a hallgatóságot.
A professzor nem ígért csodás gyógyulást és mindenre ható gyógymódot, hanem tárgyilagosan mutatta be a genetikai és neurobiológiai kutatások legfrissebb eredményeit, amelyek lehetővé teszik a szem ideghártyáját alkotó sejtek fényérzékenységének visszaállítását.
Roska Botond és kutatócsoportja feltérképezte, hogyan nyerik ki a vizuális információt a környezetből a látórendszer különféle sejtjei. Vizsgálati eredményeik alapján kidolgoztak egy olyan génterápiát, amely visszaállíthatja azok látását, akik genetikai rendellenesség miatt lettek látássérültek.
A svájci kutatócsoport által kifejlesztett terápia lényege, hogy a sérült szemideghártya, retina megfelelő sejtjeinek működésébe való beavatkozással képesek eljuttatni a vizuális információt a betegek központi idegrendszerébe.
A laboratórium kifejlesztett egy olyan számítógéppel tervezett szintetikus vírust, amely be tud jutni az összes retinasejtbe. Ezek az ún. vektorvírusok génterápiás hatóanyagokat tudnak szállítani, melyek kizárólag abban a sejttípusban fejtik ki hatásukat, amelyek a látásromlásért felelősek.

Tovább a cikkre

 
7. Karácsonyi Vásár
A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének munkatársai szeretettel hívnak minden kedves érdeklődőt a szövetség karácsonyi vásárára, ahol a sokszínű árukínálat mellett dallamos meglepetésekkel kedveskednek minden látogatónak.
A termékek között megtalálhatóak lesznek különböző anyagokból készített ékszerek, dísztárgyak, karácsonyfadíszek, kisebb és nagyobb kerámiák, gyertyák, illatpárnák, szőttesek, plüssfigurák, édességek, nyalánkságok, ajándékcsomagok.
A vásár ideje: 2019. december 12. 12:00-18:00
Helyszíne: MVGYOSZ székház Hermina terem (1146 Budapest, Hermina út 47.)

Tovább a részletekre
 

MVGYOSZ hírei

 
8. Költözés miatt szünetelnek a szolgáltatások
Ezúton tájékoztatunk minden érintettet, hogy az MVGYOSZ Budapest, Hermina út 47. alatti székházának felújítása 2020-ban megkezdődik.
A felújítás idejére a székházban zajló összes tevékenységet egy ideiglenes telephelyen, a Budapest, Thököly út 105. szám alatt folytatja a szövetség.
A költözés 2019 december második felében és 2020 januárjában zajlik majd.
Ezért az MVGYOSZ székházában elérhető szolgáltatások 2019. december 12-ig vehetők igénybe. Braille- és hangoskönyvet kölcsönözni, segédeszközt vásárolni, okostelefon használatot tanulni, jogi ügyekben segítséget kérni, stb. terv szerint 2020. február első hetében lehet majd ismét.

Angyal Gábor
szakmai vezető

 
9. 2020. évi munkaszüneti napok és áthelyezett munkanapok
Jövőre csupán két munkanap-áthelyezéssel kell tervezniük a munkáltatóknak és a munkavállalóknak. Az első hosszú hétvége 2020-ban a húsvéti időszakra esik majd, összesen hat hosszú hétvégével és két szombatra áthelyezett munkanappal lehet tervezni jövőre. Négynapos és háromnapos hétvégéből is három-három lesz majd 2020-ban, és két szombatra áthelyezett munkanappal kell majd számolni az augusztus 20-i, illetve a karácsonyi ünnepi 4 napra nyúló hétvége kapcsán.

Tovább a listára

 
10. "Mostan színes tintákról álmodom" – Endes-Ábrahám Ákossal, a III. Nemzeti Verseny tízéves különdíjasával beszélgettünk
Endes-Ábrahám Ákos tízéves, Csíkszeredán él, harmadik osztályos tanuló.

A látássérült kisfiú idén novemberben már másodszor állt a budapesti Nemzeti Színház színpadán a Nemzeti VERSeny döntőseként. A tavalyi ezüst minősítés és elismerő oklevél után idén meg sem állt az arany minősítésig és a korosztálya legjobbjaként neki odaítélt különdíjig.
Ákos versvideói elvarázsolják a hallgatót, de gyönyörű magyar beszéde és csodálatos versmondása engem élőben, Székelyudvarhelyen bűvölt el igazán.
A III. Nemzeti VERSeny döntője után egy héttel vele és édesanyjával, Ibolyával beszélgettem versekről, gyakorlásról, célokról és tervekről, az integrált oktatásról és családjuk mindennapjairól.
 

