51. szám 2019.12.09.

Egyesületünk hírei

 

1. Rendőrségi bűnmegelőzési előadás
Témája: mire figyeljenek az idősek, trükkös csalások, betörések elhárítása és vagyonvédelem
Időpont: 2019.12.13. Péntek 14:00 óra
Helyszín: Egyesületünk székháza, Békéscsaba, Luther u. 13/A (Szív utca felőli bejárat)
 

2. Orosházi Körzeti Csoport klubfoglalkozása
Témája: Karácsonyi ünnepség-dalok, versek, történetek, közös ebéd
Időpont: 2019.12.17. Kedd 09.00 óra
Helyszín: Orosháza, Pacsirta u. 8. (Pártok háza)
 

3. Kihelyezett ügyfélfogadás Gyulán - ELMARAD!
A decemberi ügyfélfogadás Gyulán elmarad!
 

4. Decemberi nyitvatartás
Kedves Tagjaink, Érdeklődők!
Tájékoztatjuk Önöket arról, hogy 2019. december 19-én (csütörtök) lesz az utolsó ügyfélfogadási, és munkanap az Egyesületben. Legközelebb január 2-án várjuk tagjainkat.
 

5. Ingyenes ortopédiai rendelés
Leletek, TAJ kártya, ha van, közgyógyászati igazolvány szükséges.
Kérjük vegyék figyelembe az esetlegesen korábban felírt gyógycipő cipő kihordási idejét (365 nap).
Rendelő orvos: Dr. Dezsőfi Ferenc ortopéd főorvos
Időpont: 2020 január 13-án hétfőn 15:00-tól
Helyszín: AURUM Gyógyászati Központ Békéscsaba Kinizsi u. 5.
Szeretettel várjuk!
MOLKE-DÁRIUS BT
Békéscsaba Kinizsi u.5.
06 66 441 691

 

Az MVGYOSZ rendezvényei


 
6. Meghívó a Távszem projekt záróeseményére
A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) szeretettel meghív minden érdeklődőt a Távszem projekt ünnepélyes záró rendezvényére.
Időpont: 2019. december 16. hétfő, 10:30 óra.
Helyszín: MVGYOSZ székház (1146 Budapest, Hermina út 47.)
A Távoli segítségnyújtás látássérült emberek számára / Távszem projekt EU-s és hazai finanszírozásból valósul meg 2018 január és 2019 december között közel 470 millió forintból. A projekt eredményeként létrejött Távszem szolgáltatás nyilvános tesztidőszaka 2019. július 16-án indult el. A szolgáltatás lényege, hogy a vak és gyengénlátó emberek egy akadálymentes okostelefonos applikáción keresztül, a hét minden napján, hétvégén és munkaszüneti napokon, éjjel-nappal hívhatják a távsegítséget biztosító operátorokat, akik a távolból helyettük látnak.
Kérjük, részvételi szándékukat az info@tavszem.hu e-mail címen jelezzék 2019. december 11-ig.
Az eseményt a Távszem Facebook oldalán élőben közvetítjük.
 

7. Mit kell tudni az MVGYOSZ Karácsonyi vásáráról?
A vásár idén utoljára fog megvalósulni ebben a környezetben, így mindenképpen érdemes ellátogatni rá!
A munkatársak és az árusok mind felkészülten fogadják a beérkezőket. Miért érdemes ellátogatni karácsonyi vásárunkra? Mert az árusok kedvesek, mindenki megengedi, hogy kézbe vegyék, közelről megnézzék a kínált árukat.
Mindenképpen jöjjenek el vásárunkra, és tekintsék meg a változatos árukínálatot!
Nyitva lesz a Segédeszközbolt? Igen, az MVGYOSZ segédeszközboltjába is várunk minden kedves vásárlót!
Mikortól lehet jönni a vásárra? December 12-én már déltől megnyitjuk a kaput a vásárlók előtt. Egészen 6-ig várjuk a szövetségbe érkezőket.
Várnak mindenkit szeretettel, finom illatokkal és kellemes zenével az MVGYOSZ székházába (1146 Budapest, Hermina út 47.) az MVGYOSZ munkatársai

