52. szám 2019.12.16.

 

Egyesületünk hírei

 
1. Ünnepi köszöntő
“Igazi lelkünket, akárcsak az ünneplő ruhákat gondosan őrizzük meg, 
hogy tiszta legyen majd az ünnepekre.” 
(József Attila)

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Eredményekben gazdag, Boldog Új Évet Kívánok, az Egyesület Elnöksége, Tagsága és Munkatársai nevében!
Sipos Erika
Elnök
 

2. Tagdíjbefizetés utolsó lehetőség
Értesítjük tagjainkat, hogy a Távszemet, Hangoskönyvtárat, és egyéb szolgáltatásokat csak az tudja igénybe venni, aki befizeti a 2020 évre szóló tagdíjat. 
Erre a lehetőség 2019 december 19. csütörtök 12:00-ig az Egyesület irodájában, majd 2020 január 2-től március 31-ig.
 

3. Decemberi nyitvatartás
Kedves Tagjaink, Érdeklődők!
Tájékoztatjuk Önöket arról, hogy 2019. december 19-én (csütörtök) lesz az utolsó ügyfélfogadási, és munkanap az Egyesületben. Legközelebb január 2-án várjuk tagjainkat.
 

4. Békéscsaba Körzeti Csoport klubfoglalkozása
A tervezett program véglegesítése Karácsonyi élmények átbeszélése.
Helyszín: Egyesületünk székháza, Békéscsaba, Luther u. 13/A (Szív utca felőli bejárat)
Dátum: 2020. január 7-én (kedd) 13:00

 

5. Beszélgessünk a barátság jegyében
Mindenki életében van olyan szakasz, amit nehéznek érez egyedül és melynek megoldásához támogatásra van szüksége. Ebben igyekszem segíteni az Egyesület tagjainak, egyéni vagy akár csoportos beszélgetéseken, előzetes egyeztetés után.

Ennek jegyében Egyesületünk programsorozatot indít különböző témákban és időpontokban. 

Az első beszélgetés helyszíne és időpontja 2020. január 3. 8:00-12:00, Egyesületünk székháza, Békéscsaba, Luther u. 13/A. Minden érdeklődőt várok!

Jelentkezés:
Sándorné Kovács Jolán
szociális munkás
06 (30) 214-31-29

vagy Egyesületünk irodájában
+36 66 549 580 vagy +36 (30) 505-84-91 
 

Az MVGYOSZ érdekképviseleti tevékenysége

 
6. Elegendő az arcképes igazolvány a közlekedési kedvezmény érvényesítéséhez
A Volánbusz Zrt. Forgalmi és Kereskedelmi Igazgatósága 2019. november 29-én kelt válaszlevelében arról tájékoztatott, hogy a társaság járatain a 85/2007-IV.25 sz. közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló Korm. Rendelet szerint, a jogosultságát megfelelően igazoló vak személy és kísérője (1fő) együtt utazás esetén helyközi autóbusz járaton 90%-os kedvezményű menetjegy igénybevételére jogosult, korlátlan számban.
A kísérő személyazonosságát vizsgálni nem kell. Az utazási kedvezmények az alábbi jogosultsági igazolások valamelyikének felmutatásával vehetők igénybe: a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége által kiadott, bélyeggel vagy bélyegzővel érvényesített arcképes igazolvány (a bélyegek, illetve bélyegzők lenyomata egyesületenként különböző lehet), vakok személyi járadékában részesülő személy az erről szóló igazolás bemutatásával, fogyatékossági támogatásban részesülő személy az ezt igazoló hatósági bizonyítvány bemutatásával. Tehát amennyiben az érintett személy az MVGYOSZ által kiadott arcképes igazolvánnyal rendelkezik, jogosult a kedvezményre, a vakság tényét tovább vizsgálni nem kell, ilyen igazolást a buszvezető sem kérhet.
Tovább a részletekre
 

7. Megszületett a döntés a nyugdíjak, egyéb ellátások emeléséről
A napokban került kihirdetésre a nyugellátások és egyes más ellátások 2020. január havi emeléséről rendelkező 300/2019. (XII. 11.) kormányrendelet.
A kormányrendelet értelmében a 2020. január 1. előtt megállapított nyugellátások és egyes más ellátások 2020 januárjától 2,8 százalékkal kerülnek emelésre. Ez úgy történik, hogy az ellátás összegét először a fent említett 0,7 százalékkal emelik meg, majd az így megnövelt összegre kerül végrehajtásra a 2,8 százalékos mértékű emelés. A most tárgyalt nyugdíjemelés érinti a saját jogú és hozzátartozói nyugellátásokat (pl. özvegyi nyugdíj, árvaellátás, stb.), továbbá egyéb ellátásokat, pl.: rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, rokkantsági járadék, fogyatékossági támogatás, vakok személyi járadéka, hadigondozottak pénzellátásai, stb. A 2020. januári ellátást már emelt összegben kapják az érintettek. Ha a rokkantsági járadék 2020. január 1. után kerül megállapításra, annak havi összege 38.670 forint.
Tovább a részletekre
 

