34. szám 2021.06.14.

 Jövő heti események

1. Orosházi Körzeti Csoport taggyűlése
Dátum: 2021. június. 22. (kedd) 9 óra
Helyszín: Orosháza, Városi Könyvtár, Kossuth u. 3.
A Védettségi igazolványt, vagy a telefonra letölthető applikációt ne feledjék otthon!
 

Egyesületünk hírei

 
2. Fotó archívum
2021.06.09. (szerda): 1 napos kirándulás a Madarász Lovastanyára
Tovább
 


3. YouTube csatornánk hírei
Fazekas Géza: Ember és a Tisza (5:02)
Felolvasó: Csomós Lajos, a Békéscsabai Jókai Színház színművésze.
Tovább
 

Az MVGYOSZ hírei 

 
4. Új állásfoglalás a taktilis jelzésekről
Ma már az utca embere is sejti, mire valók a járdákon lévő, hosszúkás és "pöttyös" domborulatok. De még a szakemberek közül is kevesen tudják, hogyan kell úgy kialakítani azokat, hogy a látássérült közlekedőknek valóban támpontot nyújtsanak. Ebben segít az MVGYOSZ új állásfoglalása.
Tovább
 


5. Egy havi garantált bérminimumot kaphatnak az önfoglalkoztatók
A Magyar Közlöny 104. számában jelent meg a 310/2021. (VI. 7.) kormányrendelet, amely alapján a jogszabályban felsorolt önfoglalkoztató személyek 219.000 forint vissza nem térítendő kompenzációs támogatást kaphatnak.
Tovább
 
6. EU fogyatékosságügyi stratégia – átfogóbb együttműködés szükséges
Az uniós intézmények, a tagállamok, a tagállami hatóságok és az állampolgárok egy vertikális rendszerben helyezkednek el. Ebben az alá-fölérendeltségi viszonyban, ha az együttműködés nem sikeres, elveszhetnek olyan információk is, amelyek a fogyatékossággal élő személyek életminőségét egyébként javíthatnák.
Tovább
 
7. Fókuszban a gyengénlátó diákok – Együtt a jövőnkért április
A Reál(is) jövő – Látássérült középiskolások reál tantárgyi tanulását támogató ismeretek átadása (IFJ-GY-20-A-0291) című projekt keretében az Együtt a jövőnkért online találkozósorozat áprilisban is folytatódott. Az online kerekasztal-beszélgetés a diákok és szüleik előtt is nyitva állt, hogy közvetlenül kapjanak információkat az őket érintő lehetőségekről, szolgáltatásokról.
Tovább
 
8. Hangról hangra – Retró kvíz – 9.
Játékunk nyolcadik feladványára négy nevet vártunk, és előre jeleztük, van egy kis csavar a kérdésben. Úgy tűnik, a csavar nagy lett, mert sajnos senki nem találta el helyesen, hogy a konkrét archív felvételen kik játszották a négykezest. A helyes válasz ez lett volna: Németh Tamás, Lakatos Tamás, Farkas Mátyás és Varró Attila. A hetedik feladványig jól válaszoló megfejtőink számára folytatódik a játék, a „négykezes” feladványt nem vesszük figyelembe, az eredeti tíz kérdést pedig megtoldjuk plusz egy kérdéssel. E heti, kilencedik hangfeladványunkhoz kapcsolódó kérdés: melyik évben ünnepelte a Homérosz Kórus 50 éves jubileumát? A feladványt az elmúlt hetekhez hasonlóan az MVGYOSZ YouTube-csatornáján hallgathatja meg. A válaszokat csütörtök éjfélig várjuk az info@mvgyosz.hu e-mail címre.
Tovább
 
9. „Én abban a levegőtlen stúdióban váltam valódi műértővé”
Tóth Barnabás hangját a látássérült olvasók elsősorban a hangoskönyvekből ismerik, de a figyelmes hallgató felfedezheti szinkronszerepekben, filmvásznon vagy a Momentán Társulat deszkáin is.
Tovább
 
2021 Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete - Készítette: PixelRain.hu