 

Az MVGYOSZ hírei


 
8. Költözés miatt szünetel a Távszem szolgáltatás
Értesítünk minden kedves felhasználót, hogy az MVGYOSZ költözése miatt a szövetség többi szolgáltatásához hasonlóan a Távszem is leáll december folyamán két alkalommal.
2019. december 13-án pénteken 10 és 16 óra között technikai okok miatt szünetel a szolgáltatás.
Ezt megelőzően és követően az elérés zavartalan lesz, az operátorok a megszokott módon fogadják hívásaikat.
December 18-án szerdán reggel 8 órától december 20-án pénteken reggel 8 óráig a Távszem operátori központ és a teljes informatikai rendszer költöztetése miatt folyamatos leállás lesz a Távszem szolgáltatásban.
Kérjük, számítsanak rá, hogy ezen a két napon a Távszem egyáltalán nem lesz elérhető.
 

9. Költözés miatt szünetelnek a szolgáltatások
Ezúton tájékoztatunk minden érintettet, hogy az MVGYOSZ Budapest, Hermina út 47. alatti székházának felújítása 2020-ban megkezdődik.
A felújítás idejére a székházban zajló összes tevékenységet egy ideiglenes telephelyen, a Budapest, Thököly út 105. szám alatt folytatja a szövetség.
A költözés 2019 december második felében és 2020 januárjában zajlik majd.
Ezért az MVGYOSZ székházában elérhető szolgáltatások 2019. december 12-ig vehetők igénybe.
Braille- és hangoskönyvet kölcsönözni, segédeszközt vásárolni, okostelefon használatot tanulni, jogi ügyekben segítséget kérni, stb. terv szerint 2020. február első hetében lehet majd ismét.
Angyal Gábor
szakmai vezető
 

10. Közel 2000 alkalommal segített novemberben a Távszem
Immár több mint 700 látássérült ember veszi igénybe a Távszem szolgáltatást, ami egyre inkább megkönnyíti mindennapjaikat.
Novemberben nemcsak a hívások száma nőtt tovább, hanem a szolgáltatás értékelése is javult.
A napi átlagos hívásszám ebben a hónapban már meghaladta a 60-at, az operátorok összesen 77 órában nyújtottak segítséget az ügyfeleknek.

Tovább a hírre
 

11. WBU sajtóközlemény a fogyatékossággal élők világnapja alkalmából – 2019.12.03.
Az ENSZ 1992-ben nyilvánította december 3-át a fogyatékossággal élők világnapjává.
A világnap célja az, hogy felhívja a figyelmet a fogyatékossággal élő személyek másokkal egyenlő esélyű társadalmi részvételének jelentőségére, valamint az ezt nehezítő/akadályozó korlátok megszüntetésének fontosságára.
A Vakok Világszövetsége (WBU) a világnap alkalmából sajtóközleményt adott ki, melyben felhívja a kormányok, a politikai döntéshozók és minden érintett figyelmét arra, hogy a Fogyatékossággal Élők Jogairól Szóló ENSZ Egyezménynek megfelelően, összhangban az ENSZ Fenntartható Fejlődési Keretrendszer 2030-ban meghatározott Fejlődési Célokkal mindent tegyenek meg annak érdekében, hogy a „senkit sem fogunk hátrahagyni” ne csak fogadalom maradjon, és a fogyatékossággal élő személyek élhessenek az őket megillető jogokkal és megvalósuljon teljes körű, másokkal megegyező esélyű társadalmi részvételük.
A sajtóközlemény szövege az alábbi linkre kattintva olvasható magyar nyelven: https://www.mvgyosz.hu/kiemelt-hirek-esemenyek/wbu-sajtokozlemeny-a-fogyatekossaggal-elok-vilagnapja-alkalmabol/