Az MVGYOSZ hírei

 
8. Költözés miatt szünetel a Távszem szolgáltatás
Értesítünk minden kedves felhasználót, hogy az MVGYOSZ költözése miatt a szövetség többi szolgáltatásához hasonlóan a Távszem is leáll december folyamán. December 18-án szerdán reggel 8 órától december 20-án pénteken reggel 8 óráig a Távszem operátori központ és a teljes informatikai rendszer költöztetése miatt folyamatos leállás lesz a Távszem szolgáltatásban.
Kérjük, számítsanak rá, hogy ezen a két napon a Távszem egyáltalán nem lesz elérhető.
Tovább a részletekre
 

9. Költözés miatt szünetelnek a szolgáltatások
Ezúton tájékoztatunk minden érintettet, hogy az MVGYOSZ Budapest, Hermina út 47. alatti székházának felújítása 2020-ban megkezdődik.
A felújítás idejére a székházban zajló összes tevékenységet egy ideiglenes telephelyen, a Budapest, Thököly út 105. szám alatt folytatja a szövetség.
A költözés 2019 december második felében és 2020 januárjában zajlik majd.
Ezért az MVGYOSZ székházában elérhető szolgáltatások 2019. december 12-ig vehetők igénybe.
Braille- és hangoskönyvet kölcsönözni, segédeszközt vásárolni, okostelefon használatot tanulni, jogi ügyekben segítséget kérni, stb. terv szerint 2020. február első hetében lehet majd ismét.
Angyal Gábor
szakmai vezető

 

Az MVGYOSZ szolgáltatásai

 
10. Akik a távolból helyettünk látnak – Bemutatkoznak a Távszem operátorok 
Beszélgetés Viczián Attiláné Távszem operátorral
„Optimista, empatikus, vidám, az új ismeretek felé nyitott személyiségnek tartom magam. Nehezebb élethelyzetekben megkeresem a belső motivációmat, hogy miért érdemes küzdeni, újrakezdeni. Ehhez elengedhetetlen egy pozitív, vonzó, erős, én-motiváló jövőkép kialakítása. Az unokahúgom vak. Több alkalommal segíthettem neki videóhíváson keresztül. Ez motivált abban, hogy jelentkeztem operátornak. Nagyon örültem, hogy kiválasztottak a munkára, és így szervezett keretek között tehetek azért, hogy a látássérült embereknek könnyebb legyen a hétköznapi életük. Bizonyos kor után arra jöttem rá, hogy segíteni rengeteg módon lehet. De vajon hogyan tudunk jól segíteni? Fontos, hogy megfontoltan és szakszerűen tegyük ezt, hiszen a nem megfelelő odafigyeléssel a legjobb szándékunk ellenére is árthatunk. A felhasználók nagyon kedvesek, barátságosak, és együttműködőek. Lelkesek és örömmel használják a Távszemet.”
Tovább a beszélgetésre
 

11. Okosmorzsák
Információgyűjtés könnyebben a Freedom vágólap segítségével
A JAWS program lehetőséget ad arra, hogy több helyről származó szövegrészeket a vágólapra másolva, majd onnan bármilyen fájlba beillesztve menteni lehessen azokat. Először meg kell keresni, majd kijelölni azt a szövegrészt, amit elsőként szeretne másolni. A másolás a ctrl+c billentyűparanccsal történik, de csak az első esetben.
Következik egy újabb szövegrész kijelölése. Ha ismét ctrl+c-vel próbálná a vágólapra másolni, az előzőleg már ott levő szöveg elveszne. Ezért kell használni a JAWS program vágólap parancsát, amelyet a jaws gomb+windows+c lenyomásával érhet el. Az utoljára kijelölt szövegrészt összefűzi a képernyőolvasó az előzőleg másolt információval. A kijelölést és a jaws+windows+c használatát addig kell folytatni, amíg minden fontos adatot össze nem gyűjtött.
A jaws gomb vagy az insert, vagy a capslock. A Windows pedig hagyományos billentyűkiosztás esetén a bal alttól balra helyezkedik el, vagy a jobb alttól jobbra.
Végül egy üres szövegszerkesztőbe a ctrl+v parancs segítségével illeszthető be az összegyűjtött információ.
Reméljük, akár tanulásnál, akár más helyzetben hasznosnak találják majd ezt a rövid leírást.
Kérem, hogy írják meg, miről olvasnának szívesen a jövőben megjelenő okosmorzsák rovatban. Az ötleteket az okosklub@mvgyosz.hu címre várom.
Berkó Norbert
 

12. Újabb könyvek az online hangoskönyvtárban
Az alábbi új hangoskönyvek érhetőek el
az MVGYOSZ online hangoskönyvtárában:

Jó olvasást kívánunk!
dr. Nagyné Berke Mónika
MVGYOSZ munkatárs
 

2021 Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete - Készítette: PixelRain.hu