3. szám 2021.01.18.

Egyesületünk hírei

1. Változások a Gyulai Körzeti Csoportban
Tisztelt Gyulai Körzeti Csoport tagok!
A Gyulai Csoport vezetője, Mári Lajos lemondott vezetői tisztségéről, ezért a körzet vezető nélkül maradt. Kérem azon agilis tagok jelentkezését, akik szívesen vállalnák a kistérség vezetését a meglevő vezetőségi tagokkal együtt.
Beszéljétek át ki lenne a legjobb, van rá időtök, mivel a Covid helyzet javában tart.
A választást majd csak a veszélyhelyzet lefújása után tudjuk megejteni, az aktuális taggyűlésen. 
A jelentkezők listáját személyesen, emailben (bekesivakok@bekesivakok.hu), vagy telefonon (+36 66 549 580; +36 30 505 8491) várjuk.
Addig is további jó munkát és egészséget kívánok minden tagnak és családjának!
Köszönettel, Ádász István elnök
 


2. YouTube csatornánk hírei
Mári Lajos: Inspiráció egy vers születéséhez (3:05)
A 2020-ban meghirdetett irodalmi pályázatunkra beküldött hangjátékot előadja Csomós Lajos, a Békéscsabai Jókai Színház színművésze.
Tovább
 

Partner szervezeteink hírei

 
3. Közkívánatra újabb közönségkedvenc előadások a Jókai Stream-Házban!
2021. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján, este 20:00 órától az Egri Csillagok c. történelmi musical tárulhat Önök elé Gárdonyi Géza regénye nyomán.
Január 29-én 20:00 órától a Vesztegzár a Grand Hotelben c. előadásunkat tekinthetik meg – Rejtő Jenő regénye alapján.
Foglalja le virtuális ülőhelyét itt
 


4. Meghívó levelezőlistára
Kedves Látássérült Sorstársunk!
Régóta létezik egy közösség, akik egy levelezőlistán keresztül, napi szinten adunk egymásnak támogatást, tippeket, ötleteket, elsősorban a gasztronómia, a háztartás, valamint az élet egyéb dolgaival kapcsolatban.
A baráti, vagy inkább családias csoportunkban vannak jól látók, alig, és egyáltalán nem látók, különféle korúak, neműek, és a témában különböző felkészültséggel, tapasztalatokkal rendelkezőek.
"Tanuló vakként" nekem rengeteget segítettek a megváltozott élethelyzetemben azok, akik napi szinten gyakorolják a több-kevesebb, vagy semmilyen látásukkal a háztartás körüli, főképpen pedig a konyhai tevékenységeket. Nagyon jó, amikor kérésünkre, kérdésünkre konkrét tanácsot kaphatunk, legyen az egy recept, vagy más, az életünk mindennapi tevékenységei során előforduló dolog. Mit főzzek holnap, milyen alapanyagot vegyek hozzá, melyiket válasszam, hogyan készítsem el ha nem látok?
Melyik az éppen egészségesnek tartott irányzat, milyen cikkek jelentek meg az éppen engem foglalkoztató témákban? Diéta, fogyókúra, étrendkiegészítők, cukor vagy édesítők, zsír vagy margarin, vegyes étkezés vagy vega, vegán, egyáltalán mi a külömbség, satöbbi, satöbbi.
Amiben csak tudunk segítünk a saját tapasztalatainkkal, módszereinkkel, jól bevált, kipróbált receptjeinkkel. De ha fogalmunk se lenne, akkor keressük együtt a megoldást.
Létrehoztunk, egy virtuális kávézót is, a Mirci-Cafét, melyben letudunk ülni, pár kedves szóra és elmeséljük életünk fontosnak ítélt dolgait. Hogy miért is lett éppen ez a neve a kávézónknak, az is egy izgalmas, különleges történet. 
A kávézónk vendégeként természetesen rákérdezhetsz, megtudhatod.
Szeretettel várunk a levelezőlistánkra, aminek a neve: Kávé-főző.
Horváth Zoltán, alias Matula api a lista főgondnoka, gazdája.
Én magam a segédje, a lista gazdasszonya és adminisztrátora vagyok.
Ha szeretnél csatlakozni hozzánk, írj egy levelet valamelyik alábbi e-mail címre és add meg azt az e-mail címet, amire a meghívónkat küldhetjük! 
anna.gyurka@gmail.com
horvath.kereszt@t-online.hu
Üdvözlettel: 
Gyurka Anna, és Horváth Zoltán
 

Az MVGYOSZ hírei 

 
5. Gyászhír
Január 13-án kaptuk a lesújtó hírt, hogy aznap hajnalban elhunyt Fehér Anna nővér, a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthonának vezetője. A látássérült gyermekek és fiatalok érdekében hatalmas elhivatottsággal végzett munkásságáról szóló cikkel emlékezünk rá. Nyugodjon békében!
Tovább
 


6. Mondja el véleményét a televízióműsorok audionarrációjáról!
2020 szeptemberében indult el a hazai televíziós csatornák műsorainak audionarrációja. Ezzel az MVGYOSZ hosszú éveken át folytatott érdekképviseleti munkája érett be, azonban még most sem dőlhetünk hátra.
Tovább
 
7. Felülvizsgálják az MNB fogyatékkal élő ügyfelekre vonatkozó ajánlását – konkrét ügyeket keresünk
Amint arról a korábiakban hírt adtunk, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége egyeztetést kezdeményezett a Magyar Nemzeti Bankkal és a Magyar Bankszövetséggel a fogyatékkal élő ügyfelekkel kapcsolatos egyenlő bánásmódról szóló, 2017-től hatályos ajánlás felülvizsgálata céljából.
Tovább
 
8. Együtt a jövőnkért január – online fórum szakemberek számára
Az MVGYOSZ Reál(is) jövő – Látássérült középiskolások reál tantárgyi tanulását támogató ismeretek átadása (IFJ-GY-20-A-0291) című projektje keretében megszervezi az Együtt a jövőnkért online találkozó harmadik alkalmát szakemberek számára.
Tovább
 
9. Online kurzus informatikából látássérült középiskolások és tanáraik számára
A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége Reál(is) jövő – Látássérült középiskolások reál tantárgyi tanulását támogató ismeretek átadása (IFJ-GY-20-A-0291) című projektje keretében online informatikai kurzust szervez.
Tovább
 
10. BlindShell a Gépházban
A Gépház informatikai magazinműsor ezen a héten is jelentkezik, újabb izgalmas témával, a szokásos időpontban, a már megszokott helyen.
Tovább
 
11. Mit tegyek, ha kiléptet a Hangoskönyvtár alkalmazás, és nem tudok belépni?
Mali Attila informatikai szakember tájékoztatást ad arról, hogy a mostani iOS rendszerben felmerülő problémák hogyan érintik az alkalmazásokat, többek között a Hangoskönyvtár alkalmazást is.
Tovább
 
12. Látássérült banki ügyfeleket érintő döntést hozott az Egyenlő Bánásmód Hatóság
Még a tavalyi év végén, az Egyenlő Bánásmód Hatóság szervezeti átalakulása előtt született meg az a döntés, amely egy látássérült ügyfél ügyében jogsérelem megállapításáról, és ennek folyományaként szankciók alkalmazásáról rendelkezett.
Tovább
 
2021 Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete - Készítette: PixelRain.hu