Ollé Attila
nemzetközi referens
 

12. Beszámoló az EBU 11. közgyűléséről
Az MVGYOSZ mind a Vakok Világszövetségének (WBU), mind annak 6 regionális szervezete egyikének, az Európai Vakok Szövetségének (EBU) tagja.
A négyévente megtartott közgyűlés helyszíne 2019. október 27-30. között Róma volt. Az MVGYOSZ képviseletében dr. Nagy Sándor elnök és Ollé Attila nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatárs vettek részt a közgyűlésen.
A részvétel az EBU támogatásával történt (szállás- és étkezési költségek), az MVGYOSZ-nek csak az utazást kellett megszerveznie.
Az alábbiakban olvasható a közgyűlés rövid összefoglalója:
Ollé Attila
nemzetközi referens

Tovább az összefoglalóra
 
 

Az MVGYOSZ szolgáltatásai


 
13. Akik a távolból helyettünk látnak – Bemutatkoznak a Távszem operátorok Beszélgetés Mezei Andrea Távszem operátorral
„Önkéntesként a Délután Lelkisegély Szolgálatnál vállalok szolgálatot. 4 gyermekem van, a nagycsaládosok mozgalmas életét élem, annak minden kalandvágyával. Szabad időmben írok, verseim időnként megjelennek a Liget irodalmi folyóiratban, és két regényt is írtam. Alapvetően kiegyensúlyozott, vidám, nőies nő vagyok, aki szeret időnként egyedül lenni, elmélyülten alkotni.
Karinthy véleményét vallom: humorban nem ismerek tréfát. Nagyon fontos túlélési technikának tartom a humort, és a szövetség gyönyörű mézeskalácsházában sokszor tapasztaltam is, hogy a látássérültek körében mennyire gyakori a jó humorú beszélgetés, az egész világkép át van szőve humorral és öniróniával.
Nagyon motiváló mindannyiunk számára, hogy sok a köszönő, elégedett visszajelzés. Hívjanak minket akkor is, ha nem biztosak benne, hogy tudunk segíteni, – hátha mégis!
Sok lehetőség rejlik még ebben a szolgáltatásban, minél több a hívás, mi annál gyakorlottabbak lehetünk.”

Tovább a beszélgetésre
 

14. Okosmorzsák
Segítségkérés a JAWS képernyőolvasó használatával hatékonyabban
Bizonyára mindenkivel előfordult már számítógép használata közben, hogy nem a megszokott módon reagált a rendszerünk. Ha ilyenkor bárkitől segítséget kérünk, az első kérdés mindig az, hogy pontosan mit írt ki a számítógép, mit mondott a JAWS?
Ha olyan ablakban jelentkezik egy hibaüzenet, ahol csak egy OK, vagy egy bezárás gombot találunk, akkor használhatjuk a JAWS gomb+alt+w parancsot. Ekkor az egész ablak tartalma megjelenik a JAWS virtuális megjelenítőjében, ahonnan már kimásolhatjuk az érdekes részeket úgy, mintha egy szövegszerkesztőben lennénk. A JAWS gomb vagy az insert, vagy a capslock billentyű.
Ha pedig egy folyamatot szeretnénk lépésről lépésre bemutatni, amikor fontos lehet az, hogy a gépen mi ezt csináltuk, a JAWS program erre azt mondta, hogy…, akkor használhatjuk a képernyőolvasó beszédelőzmények szolgáltatását. Ha lenyomjuk a JAWS gomb+szóköz, majd a h betűt, egy listába kerülünk, ahol a képernyőolvasó által kimondott utolsó 50 üzenetet tudjuk meghallgatni. A listában a lefelé vagy felfelé nyilakkal mozoghatunk. Ki is jelölhetünk bármit ebből a listából úgy, mintha egy szövegszerkesztőben lennénk.
E két módszer segítségével remélhetőleg mindenki eredményesebben tud majd segítséget kérni a jövőben.
Berkó Norbert
 

15. Év végi akció a segédeszközboltban
2019. november 4. és 2019. december 12. között a készlet erejéig 5% kedvezmény minden termékre az MVGYOSZ segédeszközboltjában!
Telefonon történő megrendelés vagy a termék lefoglalása nem lehetséges!
Nyitva tartás: kedd 10-18 óra, csütörtök 9-17 óra, péntek 8.30-12.30 óra.
Koczkásné Tóth Csilla
szolgáltatásvezető

 

2021 Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete - Készítette: PixelRain.hu