69. szám 2020.12.07.

Heti események

1. "Önelfogadás, mint sikeres élet kulcsa. Szeretnéd, hogy tök jó legyen az életed?" előadás és online élő közvetítés a Facebook-on
Előadó: Bertalan Erika
Időpont: 2020. december 9. szerda 9 órától
Link: Facebook live
A felvétel később is visszanézhető lesz ugyanezen az elérhetőségen és a weboldalunkon, ezért kérjük az előadásra a vírus veszélyhelyzet miatt személyesen ne jelenjenek meg az Egyesületünknél.
 


2. Egyesületünk munkatársainak bemutatkozása, Online Facebook közvetítés
Bemutatkoznak Egyesület új dolgozói, és a székhelyünkön tevékenykedő Kreatív Formák Alapítvány
Időpont: 2020. december 9. szerda 10 órától
Link: Facebook live
 

Egyesületünk hírei

3. Interneten tartjuk meg az ünnepi műsorunkat
Felhívjuk Sorstársaink figyelmét, hogy ha szeretnének az ünnepi videóban részt venni (verssel, énekkel, stb.), akkor az 1-2 perces felvételeiket juttassák el hozzánk online*, vagy adathordozón (pendrive, CD, vagy DVD lemezen) az Egyesület székházába.
Beküldés határideje: 2020. december 15.
Ezekből a felvételekből készítünk egy videót, amit a Facebook oldalunkon teszünk majd közzé. 

(*) Internetes megosztásra például a Dropbox, Google Drive, OneDrive, iCloud fájlmegosztó lehetőségeket lehet használni.
A megosztott publikus linket kérjük a bekesivakok@gmail.com címre elküldeni. A levélbe írják bele ki az előadó és miről szól a felvétel.
 


4. Ünnepi nyitvatartás
December 30-ig minden munkanapon, 8-12 óráig állunk rendelkezésükre. Akik személyesen kívánnak ügyet intézni, azok ügyfélfogadás során száj- és orrnyílást eltakaró maszkot használjanak. 
A 2021 évi tagdíjakat, pártolói díjakat postai úton is elfogadjuk. Egyesületünk címére kérjük megküldeni az érvényesíteni kívánt tagkönyveket és tagdíjat (5600 Békéscsaba, Luther u. 13/A)
 
5. Eladó iPhone telefon
Eladó, és Egyesületünknél átvehető egy jó állapotú 5 éves iPhone 6s okostelefon
Irányár: 35.000 Ft
Érdeklődni Bohus Jánosnénál lehet a +36 (30) 457-54-05 telefonszámon.
 

Az MVGYOSZ hírei

6. Álláshirdetés
A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége Pénzügyi csoportja bővülő csapatába felvételt hirdet könyvelő munkakörbe.
Tovább
 

Az MVGYOSZ szolgáltatásai

 
7. Tájékoztatás az MVGYOSZ szolgáltatásainak működtetéséről
Személyesen nem, de online és postai úton továbbra is ügyfeleink rendelkezésére állunk!
Tovább
 


8. Vigyázzunk magunkra! – Videós termékismertető
Az MVGYOSZ webáruházában több olyan kiváló termék is kapható, melyeket használva hatékonyan csökkethetjük a megfertőződés esélyét.
Tovább
 

MVGYOSZ partnerszervezeteinek hírei

 
9. A fogyatékossággal élő utas akkor is vehet jegyet az autóbuszon, ha olyan állomáson száll fel, ahol a többiek elővételi jeggyel szállhatnak csak fel a járatra. 
Volánbusz levele: 
"Társaságunk nyilvános és honlapján közzétett Üzletszabályzata a menetjegyváltás tárgykörben az alábbiakat tartalmazza (III. fejezet 5. pont):
5.12. A Szolgáltató egyes autóbusz-állomásokon kötelező elővételt vezethet be, amelynek során az adott állomásokon csak a pénztárakban, az automatáknál, interneten, vagy mobil alkalmazásban, váltott jeggyel lehet az autóbuszon az utazást megkezdeni. A kötelező elővételről Szolgáltató a pénztárakban és honlapján ad előzetes tájékoztatást. Az autóbusz-vezetők az egyedül utazó fogyatékossággal élő személy utazásánál tehetnek kivételt, azaz a járaton az érintettek megválthatják menetjegyeiket.
Fentiek alapján – az egyes autóbusz-állomásokon már korábban is alkalmazottakhoz hasonlóan – a december 1-től bevezetésre került, újabb autóbusz-állomásokra kiterjesztett kötelező jegyelővétel esetén a fogyatékossággal élők kivételt képeznek, ők továbbra is meg tudják vásárolni menetjegyüket az autóbusz-vezetőnél."
Kinyomtatható dokumentum
 


