23. szám 2021.05.03.

Heti események

 
1. "A víz jelentősége az életünkben, és a mindennapokban" előadás és online közvetítés a Facebook-on
Előadó: Bertalan Erika
Időpont: 2021. május 5. (szerda), 9 órától
Facebook live
 

Egyesületünk hírei 

 
2. Videó archívum: "Egészséges életmód és táplálkozás, frissítő testmozgás"
Előadó: Bertalan Erika
Tovább
 


3. YouTube csatornánk hírei
Kelemen Györgyné Edit: A kis énekes lányka (8:38)
Felolvasó Czitor Attila, a Békéscsabai Jókai Színház színművésze.
Tovább
 
4. Otthon Gondoz-Lak Szociális Közhasznú Egyesület házhoz rendelhető szolgáltatások
Szolgáltatásaink, melyekből tudnak választani: felügyelet, beszélgetés, ügyek intézése, felolvasás, szabadidős tevékenységek, masszírozás, takarítás (nagytakarítás is), sétálás, kísérés, kerti munkák, bevásárlás (nagybevásárlás is). Rendelhetnek hétköznapra, hétvégére, reggelre, estére.
Szolgáltatásainkkal kapcsolatban kérhetnek információt telefonon:
  • 06 70 603-50-88
  • 06 70 603-50-89
  • 06 70 603-50-92

E-mail: szakma.otthonkozeli@gmail.com
Cím: 5600 Békéscsaba, Szigligeti utca 6. (előzetes telefonos egyeztetés szükséges)
 


5. Tagdíjbefizetés 2021. évre
Kérjük azon Sorstársainkat, akik a 2021-es évre még nem fizették tagdíjukat, hogy a befizetési szándékukat az alábbi elérhetőségeken jelezzék számunkra:

Postai úton is tudják intézni a befizetést, ez esetben Egyesületünk címére (5600 Békéscsaba, Luther u. 13/A) kérjük megküldeni az érvényesíteni kívánt tagkönyvet is.
Akadályoztatás esetén, kérjük vegyék fel velünk a kapcsolatot a fenti elérhetőségeken.
Az okostelefonos MVGYOSZ által biztosított alkalmazások (Hangoskönyvtár, Távszem) csak akkor fognak működni, ha az idei tagdíj be van fizetve.
 

Az MVGYOSZ hírei 

 
6. Ünnepi beszélgetés a vakvezetőkutyákról – elérhető a link
A Vakvezetőkutyák világnapja alkalmából vakvezetőkutya-kiképzőkkel, önkéntes kölyöknevelőkkel és vakvezetőkutyával közlekedő látássérült személyekkel beszélgettünk. Az ünnepi videót holnap, április 28-án szerdán reggel 9 órakor lehet megtekinteni az MVGYOSZ YouTube-csatornáján az alábbi linken. A beszélgetés visszanézhető.
Tovább
 


7. Rólunk írták – Fókuszban a vakvezetőkutya-kiképzés
A vakvezetőkutyák világnapja alkalmából az MVGYOSZ munkatársai számos sajtóorgánumnak adtak interjút. Válogatásunkban a megjelent cikkekből nyújtunk át egy csokorra valót.
Tovább
 
8. A 100%-os munkához már csak 1% kell!
Áprilisban elindult az MVGYOSZ egyszázalékos kampánya, melyben egy vakvezetőkutya-jelölt, Szeder életén keresztül mutatjuk be, hogy hogyan lesz az egykori szőrgombócból kiképzett vakvezetőkutya. Az MVGYOSZ Facebook-oldalán hétről hétre újabb részletek derülnek ki Szeder kiképzéséről, s arról, hogy milyen célokat szolgál a felajánlók személyi jövedelemadójának 1%-a. Kövesse az MVGYOSZ Facebook-oldalát a részletekért!
Tovább
 
9. Segítő- és terápiás kutyákat kiképző szervezeteknek nyílt pályázati lehetőség
Fogyatékossággal élő embereket segítő kutyák és terápiás ebek kiképzését végző civil szervezeteknek nyílt meg támogatási lehetőség - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.
Tovább
 
10. Köszönetnyilvánítás
Köszönjük, hogy Magyarország Kormánya is felhívja a figyelmet a vakvezetőkutyák pótolhatatlan hivatására és kiképzőik áldozatos munkájára!
Tovább
 
11. Kérjen időpontot! Jöjjön személyesen!
Az MVGYOSZ szolgáltatásai 2021. május 3-tól időpontfoglalás mellett már személyesen is felkereshetők.
Tovább
 
12. Új időpontban a jogi tanácsadás
Az MVGYOSZ által több éve biztosított ingyenes jogi tanácsadás új időpontban vehető igénybe személyesen.
Tovább
 
13. Válaszolt az NNK – nem náluk kell kérni a látássérült személyek előre sorolását
A közelmúltban megkerestük a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK) annak érdekében, hogy a látássérült személyek prioritást élvezzenek az oltási sorban. Íme, a válaszuk.
Tovább
 
14. Volánbusz: május 1-jétől visszaáll az első ajtós felszállási rend
Május 1-jétől visszaáll a Volán járatokon az első ajtós felszállási rend, és ismét lehet jegyet vásárolni a buszokon. Ezzel párhuzamosan megszűnik a látássérült utasokra vonatkozó átmeneti díjmentesség a helyközi forgalomban.
Tovább
 
15. Kézzelfogható matematika – online kurzus látássérült középiskolások számára
A matematikai programok és leíró nyelvek megismerése után visszatérünk a tantárgy hétköznapinak mondható részéhez: az MVGYOSZ ingyenes online kurzussal és tapintható ábrákkal támogatja a látássérült középiskolásokat a függvényismeretek elmélyítésében.
Tovább
 
16. Beszámoló az Együtt a jövőnkért márciusi alkalmáról
Az Együtt a jövőnkért online találkozósorozat márciusban is folytatódott a Reál(is) jövő – Látássérült középiskolások reál tantárgyi tanulását támogató ismeretek átadása (IFJ-GY-20-A-0291) című projekt keretén belül. A tavaszi online kerekasztal-beszélgetések már nem csak a szakemberek, hanem a látássérült diákok, valamint szüleik előtt is nyitva állnak.
Tovább
 
17. Nemzetközi támogatást várnak a svéd vakvezetőkutyával közlekedők
Az Európai Vakvezetőkutyás Szövetség (European Guide Dog Federation, EGDF) hírlevelében intéztek felhívást a vakvezetőkutyával közlekedő svéd látássérült személyek az európai közösséghez. Kérésüket a vakvezetőkutyák világnapjához kapcsolódóan ezúton adjuk közre.
Tovább
 
2021 Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete - Készítette: PixelRain.hu