Az MVGYOSZ szolgáltatásai

 
11. 444-en értékelték a Távszemet
Köszönjük mindazoknak, akik kitöltötték a Távszem szolgáltatás értékelő kérdőívét, hogy időt és energiát szántak véleményük és tapasztalataik megosztására!
A Távszem szolgáltatást értékelő kérdőívet a november 17-ei határidőig pontosan 444 felhasználó töltötte ki, visszajelzést adva az applikáció és a szolgáltatás működéséről, illetve az operátorok és a mentorok munkájáról.
A beérkezett válaszok feldolgozása hamarosan megkezdődik, így reményeink szerint decemberben már minden érdeklődővel megoszthatjuk a felmérés eredményeit.
Addig is folytatjuk az országjárást: a jövő héten Tatabányán, Szolnokon, Nagykanizsán és Kecskeméten találkozhatnak a Távszem csapatának tagjaival.

a Távszem projekt csapata


 
12. Hol tart a 322 darab iPhone beszerzése?
Az MVGYOSZ Távszem projektje keretében a 322 darab iPhone 7 közbeszerzési eljárását az illetékes minisztérium főosztálya jóváhagyta.
2019. november 19-én megküldték számunkra a jóváhagyó tanúsítványt, vagyis engedélyezték, hogy a nyertes céggel 11 nap múlva szerződést kössünk.
Ez az időpont november 30-ára, szombatra esik, ezért a szerződéskötésre a lehető legkorábbi időpontban, december 2-án, hétfőn fog sor kerülni.
Előreláthatólag azon a héten már át is tudjuk adni a tagegyesületeknek a készülékeket.

Tovább a hírre

 
13. Okosmorzsák
Szöveg kijelölése a rotor segítségével
Tudta ön, hogy a rotor segítségével szöveget is ki lehet jelölni?
iPhone készüléken a VoiceOver rotor segítségével lehetőség van bármilyen szöveg kijelölésére. A beállítások/kisegítő lehetőségek/VoiceOver/rotor menüpont alatt adja hozzá a szövegkijelölés lehetőséget a rotorhoz.
Régebbi iOS rendszeren a kisegítő lehetőségek menüpont a Beállítások/általános menüpont alatt volt megtalálható.
Ezután, ha szöveget szeretne kijelölni, akkor a kijelölni kívánt szöveget megkeresve a rotort állítsa a szövegkijelölés értékre, majd egyujjas felfelé vagy lefelé legyintéssel állítsa be a szövegkijelölés egységét, mint pl. karakterek, szavak stb.. Ha most jobbra legyint egy ujjával, a szövegkijelölést a szöveg vége felé haladva növelheti, balra legyintéssel pedig csökkentheti.
Ha elkészült a kijelöléssel, a rotoron a szerkesztés alatt megtalálja a másolás parancsot. Erre duplán koppintva a szöveg a vágólapra kerül, ahonnan már bárhova beilleszthető ugyancsak a szerkesztés rotorértéket választva.

Berkó Norbert

 
14. Tanuljon nálunk angolul
Az MVGYOSZ és a Fény Alapítvány kezdő és haladó angol nyelvtanfolyama csoportjaihoz ismét lehet csatlakozni.
A szervezők várják mindazon látássérült személyek jelentkezését, akik hosszabb távon és kitartóan szándékoznak angolt tanulni.
A tanfolyam helyszínét az MVGYOSZ biztosítja, heti egy alkalommal, két tanóra erejéig. Az órák időpontjáról érdeklődni és jelentkezni a kriszta@vakrep.hu e-mail címen, vagy a +36(20)996-8466 telefonszámon lehet, Máj Krisztánál.
A tanfolyam költsége fejenként, havonta 8000 Ft, melyből 4000 Ft-ot a Fény Alapítvány a résztvevőktől átvállal.

Angyal Gábor
szakmai vezető

 
15. Az MVGYOSZ segédeszközboltjának hírei
Az MVGYOSZ segédeszközboltja
2019. november 25. és december 2. között zárva tart.
Szíves megértésüket köszönjük!

Koczkásné Tóth Csilla
szolgáltatási centrum vezető

 
16. Új könyvek az online hangoskönyvtárban
Az MVGYOSZ hangoskönyvtára alkalmazás fejlesztése folyamatban van.
Az új verzióban már lehetőség lesz kiválasztani a legutóbb feltöltött könyvek listáját. Addig is úgy gondoltuk, és a beérkező kérések is ezt erősítették, hogy a hírlevélben rendszeresen közzé tesszük azon műveket, amelyeket feltöltöttünk az online hangoskönyvtárba. A listában újonnan felolvasott könyveket és a régi állomány műveit is megtalálják.

Tovább a hangoskönyvek listájára

 
17. A hangomat adom – beszélgetés Kelemen Erzsébettel
„- Milyen témában olvas szívesen?
- Inkább talán műfajt mondanék először: regényeket és verseket. A regények közül az utóbbi években nagyon szeretem Grecsó Krisztián írásait. Süt belőlük az alázat, a szellem nagysága, az ember szeretete. Az élet megélésére mutat példákat, gyönyörű szavakat, képeket használva. Azokat a regényeket szeretem, amelyekben az ember a környezetének a hatása alatt hajlik vagy épp ellenáll. De mindenképp változik, formálódik.”

Tovább a beszélgetésre

 

2021 Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete - Készítette: PixelRain.hu