10. Esélyautó a fogyatékos személyekért
Egy ígéretes lehetőséget szeretnék a figyelmébe ajánlani.
Az Esélyautó még a nyáron kereste meg az MVGYOSZ-t és ajánlotta fel együttműködését annak érdekében, hogy a fogyatékos személyek számára jelenleg hozzáférhető gépjármű-szerzési támogatás az eddiginél kedvezőbb feltételekkel legyen igénybe vehető.
Tovább
 
11. Informatika-oktatás az Óbudai Egyetemen Online vagy távoktatás módszerrel
A fogyatékkal élők integrációjának egyik legfontosabb feltétele az informatikai írástudás. Az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Kiberfizikai Rendszerek Intézetén 2021. február 9-től kezdve térítésmentes felkészítő tanfolyamokat szervezünk látássérültek részére, online, távoktatás módszerrel.
Tovább
 
12. Az AKKU Egyesület hírei
Sajnos ez a mostani pandémiás helyzet nem kedvez a színházi élő előadások megvalósításának.
Természetesen egyesületünk tagjai dolgoznak, nem hagytuk abba a munkát, továbbra is  keressük azon lehetőségeket, amikkel előremozdíthatjuk a narrált programok megvalósítását.
És persze keressük az új kapcsolatokat és ötleteket, amivel megkönnyíthetjük a látássérültek kultúrához jutását.
Tovább
 
13. Új szolgáltatásokkal bővült az eRikkancs rendszere
Első lépésben bevezettük az automatikus lapszámvásárlást. Amennyiben nem szeretne bajlódni a lapszámok vásárlásával, akkor a https://erikkancs.hu weblapon az Automatikus beállítások alatt adja hozzá a kiszemelt kiadványt. Így amint megjelenik egy új lapszám abból a kiadványból, és az egyenlegén van elegendő összeg, a rendszer automatikusan megvásárolja Ön helyett.
Tovább
 
14. Segítségkérés Neuropszichológiai vizsgálat kérdőív kitöltéséhez
Szívességet szeretnék kérni öntől. Hajdú Valéria vagyok, a Szegedi Tudományegyetem Pszichológia mesterképzés végzős hallgatója, Klinikai és egészségpszichológia szakirányon. A szakdolgozatomat készítem, amelynek keretében a látássérült személyek mindennapos, szokatlan észlelési élményeit és az ezzel kapcsolatos emlékezetet, illetve ezek összefüggéseit szeretném feltérképezni. Azt kutatom, hogy mennyire vagyunk tudatosak, a környezetet és saját cselekvéseinket mennyire vesszük figyelembe, amikor döntünk, amikor problémákat oldunk meg, amikor el szeretnénk érni egy célt. Ez sok kicsi alkotóelemből tevődik össze, például hogy mi gátol bennünket, hogyan és mire emlékszünk, milyen a memóriánk (rövid és hosszú távon), mennyire tervezünk, mennyire vagyunk rugalmasak. Ezek a tényezők már az iskolai teljesítményben is meghatározó szerepet játszanak.
Tovább
 
15. Segítségkérés kérdőív kitöltéséhez önkéntesség témakörben
Gazsó Dóra vagyok, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem harmadéves pszichológus hallgatója. Ebben a félévben a fiatal felnőttek önkéntes tevékenységéből írom a személyiséglélektan műhelymunkámat, amelyből később majd a szakdolgozatomat szeretném kialakítani; és ebben szeretném az önök segítségét kérni.
18-25 éves fiatal felnőtt önkéntes kitöltőkre lenne szükségem, és abban reménykedek, hogy minél többen kitöltik kérdőívemet, és ez által egy teljesebb képet kaphatok a kutatásomban a fiatal felnőtt önkéntesekről.
Tovább
 
2021 Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete - Készítette: PixelRain.hu