Az Egyesület tisztségviselői

Elnök: Sipos Erika
Alelnök: Szegediné Kónya Éva Melinda

Elnökségi tagok:  
Kissné Rausz Linda
Kvakné Hábli Zsuzsanna

Felügyelő Bizottsági tagok:
Mucsi Istvánné 
Kovács Mihályné
Szombati Ilona

Kistérségi csoportvezetők:
Ádász István  - Békéscsabai és Békési Kistérség
Mári Lajos  Gyula - Sarkadi Kistérség
Sipos Erika  - Orosháza Kistérség
Nagy Zsuzsanna Szeghalom - Dévaványa - Mezőberényi Kistérség


Sipos Erika - elnök - irodai szakmai irányító

Sipos Erika vagyok,1964.augusztus 6-án születtem. Jelenleg Orosházán élek.

Gyerekkoromat Pusztaföldváron töltöttem, ott jártam általános iskolába,hamar kiderült,hogy rövidlátó vagyok,de szemüveggel korrigálni tudták a betegségemet. Kereskedelmi szakközépiskolában érettségiztem,1982-ben, utána irodai munkakörben dolgoztam,2005.októberéig:addigra látásom megromlott és a leszázalékolást javasolta a szemész szakorvos. A fogyatékossági kérelem határozatát kézhez kapva felkerestem a Vakok és Gyengénlátók Békés megyei Egyesületének orosházi körzeti csoportját, ahol szeretettel és gondoskodással fogadtak. Hamar bekapcsolódtam az egyesület helyi és megyei életébe,itt találtam rá a második családomra.

2009-ben sorstársaim megválasztottak a helyi vezetőség tagjának és a megyei küldöttként, valamint felügyelő bizottsági tagként képviseltem a sorstársasaimat. 2016-ban a helyi körzeti csoport vezetőségére kaptam bizalmat és ez évben ismét megerősítettek ebben a tisztségemben sorstársaim.

Elnökként az elődök által megalapított egyesület további sikeres működését elősegítve szakmai és kulturális programokat szervezve, lebonyolítva a látássérültek érdekeit képviselve,szem előtt tartva,mindennapjaikat élhetőbbé tenni.

 

Szegediné Kónya Éva Melinda - alelnök 

1970 Február 17-én születtem Baróton (Erdélyben). 1988-ban érettségiztem a Baróti Szabó Dávid Szakmunkás Gimnáziumban. 1992 augusztusában költöztem Gyulára. Különböző munkahelyeken dolgoztam miközben 2005-ben leszázalékolásra került sor, mert rohamosan romlott a már gyermekkorban kialakult degeneratív rövidlátásom. A munkámat már nem tudtam felelősségteljesen végezni a látásromlás miatt. A munkából való kiesés és az állapot romlás megviselt, de egyben el is gondolkodtatott, HOGYAN TOVÁBB? 2006-ban tagja lettem a Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesületének és bekapcsolódtam a Megyei Kultúrcsoport életébe ahol sok segítséget kaptam sorstársaimtól. Itt tapasztaltam meg, hogy vannak tőlem rosszabb helyzetben is, és mégis élhető, szerethető az élet, ha megtaláljuk benne a helyünket és elfogadjuk azt az állapotot, amiben vagyunk. Meglepő volt számomra, hogy milyen sok hasznos segédeszköz létezik, ami segíti a látássérültek mindennapi életvitelét. 2013 októberétől alkalmazottja is vagyok az egyesületnek és igyekeztem folyamatosan fejleszteni tudásomat. Budapesten a Szent Gergely Népfőiskola képzésein vettem részt esélyegyenlőségi referens és konfliktuskezelési mediátorképesítést szereztem. Célom, hogy tartalommal töltsem meg mindennapjaimat és a lehető legjobbat adjam magamból, ahol vagyok, hasznos tudjak lenni sorstársaink számára.

 

Kvakné Hábli Zsuzsanna elnökségi tag 

Debrecenben születtem 1981-ben.Orosházán élek,férjem és két gyermekem van. 2005-ben leukémiás letten,majd 2006-ban esés következményeként bevérzett a szemem  és szinte elvesztettem a látásom..

2011-töl vagyok az Egyesület tagja és az első pillanattól bekapcsolódtam a kultúrális életbe.  3 éve szervezem a műsorokat  az orosházi körzeti csoportban.Fontosnak tartom a szemléletformálást,érzékenyitést,rendszeresen részt veszek az iskolák meghívásárasaját ötleteimmel is színesítve ezeket a találkozásokat.

2016-tól az orosházi csoport vezetőségi tagjaként tevékenykedem,2019-ben az orosházi csoportvezető helyetteseként ,megyei küldött,országos küldöttként és elnökségi tagként képviselem a tagok érdekeit és kultúrális tevékenységemnel ötleteimmel segítem az Egyesület munkáját !Jó egy csoporthoz ,egy közösséghez tartozni ahol az ember újra  élhet teljes életet.

 

Kissné Rausz Linda - elnökségi tag 

1977. augusztus 29-én születtem Gyulán. Itt is érettségiztem 1995-ben a Nicolae Bálcescu Román Gimnáziumban.
Első diplomámat a békéscsabai Körös Főiskola tanítói szakán szereztem ember és társadalom műveltségi területen, majd egy 9 hónapos intenzív angol nyelvtanfolyamon vettem részt. Ezután felköltöztem Budapestre, ahol a Citibank központjában először nagyösszegű hitelkártya-tranzakciók engedélyezésével és -csalások megelőzésével, majd árutőzsdei ügyletek lebonyolításával foglalkoztam.
Mivel honvágyam volt és gyermekkorom óta rendőr szerettem volna lenni, úgy gondoltam szerencsét próbálok itthon. Sikerrel jártam, így lettem 2001. év közepétől a Gyulai Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának baleset-megelőzési előadója, majd főelőadója. A Rendőrtiszti Főiskola tiszti átképzőjét 2002-ben végeztem el, mely után egyből megkaptam a tiszti, idővel a főtiszti kinevezést és itt dolgoztam leszázalékolásomig.
2016-ban elvégeztem a Szent István Egyetem szociális gerontológia szakát, illetve egy masszőr tanfolyamot. Férjemmel és két gyermekünkkel Gyulán élünk, itt dolgozom könyvtárosként 2018. szeptemberétől a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban.
A Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Szervezetének, majd jogutódjának 2000. óta vagyok tagja. Látásom az évek során egyre inkább megromlott, beszűkült, így még inkább át tudom érezni sorstársaim problémáit és amiben csak tudok, segíteni szeretnék nekik. Fentiek érdekében a 2019. május 31-i Tisztségviselő Választáson elfogadtam az elnökségi tagságra vonatkozó jelölést, illetve az országos küldötti felkérést. Közintézményekben, rendezvényeken érzékenyítések szervezésével és lebonyolításával, illetve szemész orvosok, asszisztensek, nővérek tájékoztatásával szeretném Egyesületünk arculatát mind' szélesebb körben megismertetni, bemutatni, ezáltal a tagságunk létszámát növelni, korfánkat fiatalítani, egyben szemléletet formálni.

 

Kovács Mihályné - felügyelő bizottsági tag

Kovács Mihályné (lánykori nevem: Seres Jolán) 1944.08.18-án születtem Gerendáson.  Az általános iskolai  tanulmányaim befejezését követően a Kemény Gábor Szakközépiskolában érettségiztem 1962-ben. Azóta dolgozom (jelenleg is), időközben mg-i mérlegképes könyvelői képesítést szereztem.  

A Vakok Egyesületéven a férjem, Kovács Mihály látássérülése kapcsán kerültem kapcsolatba több mint 30 éve, aki a Gyulai csoport  alapító tagja és aktívan részt vett az Egyesület munkájában.  Halála után sem szakadt meg a kapcsolatom az Egyesülettel, munkámból eredően igyekszem meggyőzni az embereket arról, hogy az adójuk 1%-val támogassák a látássérült embereket. Ellenőrző bizottsági tagként igyekszem munkámat a legjobb tudásom szerint ellátni.

 

Mucsi Istvánné - felügyelő bizottsági elnök

1956-ban születtem Bélmegyeren. Itt jártam általános iskolába is. 8 éves voltam, mikor baleset érte az egyik szememet. Azután fokozatosan gyengült a másik szemem is. Ma már aliglátó vagyok. Mínusz dioptriás szemüvegem miatt mindig visszahúzódó voltam. Felnőtt koromban, munka mellett szereztem szakmát, majd leérettségiztem.
1989. óta vagyok tagja az egyesületnek. Azóta a közösség átformált. Megtanultam elfogadtatni magam, megtanultam másokért is dolgozni, más embereknek segíteni. Előbb megbízottként dolgoztam Békésen, ahol 65-70 fő volt a körzetemben.
1994 –től a békéscsabai körzeti csoport vezetője lettem, majd elnökségi tagnak választottak 1998-ban. Az idők során rájöttem arra, hogy a látássérülteknek az egyesületi élet, a klubfoglalkozásokon való részvétel egy közösségformáló szerepet tölt be. Szeretem az embereket, a közösségi programokat, a kirándulásokat.
27 évig dolgoztam a Békéscsabai Konzervgyárban, az utolsó 10 évben mint telefonközpont kezelő. 2000.február óta vagyok leszázalékolva. Jelenleg rokkantsági ellátás mellett dolgozom egy megváltozottmunkaképességü dolgozókat foglalkoztató Kftnél, mint rehabilitációs mentor.
Munkámhoz tartozik a megváltozott munkaképességű munkavállalók beilleszkedésének elősegítése, mentális, szociális segítségnyújtás, jogszabályok ismertetése és annak alkalmazásának segítése. Harmadik ciklusban választott meg a tagság a Felügyelő Bizottságtagjának. Igyekszem minden tudásom és 30 éves tapasztalatom felhasználásával az egyesület elnökségének munkájátsegíteni.

 

Szombati Ilona - felügyelő bizottsági tag

Szombati Ilona vagyok, 1975.05.10. születtem Szeghalmon, Vésztői származású vagyok, ott éltem 25 éves koromig, azóta Békésen élek felnőtt lányommal és élettársammal. Iskoláim: a gyomaendrődi Kner Imre Kereskedelmi Szakközépiskolában középfokú kereskedelmi végzettséget szereztem 1989- 1993-ig, majd eladóként dolgoztam, 2008-2011-ig munka mellett elvégeztem Békéscsabán a Szent István Egyetemen az Andragógia szakot, művelődésszervező és személyiügyintéző szakirányon is.
Megváltozott munkaképességű vagyok 25 éves korom óta, megtanultam együtt élni, megélni és túlélni dolgokat. Mindig is magas volt a szociális érzékenységem, érdekel más emberek sorsa, szeretek segíteni, ahol tudok. Jelenleg rehabilitációs tanácsadóként dolgozom egy megváltozott munkaképességű embereket is foglalkoztató cégnél. Kollegáim között több gyengénlátó is van, így kerültem kapcsolatban a Vakok és Gyengénlátók Egyesületével. Közvetlen kolleganőm kérésére vállaltam el, hogy részt vegyek a Felügyelőbizottság munkájában. Bízom benne, hogy szakmai tudásomat és tapasztalatomat felhasználva segítségére leszek az Egyesület Vezetőségének.

 

2020 Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete - Készítette: PixelRain.hu